3 πράγματα που έμαθα για τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

Γεια χαρά!

Βασίλης εδώ. Once again. Χτυπάω ξανά στον τόπο του εγκλήματος. Και αυτή τη φορά θα σας μιλήσω για τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα. Όλα έχουν να κάνουν με την προσωπική μου πείρα πάνω στο θέμα μιας και πρόσφατα ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Γράφει ο Βασίλης Θυμιανίδης… 

Ποια είναι η αλήθεια η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά μεταπτυχιακά; Aξίζουν τον κόπο σου και την προσπάθειά σου; Μήπως να φύγεις καλύτερα εξωτερικό; Αυτά και άλλα πολλά είναι κάποια ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις, πάντα υποκειμενικές. Ο καθένας εξάλλου μιλάει αντικειμενικά μέσα από την υποκειμενικότητά του.

Ορίστε, λοιπόν, τι έμαθα για τα ελληνόφωνα μεταπτυχιακά:

1) Όλα έχουν να κάνουν με τους καθηγητές του μεταπτυχιακού προγράμματος

Ποιοι διδάσκουν, σε ποια αντικείμενα έχουν κάνει διδακτορικό, ποια είναι η γνώση τους στο αντικείμενο. Αυτό το μαθαίνεις κυρίως από τους προπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων. Καλό είναι να κάνεις μια έρευνα πριν κάνεις την αίτησή σου για το μεταπτυχιακό που θα επιλέξεις. Μπες στα γκρουπάκια στο facebook των αντίστοιχων τμημάτων και θέσε τις ερωτήσεις σου στους φοιτητές.


Διάβασε ακόμα: 4 πράγματα που έμαθα για επιτυχημένες εξεταστικές μέχρι τα 25 μου

2) Εάν τα δίδακτρα είναι άνω των 4.000 ευρώ, είναι εκμετάλλευση

Δεν αξίζει να σπουδάζεις σε δημόσιο πανεπιστήμιο και να δίνεις πάνω από 4.000 ευρώ για ένα μεταπτυχιακό. Κανονικά θα έπρεπε να είναι όλα δωρεάν. Βέβαια μερικά προγράμματα προσφέρουν εξειδικευμένα εργαστήρια. Αυτά πληρώνεις ουσιαστικά. Αξίζει όμως να δώσεις ένα σωρό χρήματα για ένα δημόσιο αγαθό που είναι η εκπαίδευση; Ερωτηματικό…

3) Μετράει η διπλωματική που θα κάνεις στο τέλος

Γι΄αυτό είναι καλό να είσαι σίγουρος για τον καθηγητή που θα αναλάβει την επιτήρησή σου. Μην κάνεις το λάθος να επιλέξεις επιπόλαια. Θα το μετανιώσεις πικρά. Κάνε μια διπλωματική πάνω στην οποία θα αξίζει να αναφερθείς στην μελλοντική σου συνέντευξη στον μελλοντικό σου εργοδότη. Εμείς να ευχηθούμε καλή τύχη όπως και να’χει.

Γενικά πάρε το χρόνο σου και πάρε μια απόφαση. Η πορεία θα δείξει αν είναι σωστή ή λάθος. Κάνε σωστή έρευνα, μην δώσεις ένα κάρο λεφτά. Δεν ξέρω αν αξίζει, πραγματικά. Σκέψου πρακτικά και στρέψου σε έναν τομέα που έχει μέλλον στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που θέλεις να μείνεις Ελλάδα και δεν θέλεις να πας εξωτερικό. Γιατί όλα τα σενάρια παίζουν… Δυστυχώς ή ευτυχώς…

 


Διάβασε ακόμα: Δεν μας λείπουν οι πόλεις, οι άνθρωποι μας λείπουν

 


Aγαπούσα τις πολύωρες συζητήσεις από μικρό παιδί. Ύστερα μεγάλωσα και αποφάσισα να σπουδάσω πολιτικές επιστήμες. Αφού έμαθα να σκέφτομαι, έστρεψα την προσοχή μου στην επικοινωνία, τα social media και τη δημοσιογραφία. Έτσι προέκυψε και το μεταπτυχιακό στα Digital Media στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Αγαπάω τις φρέσκες ιδέες. Είμαι υπέρμαχος της καλής και ποιοτικής φιλίας. Για οποιαδήποτε απορία σας, δίνω όλες τις απαντήσεις στα social. Ραντεβού στα social λοιπόν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *