#LoveYourselfFirst: Δραστήριες Φοιτήτριες vol. 5

Με αφορμή το κίνημα #LoveYourselfFirst του Lactacyd αποφασίσαμε να γνωρίσουμε κορίτσια ανήσυχα, με αυτοπεποίθηση, που αγαπάνε τον εαυτό τους και μας εμπνέουν με τις δραστηριότητες τους να δούμε τη ζωή πιο αποφασιστικά, να την πιάσουμε από τα μαλλιά και να βρούμε τον προορισμό μας μέσα από τη δράση. 

Στο πέμπτο μας session συναντήσαμε τη Μαριάννα…

Η Μαριάννα Λαζάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Είναι τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. Από μικρή έδειξε την αγάπη της για τις ξένες γλώσσες τελειοποιώντας τα Αγγλικά της, αφού πέτυχε σε εξετάσεις proficiency δύο πανεπιστημίων. Ως φοιτήτρια συνεχίζει με Γερμανικά, Σουηδικά, Νορβηγικά, Γαλλικά. Αρθρογραφεί σε ΜΜΕ σε Ελλάδα και Κύπρο και παράλληλα, ασχολείται με θεσμούς προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών. Φέτος το Δεκέμβριο θα είναι η επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας στην προσομοίωση “Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη”. Ένα κορίτσι που ξεφεύγει από το μέσο όρο. Ένα κορίτσι, με έμφυτη αγάπη για γνώση. Ένα κορίτσι που έχει πάρει από νωρίς τη ζωή στα χέρια της. Ανήσυχη, δραστήρια, φιλομαθής, κυνηγός ευκαιρών, όπως θα έπρεπε να είναι κάθε κορίτσι της ηλικίας της.

loveyourself5_4

Σπουδάζεις Δημοσιογραφία, μαθαίνεις ξένες λώσσες, πολλές ξένες γλώσσες, γράφεις σε sites και blogs, είσαι αρχισυντάκτρια σε πρόγραμμα προσομοίωσης του ΟΗΕ. Πώς σε βοηθάνε όλα αυτά να οραματιστείς το επαγγελματικό μέλλον σου; Έχεις κάποιο career goal;

Μπορώ να με φανταστώ να ακολουθώ πολλές καριέρες, οπότε δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Άλλωστε, ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Ένας οργανισμός που φαντάζει σήμερα το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον αύριο μπορεί να μην υπάρχει, ενώ βρισκόμαστε και σε μία διαδικασία κατάρτισης για θέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν μόλις δέκα χρόνια πριν (πχ. Ο social media manager). Αυτή τη στιγμή, βλέπω με καλό μάτι τη βιομηχανία της διαφήμισης- ίσως επειδή η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση της γλώσσας. Από όσο έχω ψάξει, τουλάχιστον, οι καμπάνιες στη Σκανδιναβία είναι ευφυέστατες.

Πώς άλλαξε η ζωή σου, μπορώντας να καταλάβεις τόσες γλώσσες;

Είναι καταπληκτικό να καταλαβαίνεις πολλές γλώσσες. Κάθε φορά που μπορώ να κατανοήσω τις ειδήσεις στο ZDF (γερμανικό κανάλι) ή να καταλάβω μία συνέντευξη στη Dagens Nyheter (σουηδική εφημερίδα) αισθάνομαι ότι έχω αποκτήσει πρόσβαση σε έναν ακόμη κόσμο γνώσης. Τα πρακτικά οφέλη είναι ότι συγκρίνω την ειδησεογραφία του εξωτερικού με την αντίστοιχη της Ελλάδας. Όπως είπα και παραπάνω, παρακολουθώντας πολύ καθημερινά πράγματα, όπως οι διαφημίσεις, καταλαβαίνεις τι είναι σημαντικό και τι όχι σε μία χώρα. Οι Σουηδοί φαίνονται όντως ανοιχτοί, προβάλουν ρεαλιστικά τον έρωτα, την απώλεια, το διαζύγιο κτλ. Οι Γερμανοί έχουν μία εξαιρετική παροιμία που λέει “Μην αγοράζεις πράγματα που δε χρειάζεσαι, γιατί αργότερα θα πουλάς τα πράγματα που χρειάζεσαι”. Ειδικά αν τη συγκρίνεις με την ελληνική “τα λεφτά είναι σαν τα ψάρια. Τρώγονται φρέσκα” καταλαβαίνεις γιατί βρίσκεται ο καθένας στη θέση που βρίσκεται.

loveyourself5

Με τόσες δραστηριότητες πώς καταφέρνεις να κρατάς τις ισορροπίες με τη σχολή;

Ένας λόγος που παρέμεινα σε αυτήν τη Σχολή είναι ότι δεν απαιτούσε υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και το διάβασμα δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό. Από μικρή ασχολούμαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, οπότε δεν μπορούσα να με φανταστώ φοιτήτρια και μόνο αυτό. Πηγαίνω, εννοείται, στη Σχολή, αλλά όχι καθημερινά. Προσπαθώ να κατανέμω το χρόνο μου ανάλογα με το τι θεωρώ εγώ σημαντικότερο την εκάστοτε περίοδο. Όταν έδινα εξετάσεις στα γερμανικά, για παράδειγμα, δεν έγραφα άρθρα με την ίδια συχνότητα όπως πριν. Τέλος, διασκεδάζω με παρέα μόνο το Σαββατοκύριακο. Σπάνια θα βγω για έναν καφέ μία εργάσιμη ημέρα.

Έχεις βρεθεί ποτέ σε πολύγλωσσο περιβάλλον; και αν ναι πώς αντιδρούν όσοι βλέπουν ότι μπορείς να συνεννοηθείς σε τόσες γλώσσες;

Πέρσι τον Οκτώβριο παρακολούθησα ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο erasmus+ στην Τσεχία, αλλά μάλλον ήμουν άτυχη, γιατί κανείς από τους συμμετέχοντες δεν προερχόταν από γερμανόφωνη ή σκανδιναβική χώρα. Ωστόσο, το σεμινάριο περιλάμβανε τη διοργάνωση workshop σε Λύκειο της περιοχής-το οποίο φυσικά πραγματοποίησα μιλώντας αγγλικά- και όταν διάβασα το feedback των παιδιών υπήρχαν πολλά θετικά σχόλια για το επίπεδο των αγγλικών μου. Κάτι είναι και αυτό!

loveyourself5_2

Περίγραψέ μας ένα τυπικό 24ωρό σου.

Αυτήν την περίοδο σηκώνομαι το πρωί γύρω στις 07:30 και πηγαίνω στα υποχρεωτικά μαθήματα της Σχολής. Η Σχολή μου φέτος έγινε πολύ πιο απαιτητική και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει το πρόγραμμά μου. Γύρω στις 12:00 θα επιστρέψω σπίτι για να διαβάσω κάποια ξένη γλώσσα. Νωρίς το απόγευμα θα πάω στο φροντιστήριο και το βράδυ θα στείλω mails ή θα γράψω κάποιο άρθρο. Αργότερα, μπορεί να δω κάποια σειρά.

Είναι πολύ σημαντικό να είσαι τόσο δραστήρια και να κάνεις πράγματα παράλληλα και έξω από τα ακαδημαϊκά όρια. Ξεχωρίζεις κάποιες εμπειρίες σου που σε έκαναν να σκεφτείς ότι αξίζει τον κόπο;

Η ωραιότερη εμπειρία που είχα ήταν η συμμετοχή μου ως blogger στο Code it Like a Girl. Κατ’ αρχάς, εκτίμησα πολύ τη στάση των ιδρυτριών- της Αναστασίας Σιάπκα και της Μαρίας Δερμεντζή. Από την αρχή ήταν πολύ ξεκάθαρες στο τι ζητούν και παρέμειναν πιστές σε αυτό από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεργασίας μας. Επίσης, μέσα από αυτήν την εμπειρία έμαθα ακόμα περισσότερα για την τεχνολογία και την επιστήμη και βελτίωσα πολύ το γράψιμό μου. Εξίσου σημαντικό ήταν ότι και τα υπόλοιπα μέλη της εθελοντικής ομάδας είναι πάρα πολύ αξιόλογα και χαίρομαι που με αρκετά κρατάω επαφή μέχρι σήμερα.

Όλη αυτή η προσωπική δουλειά που κάνεις για την αυτοβελτίωση και κατάρτησή σου έχει αναγνωριστεί από καθηγητές ή πιθανούς εργοδότες σου;

Στο κομμάτι της εργασίας με βοήθησαν αρκετά. Πέρσι την άνοιξη ήθελα να πάω δύο συνεχόμενα ταξίδια, τα οποία, φυσικά, δεν μπορούσα να απαιτήσω να πληρώσουν οι γονείς μου. Σχετικά εύκολα βρήκα δουλειά σε μία διαφημιστική εταιρία, που γενικά, όμως, έδινε ευκαιρίες σε νέο κόσμο. Ήταν φοβερή εμπειρία και τα πήγα καλά, αλλά δεν μπορούσε να συνδυαστεί με τις σπουδές μου κι έτσι, μόλις συγκέντρωσα τα απαραίτητα χρήματα, σταμάτησα. Η Σχολή είναι πάντα η προτεραιότητά μου και είμαι πολύ περήφανη γι’αυτό.

loveyourself5_3

Τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις στις υπόλοιπες κοπέλες για τη στάση ζωής που ακολουθείς;

Θεωρώ ότι τα φοιτητικά χρόνια είναι τα ιδανικά για να πειραματιστείς- είτε πρόκειται για γλώσσες είτε για αθλήματα είτε για οτιδήποτε άλλο- επειδή τώρα υπάρχει χρόνος και το πάσο σου εξασφαλίζει προσφορές σχεδόν παντού. Γνωρίζεις καταπληκτικό κόσμο με αυτόν τον τρόπο και ανακαλύπτεις νέες δυνατότητες του εαυτού σου. Αυτό είναι άλλωστε το σημαντικότερο σε αυτήν την ηλικία. Προσέξτε την παγίδα της εξάντλησης, ωστόσο. Θέστε όρια σε αυτά που σας ζητούν οι άλλοι. Κάτι εκφράσεις της γενιάς μας όπως «sleep is for the weak» και τέτοια είναι ανοησίες.

Φωτογραφίες Αιμιλία Παναγιώτου OKTO Photography

 

Οδηγίες υγιεινής από το Lactacyd

Σχολή, ψώνια, συνάντηση με φίλους, γυμναστήριο… για σένα που η μέρα σου είναι γεμάτη αλλά θέλεις να αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση κάθε στιγμή, το Lactacyd Fresh είναι ο πιστός σου σύμμαχος! Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να παρέχει μακράς διάρκειας  φρεσκάδα και πρόληψη της δυσοσμίας, έτσι ώστε να προσφέρει ευχάριστη φρεσκάδα και αναζωογονητική αίσθηση, ενώ παράλληλα σέβεται την ευαίσθητη περιοχή. Είναι γυναικολογικά και δερματολογικά ελεγμένο, καθώς δεν περιέχει σαπούνι, SLS, χρωστικές, οινόπνευμα.


Healthy tips

-Όταν το σώμα σας μιλάει, ακούστε το 
Προσέξτε τα σημεία που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Μη φυσιολογική αιμορραγία, κολπικά υγρά, οσμή, κνησμός και πόνος ενδέχεται να υποδεικνύουν μόλυνση όπως κολπίτιδα ή ακόμη και σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Μη διστάσετε να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας όταν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά.
-Επισκεφθείτε την τουαλέτα πριν και μετά την σεξουαλική επαφή
Η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθάει στην πρόληψη λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, οι οποίες μπορούν να προκύψουν όταν τα μικρόβια του κόλπου προωθούνται στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή για να προλάβετε τη διάδοση βακτηρίων. Δώστε βάση στο σχολαστικό καθαρισμό της περιοχής πριν και μετά την επαφή με Lactacyd.
-Επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας
Να τον συμβουλεύεστε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο

#LoveYourselfFirst by LACTACYD


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *