Αφιέρωμα Halloween | Super προτάσεις για Halloween Movie Night!

Λένε ότι οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν…

Ήμουν 7-8 χρονών όταν πρωτοέμαθα για το Halloween από ένα κείμενο των Αγγλικών που κάναμε στο φροντιστήριο. Τότε θυμάμαι μου είχε κάνει εντύπωση ο συγκεκριμένος εορτασμός με τα πειράγματατα και τα γλυκίσματα (trick or treat), τις κολοκύθες… Kαι οι παράξενες μεταμφιέσεις μου θύμισαν λίγο τις δικές μας Απόκριες. Όμως, ψάχνοντας και διαβάζοντας ορισμένες  σχετικές πληροφορίες κατάλαβα ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές, τόσο στο σκοπό όσο και στα έθιμα του Halloween!

 Τι σημαίνει Halloween και τι είναι τελικά αυτή η γιορτή;

Το Halloween – γνωστό και ως  All Hallows’ Eve  είναι ετήσια γιορτή που εορτάζεται σε διάφορες χώρες, του δυτικού κόσμου κυρίως, τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, νύχτα της παραμονής της γιορτής γνωστής ως All Hallows’ Day – ή αλλιώς All Saints’ Day – που εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου και τιμά όλους τους αγίους γνωστούς και άγνωστους (Αγίων Πάντων δηλαδή).

Αποτελεί εξέλιξη μιας αρχαίας κέλτικης γιορτής, που ονομαζόταν «Samhain» («τέλος καλοκαιριού»). Για τους Κέλτες, η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα και ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών.

Το Halloween συνδέεται επίσης με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε υπερφυσική δραστηριότητα βρίσκεται στο ζενίθ.

Το έθιμο της κολοκύθας!

Σήμα κατατεθέν αυτής της γιορτής είναι οι κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας προέρχεται από έναν παλιό ιρλανδικό θρύλο. Σύμφωνα με το μύθο, ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης, ο Τζακ, καταφέρνει να ξεγελάσει και να παγιδεύσει το διάβολο. Αρνείται μάλιστα να τον απελευθερώσει μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Τελικά, δέχεται να τον αφήσει ελεύθερο, με την προϋπόθεση ότι ο διάβολος δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, όμως ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος τσιγγούνης και μίζερος. Έτσι, τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε και είπε στον Τζακ να φύγει. Επειδή όμως επικρατούσε σκοτεινιά, ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να πορευθεί μέσα στην νύχτα. Ο Τζακ τότε έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του καθώς ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε, περιπλανιέται στον κόσμο μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.

Έτσι, κάθε Halloween οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες, κολοκύθες, βάζανε μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγγούνη και πειραχτήρη Τζακ.

Ο εορτασμός του Halloween σήμερα…

Το Halloween δεν αποτελεί πια μια παγανιστικού χαρακτήρα γιορτή, εστιάζοντας στα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο μια αφορμή για διασκέδαση, μεταμφιέσεις, γλυκές απολαύσεις και επίσης αφορμή για κατανάλωση θα έλεγα…

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, την τελευταία 2ετία όπως έχω παρατηρήσει, η συγκεκριμένη γιορτή έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, για χαβαλέ πιο πολύ. Αν και κάποτε ήταν άγνωστη η ύπαρξη της στους περισσότερους Έλληνες, σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που την ημέρα αυτή επίλεγουν να διασκεδάσουν σε καφετέριες, bars και clubs που εν όψει του Halloween διοργανώνουν εορταστικά events και καλούν τους πιθανούς πελάτες να δοκιμάσουν τα ειδικά φτιαγμένα για τη γιορτή ροφήματα ή γλυκίσματα που προσφέρονται…

Movie Choices για Halloween Night!

Για το αυριανό Σαββατόβραδο και για όλους εσάς που δεν θα ξεσαλώσετε στους ρυθμούς των Halloween Parties και ίσως μείνετε σπίτι να την αράξετε στον καναπέ, έχουμε κάποιες προτάσεις ταινιών, ειδικές για την περίσταση βέβαια! Άρα, όπως καταλαβαίνετε θα πούμε για θρίλερ που εμπεριέχουν το μεταφυσικό στοιχείο και όχι μόνο, ταινίες που είναι λίγο πιο σκοτεινές, πιο gothic… Πάρτε ιδέες από τις προτάσεις μου και… Go Movie It!

Dead Silence (2007)

Beware the stare of Mary Shaw. (Πρόσεξε το βλέμμα της Mary Shaw.)

She had no children only dolls. (Δεν έχει παιδιά, μόνο κούκλες.)

And if you see her in your dreams, be sure to never ever scream… (Και αν τη δεις στα όνειρά σου, καλύτερα να παραμείνεις σιωπηλός, μην ουρλιάξεις…)

Κάθε τόπος κρύβει τα δικά του μυστικά, τις δικές του ιστορίες. Ιστορίες που μπορούν να στοιχειώσουν το μυαλό και τις ζωές των ανθρώπων. Μια τέτοια ιστορία, ένας τέτοιος μύθος παρουσιάζεται και σε αυτή την ταινία. Μια εγγαστρίμυθος, η Mary Shaw, κατηγορήθηκε ότι απήγαγε ένα νεαρό αγόρι, το οποίο φώναζε κατά τη διάρκεια του show της ότι ό,τι έκανε ήταν απάτη και ψέμματα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι κάτοικοι της περιοχής την καταδίωξαν και για να την εκδικηθούν της έκοψαν τη γλώσσα και τη σκότωσαν. Μαζί με το πτώμα της, οι κάτοικοι έθαψαν και τα “παιδιά” της όπως τα έλεγε, μια συλλογή από κούκλες βαριετέ. Μετά το θάνατό της, όλο περίεργα γεγονότα άρχισαν να συμβαίνουν… Το φάντασμα της Mary Shaw στοίχειωσε την περιοχή. Με την ιστορία αυτή συνδέεται και ο αιφνίδιος θάνατος μια άλλης γυναίκας ευρισκόμενης μακριά από την καταραμένη περιοχή. Ο σύζυγος της θέλοντας να μάθει την αιτία θανάτου της γυναίκας του, επισκέπτεται τη στοιχειωμένη περιοχή προκειμένου να πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται…

 

The Orphanage (2007)

Ένα πρώην ορφανοτροφείο, μια εξαφάνιση και πολλά κρυμμένα μυστικά…

Μια γυναίκα, η Laura, επισκέπεται με την οικογένειάς της – τον άντρα της και τον υιοθετημένο γιό τους, τον Simon – το σπίτι όπου μεγάλωσε, ένα πρώην ορφανοτροφείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, ο Simon αρχίζει να επικοινωνεί με νέους αόρατους “φίλους”. Η απρόσμενη εξαφάνιση του Simon αργότερα, θα αναγκάσει τη Laura με τη βοήθεια παραψυχολόγων να ψάξει απαντήσεις και να προσπαθήσει να φτάσει στη λύση του μυστηρίου…

 

Sweeney Todd: The Deamon Barber of Fleet Street (2007)

Johnny Depp & Tim Burton… ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ!!! Ένα gothic musical thriller όπου γίνεται της… “κοτόπιτας”! 

Βικτωριανό Λονδίνο. Ο Benjamin Barker, ή αλλιώς Sweeney Todd, κουρέας στο επάγγελμα και οικογενειάρχης, κατηγορείται από το Δικαστή Turpin για ένα έγκλημα που όμως δεν έχει διαπράξει. O Δικαστής παίρνει την επιμέλεια της συζύγου του Benjamin, Lucy, την οποία και κακομεταχειρίζεται, καθώς και της κόρης του, Johanna. Μετά από 15 χρόνια στη φυλακή, ο Benjamin Barker επιστρέφει με νέα ταυτότητα- ως Sweeney Todd – παίρνοντας εκδίκηση για το θάνατο της γυναίκας του και για όλα όσα υπέφεραν αυτός και η οικογένειά του εξαιτίας του Δικαστή Turpin και του αρρωστημένου πάθους του για τη Lucy. O Benjamin, θα ανοίξει το πιο φονικό κουρείο στην Οδό Fleet και με την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Lovett, ιδιοκτήτριας καταστήματος με χειροποίητες κοτόπιτες, θα καταφέρει να τιμωρήσει τους υπαίτιους της καταστροφής του.

 

Black Swan (2010)

Ψυχολογικό thriller με τη βραβευμένη με Όσκαρ για το ρόλο της στην ταινία, Natalie Portman!

Μια νεαρή κοπέλα προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να γίνει μια επιτυχημένη μπαλαρίνα. Θα αγωνιστεί σκληρά και θα παλέψει με τους δικού της δαίμονες για να φτάσει στην κορυφή… Μήπως όμως τελικά ο αγώνας για την επιτυχία και την επίτευξη των υψηλών στόχων είναι η αρχή της αυτοκαταστροφής και της ψυχολογικής της κατάρρευσης;

 

Prisoners (2013)

Crime thriller με τους Hugh Jackman και Jake Gyllenhaal! 

Δυο φίλες εξαφανίζονται… Ένας πατέρας ψάχνει απεγνωσμένα τα ίχνη τους… Μέχρι που μπορεί να φτάσει για να προστατέψει την οικογένειά του; Τι κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση των δύο μικρών κοριτσιών; O Detective Loki αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση… 

 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *