5 ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου που πρέπει να δεις [video]

Με αφορμή την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οργώσαμε το ίντερνετ για να βρούμε ταινίες, ντοκιμαντέρ και αφιερώματα και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτων.

Με αφορμή την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οργώσαμε το ίντερνετ για να βρούμε ταινίες, ντοκιμαντέρ και αφιερώματα και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

1. Ο “χρυσός αιώνας” των δικτατοριών.

από την Νίνα Γεωργιάδου ένα 45λεπτο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην επέτειο για το Πολυτεχνείο. 


2. Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου από το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».

Ένα απ’ τα καλύτερα αφιερώματα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Με εμπεριστατωμένη έρευνα, συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές (και των δυο πλευρών) και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.
Η εκπομπή προβλήθηκε τον Νοέμβρη του 2002.


 3. Το χρονικό της Δικτατορίας, 1967-1974

Επτά «πέτρινα» χρόνια μέσα από την κάμερα του Παντελή Βούλγαρη. Το 37λεπτο ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη περιέχει πολύτιμο αρχειακό υλικό· από την κηδεία των Γεωργίου Παπανδρέου και Γιώργου Σεφέρη ως τις δίκες του Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών.


 4. Η Δικτατορία των Ελλήνων Συνταγματαρχών

Πώς και γιατί έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Με συνεντεύξεις πρωταγωνιστών του και Αμερικανών παραγόντων. Η σκηνοθεσία είναι του Ροβήρου Μανθούλη ενώ η παραγωγή είναι Γαλλοελληνική.  


5. Η δίκη της Χούντας – Κορυδαλλός 1975

Πρόκειται για μια ταινία ντοκιμαντέρ του Θεοδώση Θεοδοσόπουλου η οποία αναφέρεται στην δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου του 1967. Προβάλλονται ντοκουμέντα από την εν λόγω δίκη με τις απολογίες του Παπαδόπουλου, του Αγγελή, του Πατακού κ.ά. Ο σκηνοθέτης ενδιάμεσα απ’ τις σκηνές της δίκης παραθέτει ιστορικά ντοκουμέντα που φανερώνουν πως φτάσαμε στην Χούντα του 1967 (με ταξικό καθεστώς, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, δίκη Μπελλογιάννη, δολοφονία Λαμπράκη κ.ά.).

https://www.youtube.com/watch?v=TaATWnp-Q1k


6. Αρχείο ΕΡΤ: Δίκες Απριλιανών

Η Δίκη των Πρωταιτίων του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 (28/07/1975-23/08/1975). Ο Δημήτρης Ρίζος περιγράφει το γεγονός.

Total
2
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *