3 διαφορετικές και εύκολες καλοκαιρινές συνταγές με βασικό υλικό τα αυγά

Είσαι από αυτούς που έχεις πάντα αυγά στο ψυγείο και ήρθε η στιγμή να μαγειρέψεις. Τι καλό θα φτιάξεις;

Εμείς σου έχουμε 3 απίθανες συνταγές που είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Τα αυγά είναι θρεπτικά, χορταστικά, πεντανόστιμα και είναι ο καλύτερος φίλος όσων δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να μαγειρεύουν. Mάλιστα ο αγαπημένος σεφ Anthony Bourdain τα είχε αποκαλέσει «τέλεια τροφή».

Τα αυγά είναι ιδιαίτερα νόστιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους στη μαγειρική και σε δεκάδες συνταγές. Αν μια μέρα δεν έχεις μαγειρέψει τίποτα, η λύση είναι μία: να μαζέψεις όσα αυγά έχεις στο ψυγείο και να φτιάξεις κάτι εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και κυρίως πεντανόστιμο.  Εμείς βρήκαμε 3 εύκολες συνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις:

Ιταλική φριτάτα φούρνου με σπανάκι και ρικότα

Η φριτάτα είναι μία από τις πιο λαχταριστές ιταλικές συνταγές βασισμένη στα αυγά. Θυμίζει πολύ την κλασική ομελέτα αλλά είναι αφράτη, ζουμερή και μεγαλύτερη σε πάχος. Είναι ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γίνεται και στο φούρνο, αλλά και στο τηγάνι και ως «γέμιση» έχει λαχανικά, μανιτάρια, τυριά και ό,τι άλλο θέλεις. Όταν φτιάχνουμε φριτάτα φούρνου, τα κομμάτια έχουν σχεδόν μέγεθος πίτας. Είναι πεντανόστιμη και καθόλου δύσκολη.

Υλικά για 4 άτομα

5 φρέσκα αβγά
500 γρ. σπανάκι
150 γρ. πράσσα, καθαρισμένα, σε φετάκια
250 γρ. ρικότα
100 γρ. κασέρι
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κομμένα πράσσα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να μαλακώσει, ανακατατεύοντας παράλληλα. Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και πιέζουμε ελαφρά ν΄αφήσει τα υγρά του. Κατόπιν μ’ ένα κουτάλι το πιέζουμε να πολτοποιηθεί ελαφρά. Χτυπάμε τα αβγά με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε την κομματιασμένη ρικότα. Χτυπάμε πάλι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το κασέρι και χτυπάμε πάλι. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και πασπαλίζουμε τον πάτο με τη φρυγανιά. Βάζουμε μέσα το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.

Shakshuka: Αυγά σε σάλτσα ντομάτας

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που έρχεται από την Τυνησία, αλλά το μαγειρεύουν πολύ στο Μαρόκο και το Ισραήλ. Είναι ένας καγιανάς, μία στραπατσάδα δηλαδή που έχει μέσα αυγά και ντομάτα. Σκέτη λιχουδιά! Εχουμε την εντύπωση πως έτσι μαγειρεμένα αυγά δεν τα έχεις ξαναδοκιμάσει. Είναι ένα πιάτο όλο χρώμα, γεύση και αρώματα που αξίζει να του δώσεις την προσοχή σου. Θα σου πάρει μόλις 30 λεπτά να την φτιάξεις και ούτε 5 λεπτά για να την εξαφανίσεις.

Total
1
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *