Προφορική Εξέταση | Πώς να το κάνεις σωστά!

Κάποιοι λένε ότι η προφορική εξέταση είναι ό,τι πιο εύκολο, και άλλοι φρικάρουν απλά στην ιδέα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τον καθηγητή πρόσωπο με πρόσωπο.

Είναι ξεκάθαρο πως απαιτεί και λίγη τύχη το να περάσεις μια προφορική εξέταση, ειδικά σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο που η οργάνωση είναι λέξη άγνωστη.Όταν κάποιος εξετάζει μια ολόκληρη μέρα φοιτητές που κάποιοι μάλιστα είναι εντελώς απροετοίμαστοι, θα βρεθεί και στη φάση που θα τους κόβει όλους γιατί βαρέθηκε να ακούει βλακείες ή στη φάση που θα τους περνάει όλους για να ξεμπερδεύει.

Ύστερα, όπως και σε μία συνέντευξη για δουλειά, μόνο  και μόνο ο τρόπος που θα μπεις στην αίθουσα μπορεί να δώσει τη λανθασμένη άποψη.

 

Μην αγχώνεσαι όμως, υπάρχει λύση για τα πάντα! Εδώ, θα βρεις μαζεμένες όλες τις συμβουλές που σου χρειάζονται για την προφορική εξέταση.

Στο διάβασμα σου:

Ενημερώσου

Το «κακό» στην προφορική εξέταση είναι ότι το αν θα περάσεις το μάθημα εξαρτάται από μία- δύο ερωτήσεις οι οποίες μάλιστα μπορούν να οδηγήσουν και σε κάποια extra ερώτηση του καθηγητή ανάλογη με την απάντηση που θα δώσεις. Αν σκεφτούμε κιόλας ότι τα περισσότερα μαθήματα που εξετάζονται με αυτό τον τρόπο είναι θεωρητικά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην αρκεστείς απλά στην απομνημόνευση ημερομηνιών και ονομάτων. Διάβασε την προτεινόμενη βιβλιογραφία και ψάξε στο ίντερνετ για να αποκτήσεις μία σφαιρική άποψη πάνω στο θέμα που εξετάζεσαι.

Ρωτώντας πας στην πόλη

Πριν πας στην εξέταση, κάνε μια μικρή έρευνα μόνος σου. Ρώτα άτομα από προηγούμενα έτη για τις ερωτήσεις που έκανε ο καθηγητής σε προηγούμενες εξεταστικές. Συνήθως οι ερωτήσεις στις προφορικές εξετάσεις είναι πάνω κάτω οι ίδιες, όχι πως θα διαβάσεις μόνο αυτά, αλλά σίγουρα θα τα κρατήσεις στην άκρη του μυαλού σου σαν τα «SOS».

Πριν την εξέταση:

Των φρονίμων τα παιδια…

Αν δεν είσαι τόσο σίγουρος για το διάβασμα που έκανες, πήγαινε λίγο νωρίτερα από την ώρα που εξετάζεσαι. Οι ερωτήσεις συνήθως επαναλαμβάνονται οπότε ρώτα συμφοιτητές που βγήκαν από την εξέταση για ερωτήσεις, πάρε και τις σημειώσεις σου μαζί, και ποτέ δεν ξέρεις. Είναι πολλοί οι τυχεροί που έχουν περάσει μάθημα με αυτόν τον τρόπο. Και αν είσαι σίγουρος  ότι μπορείς να απαντήσεις οποιαδήποτε ερώτηση, δεν θα ήταν κακό να ακούσεις τι έχει ήδη ειπωθεί. Μπορείς στο διάστημα της αναμονής να ακούσεις κάποιες διαφορετικές απόψεις ή να επικεντρωθείς περισσότερο στο πως θα βελτιώσεις τις δικές σου.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

Confidence is the key

Σε μια προφορική εξέταση, όπως και στις συνεντεύξεις για εργασία η αυτοπεποίθηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Προσπάθησε να μη θυμίζεις πρόβατο για σφαγή όταν μπεις στην αίθουσα εξέτασης. Ξέρω – πίστεψε με- ότι δεν υπάρχει χειρότερο από το να αντιμετωπίζεις πρόσωπο με πρόσωπο ορισμένους καθηγητές που μπορούν να σε κόψουν μόνο και μόνο από μία λάθος ημερομηνία. Ωστόσο, όσο είσαι διαβασμένος το μόνο που απομένει είναι να αποβάλεις το άγχος.

Η γλώσσα του σώματός σου – δεν καταλαβαίνω γιατί πάει το μυαλό σου στο πονηρό- μπορεί να να δώσει κατευθείαν διαφορετική εντύπωση από αυτή που θα περίμενες. Βγάλε τα χέρια από τις τσέπες σου γι’ αυτό το δεκάλεπτο και προσπάθησε να μην τα κρατάς σταυρωμένα – πολλοί το θεωρούν ως ένδειξη εχθρικότητας – . Χαμογέλα, και στάσου περήφανα μέχρι να έρθει η σειρά σου να μιλήσεις. Δείξε στον καθηγητή ότι ήρθες εδώ όχι επειδή δεν είχες κάτι καλύτερο να κάνεις, αλλά επειδή προετοιμάστηκες καλά για να περάσεις το μάθημα του.

Πάρε τον χρόνο σου

Αν ο καθηγητής σέβεται τον εαυτό του, δεν πρέπει να έχει την απαίτηση να απαντήσεις αμέσως. Πάρε λίγα δευτερόλεπτα πριν απαντήσεις, και μίλα αργά. Έτσι θα συγκρατήσεις την ροή του λόγου σου, και παράλληλα θα γίνεις κατανοητός και από τον καθηγητή. Όσο για τα ντεσιμπέλ της φωνής σου, σου έχω και εδώ την απάντηση. Μίλα δυνατά -κοίτα μόνο μην το παρακάνεις και καταλήξεις να ακούγεσαι σαν πωλητής στην λαϊκή – . Προσπάθησε επίσης οι απαντήσεις σου να μην καταλήγουν σαν ερωτήσεις στο τέλος, γιατί αλλιώς θα ακολουθήσει και η κλασική καθηγητική ατάκα : «Ρωτάς ή απαντάς;»

Κάνε επίκληση στην αυθεντία

Σε μία ερώτηση κρίσεως οι επικλήσεις στην αυθεντία είναι αν μη τι άλλο απαραίτητες. Ειδικά αν η αυθεντία είναι ο ίδιος ο καθηγητής ο οποίος έχει γράψει και το βιβλίο το οποίο μελέτησες. – truth be told, οι καθηγητές έχουν ένα κολληματάκι με τα συγγράμματα τους, και τους αρέσει πολύ όταν ξέρουν πως αφιερώσαμε χρόνο για να τους διαβάσουμε-. Όπως και να έχει όμως, το να δείχνεις ότι είσαι ενημερωμένος με απόψεις ειδικών του αντικειμένου στο οποίο εξετάζεσαι είναι απευθείας μια ένδειξη πραγματικής γνώσης και ενδιαφέροντος.

Και αν με ρωτήσει κάτι που δεν ξέρω;

Υπάρχουν δυστυχώς και αυτές οι περιπτώσεις πλήρους ατυχίας που θα σε ρωτήσει κάτι που δεν γνωρίζεις και θέλεις απλά να ξεπηδήσει η ντουλάπα της Narnia και να εξαφανιστείς για πάντα. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο άβολο από την σιωπή σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν η ερώτηση δεν είναι μια ξερή ημερομηνία, έχεις ακόμη ελπίδες να το περάσεις το μάθημα. Θα εφαρμόσεις το σύστημα «Πολιτικός σε όλες τις χώρες». Πήγαινε την ερώτηση «από γύρω», χρησιμοποίησε αυθεντίες και γεγονότα που αφορούν αυτό που ρώτησε. Δείξε του με λίγα λόγια ότι δεν ήρθες αδιάβαστος, αλλά έτυχε να μην γνωρίζεις αυτή τη συγκεκριμένη πληροφορία που ρώτησε. Αν δεν είναι τέρμα περίεργος, μπορεί και να σε περάσει.


Είμαι από το Καρπενήσι,σπουδάζω στα Ιωάννινα, λατρεύω τις ταινίες,τη σοκολάτα και τα ταξίδια. Βρες με στο instagram: viivii.tr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *