Πανελλήνιες Εξετάσεις | Αυτό είναι το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Ο βαθμός του Απολυτηρίου αλλά και των Πανελληνίων Εξετάσεων θα οδηγούν τους υποψήφιους στα ΑΕΙ, σύμφωνα με τις τελικές εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τις οποίες θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των κομμάτων τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας.

Το νέο σύστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», η διαδικασία εξέτασης για όσους μπουν στην Γ’ τάξη του Λυκείου από τον Σεπτέμβριο του 2018, θα είναι η ακόλουθη:

  • Εξετάσεις προφορικές αλλά και γραπτές σε ενδοσχολικό επίπεδο, δύο φορές κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων στα σχολεία για τους μαθητές και υποψηφίους. Παράλληλα, αξιολόγηση των νέων και βαθμοί με βάση τα αποτελέσματα εργασιών (projects), τα οποία μπαίνουν ενεργά στην εξεταστική διαδικασία, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί στους υποψήφιους μια πρώτη επαφή με τη λογική των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
  • Στο τέλος της χρονιάς, Πανελλαδικές Εξετάσεις.
  • Η εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνεται την πρώτη περίοδο κατά το μεγαλύτερος μέρος, με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (π.χ., 80%) και κατά το υπόλοιπο με βάση τον αριθμό του Απολυτηρίου.
  • Ο βαθμός Απολυτηρίου, θα προκύπτει κατά ένα μικρό ποσοστό την πρώτη περίοδο (π.χ., 20%) από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά το υπόλοιπο από τις επιδόσεις των μαθητών στις ενδοσχολικές εξετάσεις των δύο πρώτων τριμήνων.

Από πότε;

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, όλα αυτά θα ισχύσουν τα πρώτα χρόνια και στην πορεία -και με ορίζοντα πενταετίας- θα αυξάνεται το ποσοστό Απολυτηρίου για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και θα μειώνεται εκείνο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σκοπός, σε πέντε χρόνια από σήμερα να μπαίνουν οι υποψήφιοι στα ΑΕΙ μόνο με το βαθμό Απολυτηρίου.


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *