Γιατί πρέπει να αγαπάς όσους ασχολούνται με την τέχνη;

Άτομα που ζωγραφίζουν από όταν θυμούνται τον εαυτό τους. Άτομα που δεν θυμάσαι να μιλάνε πολύ αλλά τα γραπτά τους πάντα σε εντυπωσιάζουν. Άτομα των οποίων η φωνή τους, σου προκαλεί ρίγος. Άτομα τα οποία έτυχε να δεις μια φορά να παίζουν στο θέατρο ή να χορεύουν και από τότε τα βλέπεις μ’ άλλο μάτι. Άτομα των οποίων οι γνώσεις δεν περιορίζονται σε ένα αντικείμενο. Και να μην μιλήσω για τα άτομα που παίζουν μουσική ή τα άτομα που γυρίζουν ταινίες.

Όλοι αυτοί υπάρχουν γύρω σου και έχουν την ίδια ανάγκη. Να δημιουργούν. Να δίνουν στον κόσμο απλόχερα όλα όσα έχουν να δώσουν. Ακόμα και αν δεν λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Και να ξέρεις, οι περισσότεροι δεν την λαμβάνουν. Γι’ αυτό αγάπα τους εσύ λίγο παραπάνω, για όλα εκείνα τα άτομα/θαυμαστές που δεν θα μπορέσουν να το κάνουν ποτέ.

Γιατί ακόμα και όταν δεν κάνουν αυτό που αγαπούν μπορείς να τους ξεχωρίσεις από το πλήθος. Βλέμμα ανήσυχο, βήμα άτσαλο, σαν να μην πατούν στη γη και κινήσεις βεβιασμένες με κατεύθυνση άγνωστη.

Γιατί όταν βρέχει το πρωί νευριάζουν με τους απρόσεκτους οδηγούς και τον άνεμο, μα όταν βρέχει το βράδυ κάθονται δίπλα στο παράθυρο με κουβέρτα και βιβλίο ή σου στέλνουν μήνυμα στις 3 να πάτε βόλτα.

giphy

Γιατί κάθε τους ώρα και στιγμή συντροφεύεται κι από ένα τραγούδι και αν τους πεις να το χαμηλώσουν ή να το αλλάξουν θα θυμώσουν γιατί η μουσική τους είναι τρόπος ζωής. Αν τύχει και τους πεις να το δυναμώσουν θα βρεθείτε να χορεύετε ντυμένοι μόνο με πιτζάμες και δεύτερες φωνές θα είν’ τα γέλια.

Γιατί ένας χορός μαζί τους είναι αρκετός για να σε πείσει πως δεν πειράζει που δεν ξέρεις να χορεύεις, απλά πρέπει να αφεθείς στον ρυθμό. Και δεν έχει σημασία ποιος κοιτάει γι’ αυτούς υπάρχεις μόνο εσύ.

Γιατί θα σε κουράσουν μ’ όλες τις βόλτες στα μουσεία, στις συναυλίες άγνωστων τραγουδιστών, στα μικρά μυστικά δάση, στα πάρκα με θέα την θάλασσα, στις ταράτσες με πιάτο το κενό.

Γιατί χαλάνε πολύ χαρτί κάνοντας σκιτσάκια, ή γράφοντας λέξεις τις οποίες δεν μπορείς να ξεχωρίσεις, ή χαζά σημειωματάκια πριν φύγουν το πρωί να έχεις κάτι να γελάσεις ή νότες σε αυτοσχέδια πεντάγραμμα. Και εσύ ποτέ σου δεν κατάλαβες τις νότες.

giphy-2

Γιατί αν η χαρά είναι το αλάτι της ζωής, η λύπη είναι το πιπέρι και αυτοί θέλουν την ζωή τους πικάντικη. Και όταν τους βλέπεις πιο ήσυχους από ότι συνήθως πάρ’ τους μια αγκαλιά. Δεν έχουν ανάγκη την ψυχανάλυση, ένα φιλαράκι θέλουν, να σπάει η μοναξιά.

Γιατί όσο τους αρέσει να βγαίνουν έξω με καλή παρέα και ποτό, άλλο τόσο είναι σπιτόγατοι και ίσως, ίσως μερικές φορές δεν θέλουν να δουν ή να μιλήσουν με κανέναν. Μην τυχόν το πάρεις στραβά, χρειάζονται λίγο χρόνο για ανασυγκρότηση.

Γιατί γνωρίζουν και παθιάζονται με καινούρια άτομα καθημερινά. Θα σου μιλήσουν γι’ αυτά μέχρι να τους παραπονεθείς και όταν το κάνεις είναι θέμα δευτερολέπτων να καταλάβουν πως είτε ζηλεύεις, είτε περνάς απλά μια άσχημη μέρα. Και ναι. Θα έχουν δίκιο.giphy-1

 

Γιατί κάθε τόσο αλλάζουν τρόπο σκέψης, υιοθετούν ιδέες ανθρώπων με τους οποίους ίσως μίλησαν μονάχα για λίγα λεπτά στην στάση για το λεωφορείο, μα είναι σίγουρο πως θα τις υποστηρίξουν με νύχια και με δόντια. Μέχρι να βρουν άλλες, καινούριες.

Γιατί αγαπάνε εύκολα, νευριάζουν πολύ, κουράζονται και ξενερώνουν με τα καθημερινά τ’ αδιάφορα. Θέλουν μυστήριο, πάθος, ένταση. Και θέλουν ηρεμία, πράγματα ξεκάθαρα, ειλικρίνεια τόση όση μπορούν να αντέξουν και λίγη παραπάνω για να μην ξεχνάνε πως στη ζωή το καλό και το κακό μαζί πλανιούνται και πλανάνε.

Γιατί όταν ξαπλώνουν για να κοιμηθούν, ο πρώτος αναστεναγμός είναι γιατί πονάει το σώμα και ο δεύτερος γιατί πονάει η ψυχή.

Για όλα αυτά τα «γιατί» και για πολλά ακόμα, όταν (και αν) γνωρίσεις ένα τέτοιο άτομο προετοιμάσου για μια απίστευτη εμπειρία, ένα ταξίδι σε έναν κόσμο που δεν φανταζόσουν πως υπάρχει και για έναν πιθανό έρωτα. Γιατί είναι αδύνατο να αντισταθείς στην γοητεία ενός ανθρώπου που εξωτερικεύει τα αισθήματα του υπό την μορφή της τέχνης. Και αν το έχεις γνωρίσει το άτομο και αγωνιάς να βρεις μια θέση στη  ζωή τους, μάλλον θα πρέπει να δεις τα πράγματα από την δική τους οπτική.
Την οπτική ενός ανερχόμενου καλλιτέχνη.

Total
157
Shares
4 comments
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *