15 λεπτά-1 ζωή: Ένας νέος επιχειρηματίας μας ξεναγεί στη δική του τράπεζα αίματος

Έχεις σκεφτεί πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις για τους άλλους; Μέσα στον λίγο χρόνο που έχεις για να διαθέσεις, μέσα στην εβδομάδα που βγαίνει δε βγαίνει οικονομικά κάθε φορά. Μπορείς να γραφτείς σε μια εθελοντική ομάδα, ή να βάλεις λίγα χρήματα μέσα σε έναν λογαριασμό. Μπορείς να σκύψεις για να αφήσεις λίγα κέρματα σε ένα πλαστικό ποτήρι, στην άκρη του δρόμου ή να κάνεις ένα ποστ ευαισθητοποίησης. Αν είσαι από τους ανθρώπους που θέλουν να δώσουν χωρίς απαραίτητα να πάρουν κάτι πίσω, εάν είσαι από εκείνους που δε τους νοιάζει που ακριβώς θα πάει η αγαθοεργία τους, τότε η σημερινή ημέρα πρέπει να σε κάνει να χαμογελάς. Η αιμοδοσία είναι ίσως η ενέργεια εκείνη που δείχνει την πιο άμεση απόδειξη της επιθυμίας σου να βοηθήσεις. Να βοηθήσεις κάποιον που δε ξέρεις. Ούτε από που είναι, ούτε τι ποιόν κρύβεται πίσω από ένα σώμα που ζητάει τη βοήθεια σου. Ούτε τίποτα. Κάθεσαι στην καρέκλα, τσιμπιέσαι, και δίνεις ζωή.

«Τα παιδιά δίνουν αίμα και όταν σηκώνονται από την καρέκλα, όλοι τους αγκαλιάζουν και νιώθει περήφανος ο ένας για τον άλλον. Είναι μια πράξη που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά», μου λέει το Jack Levi, ο ιδιοκτήτης της σχολής La Chef Levi που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Στα 27 του μετράει ήδη μερικά χρόνια της δικιάς του τράπεζας αίματος.

«Εμείς ως σχολή 30 χρόνια τώρα έχουμε διάφορες δράσεις που είναι στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και μία ενέργεια η οποία βλέποντας τη μεγάλη ανάγκη που υπήρχε όλα τα χρόνια, έπρεπε να γίνει ήταν η αιμοδοσία. Επειδή έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους που είναι αρκετά ενεργοί στο να βοηθάνε, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την ομάδα αυτή ώστε να επηρεάσουμε τους δικούς μας μαθητές αλλά και τους αποφοίτους μας, γιατί έχεις τη δυνατότητα πλέον σε όλα τα κέντρα αιμοδοσίας, σε όλη τη χώρα να πηγαίνεις και να δίνεις αίμα για την τράπεζα αίματος. Έτσι έχουμε μαθητές που μπορεί να είναι στην Κρήτη και δίνοντας τον κωδικό από την τράπεζα αίματος δίνουν αίμα από εκεί. Μαθητές που μπορεί να έχουν τελειώσει πριν 15 χρόνια.

Στη μια περίπτωση έχουμε κάποιες συγκεκριμένες μέρες που προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει αλλά οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας μέσα στη χώρα, είτε ανήκεις σε κάποιον σύλλογο, είτε θέλεις να δώσεις σε τράπεζα αίματος είτε όχι, μπορείς να πας και μόνος».

«Έρχεται κόσμος από τη γειτονιά και λέει ”είδα την αφίσα σας και ήρθα να δώσω αίμα”»

«Ο κόσμος απαντά στο κάλεσμα ολοένα και περισσότερο. Ειδικά όταν βλέπεις παιδιά, 18, 20, που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν και που έρχονται στις εγκαταστάσεις μας. Κάθε χρόνο έρχεται και άγνωστος κόσμος. Εμείς ουσιαστικά κάνουμε την Ημέρα Ανθρωπιάς όταν και μαζεύουμε παράλληλα με την αιμοδοσία τρόφιμα και ρούχα τα οποία δίνουμε κάθε χρόνο σε άπορες οικογένειες. Γιατί η προσφορά δεν έχει να κάνει μόνο με το αίμα αλλά είναι συνολική. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι βλέπουμε κόσμο που δεν τον ξέρουμε που απλώς είδε ότι κάνουμε αυτή την ωραία ενέργεια. Είναι όμορφο να βλέπεις κόσμο από τη γειτονιά και να λέει «είδα την αφίσα σας και ήρθα να δώσω αίμα». Χωρίς να γνωριζόμαστε καν, χωρίς να έχουμε πει καν καλημέρα. Ηλικιακά, επειδή είμαστε μια σχολή με νέους ανθρώπους οι περισσότεροι αιμοδότες είναι νέοι. Το πιο όμορφο είναι όταν βλέπεις ότι οι νέοι φέρνουν και τους γονείς τους για να δώσουν αίμα. Λένε «ήρθα να δώσω αίμα μαζί με τον μπαμπά μου ή τη μαμά μου».

«Στην αιμοδοσία είμαστε όλοι ίδιοι. Το να πάρεις το αίμα σου και το δώσεις σε έναν ξένο ο οποίος μπορεί να μην είναι καν από δω ή να είναι άλλης εθνικότητας, είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο»

«Θέλει διαρκείς ενέργειες από όλους μας για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Γιατί υπάρχει κόσμος που μπορεί να δώσει αίμα και δεν ξέρει πως γίνεται η διαδικασία. Θέλει 5 λεπτά, δε χρειάζεται να κάνεις κάτι και δεν ξεχωρίζεις κανέναν άνθρωπο. Στην αιμοδοσία είμαστε όλοι ίδιοι. Το να πάρεις το αίμα σου και το δώσεις σε έναν ξένο ο οποίος μπορεί να μην είναι καν από δω ή να είναι άλλης εθνικότητας είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο. Δεν ξέρεις που πάει το αίμα σου. Δεν ξέρεις που θα καταλήξει και συμμετέχεις σε κάτι στο οποίο πέρα από εθελοντής είσαι και εν δυνάμει μέτοχος, γιατί όταν συμμετέχεις σε μία τράπεζα αίματος, όταν χρειαστεί κάποιος κάτι και θα μας πάρουν τηλέφωνο και τότε μπορείς να στείλεις δύο φιάλες που πραγματικά χρειάζονται. Αυτός είναι ο σκοπός, να μπορείς να χτίζεις σχέσεις που κρατάνε για χρόνια και να κάνεις πράγματα τα οποία θα μένουν, δε μετράει μόνο το σήμερα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό, γιατί όλο αυτό έχει διάρκεια».

Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση

«Γιατί υπάρχουν περίοδοι που μπορεί να υπάρξει πολύ μεγάλη έλλειψη. Το εθνικό κέντρο αιμοδοτών μας στέλνει μηνύματα που μας καλεί να στείλουμε αίμα όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Σε γιορτές ή σε διακοπές ο κόσμος δεν πάει να δώσει, οπότε υπάρχει θέμα. Για παράδειγμα στο Μάτι υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, κάτι που ήταν πολύ συγκινητικό. Βέβαια σε όλο αυτό κάπως πρέπει να βοηθήσει και το κράτος.

Στη μια περίπτωση έχουμε κάποιες συγκεκριμένες μέρες που προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει αλλά οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας μέσα στη χώρα, είτε ανήκεις σε κάποιον σύλλογο, είτε θέλεις να δώσεις σε τράπεζα αίματος είτε όχι, μπορείς να πας και μόνος».

«Εγώ πήρα αυτές τις αξίες προσφοράς από τους γονείς μου, οι οποίοι πάντοτε θέλανε να δίνουν πίσω στη κοινωνία. Η μητέρα μου έκανε εκδηλώσεις μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με τη Σχολή και έδινε τα έσοδα χωρίς να το ξέρει κανείς σε νοσοκομεία και ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο πατέρας μου υπήρξε από τους σπουδαιότερους εθελοντές σε Αμεα χωρίς να έχει κάποια θέση και πάντοτε χωρίς να φαίνεται. Αυτή είναι η ουσία του εθελοντή. Να είσαι πίσω από τη σκηνή. Δε χρειάζεται να βρεθείς στην ανάγκη για να νιώσεις τη σπουδαιότητα της προσφοράς».

Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου έναν άνθρωπο να βρίσκεται σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι. Χωρίς αισθήσεις. Με τον ήχο από τα μηχανήματα να σπάνε τη σιωπή της αναμονής. Άνοιξε τα και δες γύρω σου, πήγαινε μέχρι το μπάνιο και κοιτάξου στον καθρέφτη. Μπορείς να του δώσεις λίγη ζωή. Σε εκείνον, που δε τον ξέρεις, που δεν είναι φίλος σου, που δεν είναι γνωστός σου. Ένα απόγευμα για μια πράξη που δε θα σου δώσει πίσω τίποτα. Υπάρχει κάτι πιο αληθινό;

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *