3 πράγματα που έμαθα για τα ψέματα

Γεια χαρά!

Τι κάνετε; Πώς είστε; Την προηγούμενη φορά έγραψα για τις πιο περίεργες ιδιοτροπίες που έχω εγώ σαν Βασίλης. Μπορεί μερικοί να ταυτιστήκατε… Ειδικά με τα μικρόβια φαντάζομαι πολλοί.

Σήμερα θα μιλήσω για τα ψέματα. Όλοι έχουμε πει ψέματα. Ναι, και εσύ! Μην βγάζεις τον εαυτό σου στην απ’ έξω. Και μπορεί τα αθώα ψεματάκια να μην σημαίνουν πολλά και να έχουν μικρή σημασία (μερικές φορές μπορούν και να σε σώσουν από καταστάσεις), τα μεγάλα ψέματα είναι θέμα ανωριμότητας, βλάπτουν και συνήθως πληγώνουν.

Γράφει ο Βασίλης Θυμιανίδης

Ορίστε, λοιπόν, τι έμαθα για τα ψέματα μέχρι στιγμής:

1) Το ψέμα θέλει «χτίσιμο»

Και αυτό σημαίνει ότι πίσω από ένα ψέμα προϋπάρχουν και δημιουργούνται ένα σωρό άλλα ψεματάκια. Έτσι προκειμένου να βγεις «αληθινός» θα πρέπει να το χτίσεις όπως λέει και μια καλή μου φίλη και αυτό το χτίσιμο μόνο την ενέργεια σου θα απορροφήσει. Στο τέλος δεν θα έχεις αποθέματα. Θα νιώθεις και λίγο βλάκας και λίγο αναξιόπιστος κυρίως στον ίδιο σου τον εαυτό.

2) Τα ψέματα δημιουργούν ενοχές

Πολλές φορές όταν λέμε ψέματα γεμίζουμε ενοχές και δημιουργούμε έναν ενοχοποιημένο ψυχισμό που μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην ψυχική μας υγεία. Νιώθεις ενοχές, νιώθεις ότι έχεις προδώσει τα πιστεύω σου, τις ηθικές σου αξίες. Από πολύ μικρούς μας λένε να μη λέμε ψέματα. Και έχουμε δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό πάνω στο ψέμα. Κατά βάθος ξέρουμε ότι κάνουμε κάτι λάθος.

3) Το ψέμα προκαλεί άγχος

Μαζί με τις ενοχές, έρχεται και το άγχος. Δεν μπορείς να ηρεμήσεις μετά. Θα διαχειριστείς το άγχος μόνο αν αποκαλύψεις την αλήθεια. Και είναι πολύ δύσκολο αυτό, πίστεψέ με. Μπορείς απλά να πεις την αλήθεια από την αρχή.

Αλήθεια, έχεις φτάσει ποτέ στο σημείο να πεις ένα τόσο μεγάλο ψέμα ώστε να το «χτίσεις» από την αρχή μέχρι το τέλος, να νιώσεις ενοχές και παράλληλα άγχος; Νομίζω σε όλους μας έχει τύχει έστω μια φορά. Συμπέρασμα; Σταματάς να λες μεγάλα ψέματα. Μείνε στα μικρά αθώα ψεματάκια της καθημερινότητας που δεν βλάπτουν. Τον ψεύτη κανείς δεν τον αγάπησε.

*Μια συμβουλή: Ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια υπάρχει και η διέξοδος της σιωπής.

 

 

 


Aγαπούσα τις πολύωρες συζητήσεις από μικρό παιδί. Ύστερα μεγάλωσα και αποφάσισα να σπουδάσω πολιτικές επιστήμες. Αφού έμαθα να σκέφτομαι, έστρεψα την προσοχή μου στην επικοινωνία, τα social media και τη δημοσιογραφία. Έτσι προέκυψε και το μεταπτυχιακό στα Digital Media στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Αγαπάω τις φρέσκες ιδέες. Είμαι υπέρμαχος της καλής και ποιοτικής φιλίας. Για οποιαδήποτε απορία σας, δίνω όλες τις απαντήσεις στα social. Ραντεβού στα social λοιπόν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *