θεματα_εξετάσεων

 

exetastiki

/23 Ιανουαρίου 2012 /00.01

Παν. Ιωαννίνων | ΦΠΨ | Κοινωνική Ψυχολογία Ι

ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
 
1) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ:
Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός εκπαιδευτικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που καλείται να απαντήσει στο ερώτημα μαθητή της Γ΄ Λυκείου <<τι είναι κοινωνική ψυχολογία>>. Διατυπώστε με τρόπο κατανοητό για έναν μαθητή αυτού του επιπέδου, σύντομα, περιεκτικά και με ακρίβεια αποφεύγοντας την τεχνική ορολογία και τους τυπικούς ορισμούς: α) το αντικείμενο της επιστήμης αυτής και, β) ο,τι θεωρείτε εσείς ως βασική συνισταμένη ή κεντρικό δίδαγμα ή διδάγματα της επιστήμης της κοινωνικής ψυχολογίας.
 
ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ (2 από τα 4)
 
2)Το όνομα του Fidel Castro  αναφέρεται σε ένα γνωστό κοινωνικό-ψυχολογικό πείραμα. Ποιο κοινωνικό-ψυχολογικό φαινόμενο αναδεικνύει το πείραμα αυτό? Αναπτύξτε το σχέδιο της μελέτης αυτής καθώς και τα αποτελέσματά της.
 
3)Τι γνωρίζετε για την κοινωνικό-ψυχολογική μελέτη του φαινομένου της συμμόρφωσης? (Ποιος κοινωνικός ψυχολόγος ασχολήθηκε? Αναπτύξτε το πειραματικό του σχέδιο, τα αποτελέσματα της μελέτης και συζητήστε τα αποτελέσματα αυτά υπό το φως κατοπινών ερευνών και θεωρητικών τοποθετήσεων.)
 
4)Τι σημαίνει 'μειονοτική επιρροή'? Τι γνωρίζετε για την κοινωνικο-ψυχολογική / πειραματική μελέτη του φαινομένου? Ποιος είναι ο βασικός μηχανισμός μειονοτικής επιρροής? Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου εγχειρήματος μειονοτικής επιρροής?
 
5)Τι γνωρίζετε για τη Θεωρία της Ρεαλιστικής Σύγκρουσης? Τι προσπαθεί να εξηγήσει η θεωρία αυτή? Ποιος ήταν ο εισηγητής της? Αναπτύξτε το πειραματικό σχέδιο και τα αποτελέσματα της κλασσικής μελέτης του για το φαινόμενο αυτό.

Γιατί να ζορίζεστε όταν τα πράγματα είναι απλά;


Σχόλια


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο