10 σπουδαίοι λόγοι για να σπουδάσεις στη πόλη σου!

Οι μεγαλύτεροι απολογισμοί της ζωής γίνονται συνήθως σε άκυρες στιγμές και ενώ ταυτόχρονα κάνεις κάτι άλλο. Έτσι κι εγώ ένα μεσημέρι Σαββάτου κάπου μεταξύ σκουπίσματος και σφουγγαρίσματος αναλογιζόμουν πώς πέρασαν και πώς τα πέρασα τα τελευταία 4 χρόνια και κάτι μήνες –  ακόμα δεν μου κάθεται καλά να λέω είμαι στο 5ο έτος – όντας φοιτήτρια στην πόλη μου.

Δεν θα σας προκαταβάλλω όμως, με το να σας αποκαλύψω που κατέληξα, αλλά θα παραθέσω ορισμένους πολύ legit λόγους, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι τελικά έχει και τα ωραία του το να είσαι φοιτητήςφοιτήτρια στην πόλη σου. Ας μην χρονοτριβούμε άλλο, καθώς ξέρω πόσο αδημονείς να διαβάσεις τη συνέχεια.

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουκίδου

1. Δεν θα χαθείς απότομα με όλους τους φίλους σου

Μαθαίνεις ότι περνάς στην πόλη σου και το πρώτο συναίσθημα είναι χαρά κυρίως γιατί δεν θα χάσεις τους φίλους σου, εφόσον παραμείνουν και αυτοί στην πόλη σου, και επειδή θα μπορέσεις να γνωρίσεις και να τριγυρίσεις ακόμα πιο πολύ τον τόπο καταγωγής σου. Σε δεύτερη ανάλυση όμως, προβληματίζεσαι γιατί σκέφτεσαι πόσο διαφορετικά και πόσο ελεύθερα θα ήταν τα πράγματα αν περνούσες σε κάποια άλλη πόλη, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθείς να μένεις στο ίδιο σπιτικό με τη φαμίλια. Ωστόσο, οι καιροί είναι δύσκολοι και αν είσαι ευαισθητοποιημένος άνθρωπος θα καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι δεν θα επιβαρύνεις οικονομικά τους δικούς σου για τα επόμενα – στην καλύτερη – 4 χρόνια.

2. Θα γνωρίσεις καλύτερα την πόλη σου

Θεωρητικά για να υπάρχει Πανεπιστήμιο ή/και Τ.Ε.Ι. στην πόλη σου, μάλλον η πόλη αυτή θα διαθέτει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα και θεωρητικά θα έχεις ποικιλία στις επιλογές για τη διασκέδασή σου. Άρα, εξαρχής, βρίσκεσαι σε πολύ ευνοϊκή θέση. Το επιχείρημα : «So what, αυτά τα είχα τόσα χρόνια, δεν αλλάζει κάτι τώρα που είμαι φοιτητής» είναι άτοπο. Σας έχω και το «γιατί», γιατί πολύ απλά όσο πήγαινες σχολείο, μάλλον είχες περιορισμένες επιλογές για το πού θα βγεις, σχεδόν τόσες όσες οι συνομήλικοί σου που μεγάλωσαν σε κάποια μικρή επαρχιακή πόλη ή σε κάποιο χωριό.

3. Θα είσαι το cool kid και θα έχεις τις καλύτερες ιδέες για διασκέδαση με τους νέους φίλους σου

Γνωρίζοντας καλά την πόλη σου και τα κατατόπια της, που οι νεοφερμένοι συμφοιτητές σου φυσικό είναι να μην γνωρίζουν, θα είσαι το cool kid της παρέας και θα το παίρνεις πάνω σου λέγοντας «παιδιά, ξέρω ένα πολύ ωραίο μέρος για καφέ/κρασιά/μπύρες/ποτό» και θα είσαι πάντα το άτομο στο οποίο θα απευθύνονται όλοι για οδηγίες σχετικά με το «πώς να πάω εκεί» ή «πού είναι η τάδε περιοχή», θα εκτελείς δηλαδή και χρέη GPS. Μπορεί με τα χρόνια τα φιλαράκια σου να γνωρίζουν περισσότερα μαγαζιά διασκέδασης από σένα, άρα θα σου κλέψουν τον τίτλο του cool kid, αλλά σίγουρα δεν θα μάθουν ποτέ που βρίσκονται όλες οι περιοχές της πόλης. Πρόσφατα, φιλαράκι μου με ρώτησε αν ο Εύοσμος είναι μετά το Ωραιόκαστρο. Not. Smeagol mode on: My precious.

4. Θα έχεις πάντα κάτι να φας σε απόσταση λίγων μέτρων

Ο λόγος αυτός είναι πολύ σύντομος, περιεκτικός, αλλά πολύ ουσιαστικός. Το να μένεις με την οικογένειά σου σημαίνει ότι (σχεδόν) πάντα θα σε περιμένει φαγητό στο σπίτι και θα έχεις και επιλογές. Δεν θα τρως τοστ για μεσημεριανό ούτε θα είσαι πρωί – μεσημέρι – βράδυ στη λέσχη.

5. Με τη μανούλα σπίτι, είναι λίγο δύσκολο να ξεφύγεις με τις κραιπάλες

Αν διάβαζες προσεκτικά, τώρα θα θυμόσουν τι είπα μόλις παραπάνω και δεν θα χρειαζόταν να σου το υπενθυμίσω ξανά. Αυτό ακούστηκε λίγο σαν την μάνουλα σου και guess what πού και πού χρειάζεσαι και καμιά επίπληξη για να σε προσγειώσει. Έχοντας λοιπόν τη μανούλα ή/και τον πατερούλη μέσα στο σπίτι, κατά κάποιο τρόπο και όχι πάντα συνειδητά, σε βάζει σε μία τάξη και νιώθεις πιο έντονη την ανάγκη ότι πρέπει να διαβάσεις. Αντίθετα, συμφοιτητές μας από άλλες πόλεις έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερες πηγές διάσπασης προσοχής. Σας δίνω ένα απτό παράδειγμα: περίοδος εξεταστικής, βαριέσαι να διαβάσεις, δίνεις όμως αύριο μάθημα, φοιτητής που δεν είναι από την πόλη όπου σπουδάζει λέει θα βγω, εσύ φοιτητής στην πόλη σου λες θα βγω, η μάνα σου: διάβασμα δεν έχεις;;; Μάλλον, δεν σε βλέπω να βγαίνεις απόψε.

6. Μπορείς να βρεις μια παράλληλη δουλειά και να μαζέψεις αρκετά χρήματα

Εφόσον έχεις ελεύθερο χρόνο, στη σχολή σου δεν έχεις βαρύ πρόγραμμα και πολλές υποχρεώσεις, μία πολύ καλή απόφαση είναι να βρεις μία δουλειά είτε full-time είτε part-time. Έτσι, θα έχεις οικονομική ανεξαρτησία, κάτι που επίσης θα σε ενθαρρύνει πολύ ψυχολογικά. Επιπλέον, θα μπορείς να αποταμιεύσεις κάποιο χρηματικό ποσό για να αγοράσεις κάτι που θέλεις ή να πας ένα ταξιδάκι εντός ή εκτός Ελλάδας. Αντίθετα, το φιλαράκι σου από άλλη πόλη που θα κάνει την ίδια δουλειά με σένα και πάνω κάτω θα πληρώνεστε τα ίδια λεφτά, είναι σχεδόν απίθανο να καλύψει μόνο του όλα του τα έξοδα. Ουσιαστικά, θα ελαφρύνει οικονομικά την οικογένεια του, κίνηση πολύ σεβαστή, αλλά that’s it. Συμπέρασμα: η οικονομική σου ανεξαρτησία θα ενισχύσει γενικά την όλη ανεξαρτησία των κινήσεών σου, που αναφέραμε στην αρχή, και θα σου προσφέρει κάτι πολύτιμο: υπευθυνότητα.

7. Γλιτώνεις τα πήγαινε – έλα ταξίδια για να πας στο σπίτι σου

Φίλη και φίλε, ακόμα ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι είστε απαλλαγμένοι και από τα έξοδα του πήγαινε – έλα από τον τόπο καταγωγής στον τόπο σπουδών και το καλύτερο: δεν έχετε να αντιμετωπίσετε τα διλήμματα του τύπου πότε να πάω, πότε να γυρίσω, τότε δεν βολεύει, ναι αλλά μετά έχω εργαστήριο άρα πρέπει να είμαι στη σχολή ή έχω εξεταστική… κουράστηκα και μόνο στην ιδέα. Ειδικά, αν σπουδάζεις ή κατάγεσαι από κάποιο νησί πρέπει ή να κλείσεις αεροπορικό εισιτήριο μήνες πριν για να βρεις προσιτή τιμή ή να συμβιβαστείς με τον θαλασσοπνίχτη plus τρένο ή λεωφορείο. Καλό κουράγιο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, σας συμπονούμε και σας θαυμάζουμε για την υπομονή σας.

8. Όλα γύρω σου είναι πάντα καθαρά

Σου φέρνω κι άλλα καλά νέα. Σε πολλές περιπτώσεις το να μένεις με την οικογένειά σου συνεπάγεται ότι θα έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Φίλοι σου που μένουν μόνοι τους ως φοιτητές βαριούνται αφάνταστα να καθαρίσουν το σπίτι τους ή το καθαρίζουν πολύ πρόχειρα με το βαρύ τίμημα να αποκτούν χωρίς να το θέλουν κατοικίδια, όπως κατσαρίδες, κι αν μένουν σε ισόγειο ή πρώτο όροφο το ποντικάκι είναι σιγουράκι. Πιστεύεις εσύ τώρα ότι αν μένεις με την καλή σου μητερούλα, υπάρχει περίπτωση το σπίτι να είναι εστία μικροβίων και ανεπιθύμητων κατοικίδιων; Δεν το νομίζω. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες φίλων μου, που τους επισκέπτονται οι μαμάδες τους στο φοιτητικό σπίτι και παθαίνουν σοκ οι γυναίκες. Σκέψου την υγεία της, καν’ το για την ψυχή της φουκαριάρας της μάνας σου. Ωστόσο, κι εσύ φίλη και φίλε που μένεις με τη φαμίλια, βάλε ένα χεράκι στις δουλειές του σπιτιού.

9. Θα σου δοθεί η δυνατότητα να ζήσεις έστω για λίγους μήνες μόνος σου, μέσω της σχολής σου

Δες τώρα τι γίνεται. Αυτό το κομμάτι δεν αποτελεί τόσο λόγο όσο μία φιλική προτροπή και δεν είναι ότι έχω έλλειψη ιδεών, αλλά ήθελα να βρω έναν τρόπο να σου δώσω αυτή τη συμβουλή, να σου βάλω ιδέες. Ξέρω ότι ένα αρνητικό του να σπουδάζεις στην πόλη σου και να μένεις με την οικογένειά σου, είναι ότι δεν σου δίνεται η δυνατότητα να μάθεις να ζεις μόνος ή μόνη σου. Υπάρχει λύση, η οποία συνδέεται με μία παραπάνω πρότασή μου σε σένα σχετικά με το να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις με τη σχολή σου. Αν λοιπόν είσαι συνεπής, έχεις σοβαρές πιθανότητες να επιλεγείς από το πρόγραμμα Erasmus. Όχι απλά θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις για ένα χρονικό διάστημα μόνος-η, αλλά επιπλέον θα μένεις σε μία ξένη χώρα, που είναι και η ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. Μέσα σε έξι μήνες θα γίνεις ένας πιο ώριμος και υπεύθυνος άνθρωπος και θα έχεις αποκτήσει εμπειρίες ζωής.

10. Δεν χάνεσαι με την οικογένεια σου

Τελευταίος λόγος, αλλά εξίσου σημαντικός. Δεν χάνεις τις σημαντικές στιγμές που βιώνει η οικογένειά σου, δηλαδή δεν θα νιώσεις εκτός. Αν έχεις ένα ή και περισσότερα μικρότερα αδέρφια, θα έχεις τη δυνατότητα να τα δεις να μεγαλώνουν, να συμβάλεις κι εσύ στην ανατροφή τους και το πιο σημαντικό δεν θα αποξενωθείτε. Αν έχεις αδέρφια του ίδιου φύλου και κοντά στην ηλικία σου, μπορείς να τρυπώνεις άνετα στις ντουλάπες τους και συνήθως χωρίς καν να παίρνεις την άδειά τους. Βέβαια, αυτό είναι ένα επικίνδυνο σπορ στο οποίο επιδίδεται περισσότερο το γυναικείο φύλο. Σπάνια θα ακούσεις άνδρα φίλο σου να σου πει «αυτή η μπλούζα που φοράω είναι του αδερφού μου».

Στόχος μου δεν είναι να σε πείσω, αλλά να σου δείξω ότι πραγματικά όπως σε αυτή την περίπτωση έτσι και σε κάθε άλλη, υπάρχουν λύσεις και τρόποι για να φέρεις τα πράγματα στα μέτρα σου. Όπου και να σπουδάσεις, θα περάσεις καλά. Αυτό που μετράει είναι η παρέα και στο λέω με απόλυτη ειλικρίνεια.

Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

1 Comment

  1. Χρήστος

    15 Νοεμβρίου 2017 at 3:14 ΜΜ

    Πάρα πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο!!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *