Πανεπιστήμιο αποκαλύπτει πως μπορούν να κλέψουν τους κωδικούς των κινητών μας!

Το ήξερες ότι πολλοί κλέφτες ηλεκτρονικών συσκευών με οθόνες αφής χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες για να βρουν το pin ή το μοτίβο στο κινητό σου;

Πιο συγκεκριμένα

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη, έγινε ύστερα από μία έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης στη Γερμανία. Πολλές ήταν οι συλλήψεις κλεφτών οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους μικρές φορητές συσκευές θερμικών καμερών, από αυτές που πωλούνται ελεύθερα και σε χαμηλές τιμές στο εμπόριο, και έτσι ξεκίνησε η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο λόγος για τον οποίο τις χρησιμοποιούσαν.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, αρκεί αν αφήσεις το κινητό από τα μάτια σου για λίγα δευτερόλεπτα. Ο δράστης περνάει πάνω από το κινητό τη θερμική κάμερα, και εκείνη εμφανίζει αμέσως τα σημεία που ακουμπήσατε το δάχτυλό σας.

Οι επιστήμονες, ανακάλυψαν επίσης πως χρειάζονται το πολύ 15 δευτερόλεπτα για να έχουν 90% πιθανότητες να βρουν άμεσα τον κωδικό του pin, και 100% πιθανότητες να βρουν το μοτίβο που σχηματίστηκε καθώς οι «κηλίδες θερμότητας» που εμφανίζονται στην οθόνη της κάμερας, του υποδεικνύουν τον κωδικό ή το μοτίβο που έχεις επιλέξει για να ξεκλειδώνεις τη συσκευή σου.

Φυσικά, μπορούν να ανακαλύψουν και την σειρά με την οποία πατάς τους αριθμούς αφού χρονικά, το πρώτο από το τελευταίο ψηφίο (ακόμη και αν πρόκειται για κλάσματα δευτερολέπτου) έχουν διαφορά στο χρωματισμό τους καθώς οι αριθμοί που πατάμε πιο πρόσφατα έχουν και πιο έντονο, κίτρινο χρώμα. Ωστόσο, μεγαλύτερο κίνδυνο αυτής της απάτης, διατρέχουν όσοι χρησιμοποιούν μοτίβο, κάτι που είναι πολύ εύκολο για κάποιον να καταλάβει.

Πως μπορείς να «προστατεύσεις» τα προσωπικά σου δεδομένα;

Η λύση για να προστατεύσεις το κινητό σου από κάτι τέτοιο σε περίπτωση κλοπής, είναι απλή. Αρκεί να βάζεις ολόκληρη την παλάμη σου πάνω στο κινητό, αφού έχεις πρώτα πληκτρολογήσει τον κωδικό σου ή σχηματίσει το μοτίβο. Η κίνηση αυτή αχρηστεύει στην ουσία το πλεονέκτημα που δίνει η θερμική κάμερα στους κλέφτες αφού το σήμα που θα δίνει, δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

 


Είμαι από το Καρπενήσι,σπουδάζω στα Ιωάννινα, λατρεύω τις ταινίες,τη σοκολάτα και τα ταξίδια. Βρες με στο instagram: viivii.tr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *