10 φράσεις που οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να λένε στα παιδιά τους

Η ανατροφή των παιδιών είναι μια δύσκολη υπόθεση και  όλες αυτές τις υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιώσετε, την καθιστά ακόμα πιο δύσκολη. Δυστυχώς όλο αυτό το άγχος μπορεί μερικές φορές να εκδηλωθεί με τρόπους που δεν σκοπεύετε – όπως να πείτε πράγματα που δεν εννοείτε. Εάν θέλετε να διατηρήσετε τη σχέση σας με τα παιδιά σας σε σταθερή βάση, διαβάστε για τα πράγματα που οι γονείς δεν πρέπει να λένε στα παιδιά τους.

“Είσαι εγωιστής.”

Ενώ όλα τα παιδιά μπορούν να συμπεριφέρονται εγωιστικά, λέγοντάς τους ότι είναι εγωιστές, μπορεί να προκαλέσει δια βίου τραύμα. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ξεκάθαροι ότι είναι απογοητευμένοι με το τι έκανε το παιδί τους και όχι με το ποιος είναι ως άτομο.

“Μακάρι να μην είχες γεννηθεί ποτέ.”

Ανεξάρτητα από το πόσο απογοητευμένοι είστε με το παιδί σας, δεν είναι ποτέ αποδεκτό να φτάσετε στο βαθμό που του λέτε ότι εύχεστε να μην είχε γεννηθεί. Όταν αισθάνεστε αρκετά απογοητευμένοι για να πείτε κάτι τόσο επίπονο, απλώς απομακρυνθείτε και μείνετε για λίγο μόνοι σας, μέχρι να ηρεμήσετε.

“Γιατί δεν μπορείς να μοιάζεις περισσότερο με τον αδερφό σου;”

Η αδελφική αντιπαλότητα είναι ένα ακόμη μέρος της ανάπτυξης των παιδιών σε πολλές οικογένειες, αλλά όταν οι γονείς την προωθούν ενεργά, μπορεί να κάνει το παιδί να πιστέψει ότι είναι με κάποιο τρόπο ελαττωματικό.

“Είσαι ηλίθιος.”

Αν δεν θέλετε να βλάψετε μόνιμα τη σχέση σας με τα παιδιά σας, μην τους πείτε ποτέ ότι είναι ηλίθια. Ίσως να το λέτε σε στιγμές απογοήτευσης ή θυμού, αλλά το τραύμα που θα προκαλέσετε μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια. Μπορεί να αλλάξει τις βασικές πεποιθήσεις ενός παιδιού για τον εαυτό του σε αρνητική κατεύθυνση.

“Είσαι ο άντρας του σπιτιού.”

Ακόμα κι αν το λέτε για αστείο, μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά ένα παιδί, ειδικά όταν ήδη αντιμετωπίζει κάποιο το άγχος, όπως ένα διαζύγιο. Αυτή η φράση ασκεί υπερβολική πίεση στο παιδί για να εκπληρώσει έναν ρόλο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ακόμη.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *