Αναβλητικότητα: Αναλύοντας το μεγαλύτερο εμπόδιο των Millennials

Hello Millenials,

 

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα, που αφορά την, όχι και τόσο καλή, διαχείριση χρόνου. Συγκεκριμένα, για την αναβλητικότητα.

Ως Millenials, οι υποχρεώσεις είναι αρκετές, που δεν περιορίζονται μονάχα στη σχολή: δουλειά, ενασχόληση με τον εθελοντισμό, εκμάθηση ξένης γλώσσας κλπ, είναι μερικά must αυτής της γενιάς. Οι περισσότεροι θα σκεφτούν, ότι σε ένα τόσο βεβαρημένο πρόγραμμα, είναι καλή ευκαιρία να μάθεις να οργανώνεις σωστά το χρόνο σου και τις προτεραιότητες σου. Όμως, αντ’ αυτού, πολλές φορές, σημειώνεται ένα «πάγωμα» στην ολοκλήρωση των υποχρεώσεων. Ορίζεται ως «αναβλητικότητα» και υπάρχουν ορισμοί και εξηγήσεις για αυτή την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα,

“Οι Schraw, Wadkins και Olafson έχουν προτείνει τρία κριτήρια για την κατηγοριοποίηση μιας συμπεριφοράς ως αναβλητικότητας: πρέπει να είναι αντι-δημιουργική, αχρείαστη και καθυστερητική.[4] 

Παρομοίως, ο Steel (2007) κάνει μια ανασκόπηση όλων των προηγούμενων προσπαθειών ορισμού της αναβλητικότητας, καταλήγοντας στο ότι είναι “η ηθελημένη καθυστέρηση μιας επιθυμητής πράξης ή απόφασης παρόλο που αναμένουμε ότι η καθυστέρηση αυτή δεν θα μας βγει σε καλό.”.[5] 

Οι Sabini και Silver ισχυρίζονται ότι η αναβλητικότητα και ο παραλογισμός είναι τα δύο στοιχεία-κλειδιά της αναβλητικότητας• να αναβάλουμε μία δουλειά δεν είναι αναβλητικότητα, λένε, αν υπάρχουν ορθολογικοί λόγοι γι’ αυτό.

Η αναβλητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, μια αίσθηση ενοχής και κρίσης, σοβαρή απώλεια παραγωγικότητας, καθώς και κοινωνική αποδοκιμασία για την μη τήρηση ευθυνών ή δεσμεύσεων. Αυτά τα συναισθήματα συνδυαζόμενα μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αναβλητικότητα”…]

Επίσης, η αναβλητικότητα είναι εκείνη η κατάσταση, κατά την οποία έχεις μία υποχρέωση να εκπληρώσεις, με deadline. Επίσης, έχεις το αίσθημα της πολυτέλειας του χρόνου και θεωρείς, πως «μπορεί να γίνει και αργότερα η δουλειά». Όταν, όμως οι μέρες λιγοστεύουν, κι εσύ δεν έχεις φέρει εις πέρας όσα θα έπρεπε, περνάς από ένα στάδιο, το οποίο περιγράφεται, παρακάτω.

Πολλά μπορούν να αναλυθούν για την αναβλητικότητα, από πολλούς ειδικούς, διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Θεωρίες, μελέτες συμπεριφοράς, case studies κλπ.

Ωστόσο, υπάρχει ένας άνθρωπος, που μίλησε για την αναβλητικότητα, πρώτα σαν προσωπική εμπειρία, και έπειτα πώς μοιάζει να είναι η αναβλητικότητα.

Ο Tim Urban, λοιπόν, όταν βρέθηκε στη σκηνή του TED, μίλησε για την αναβλητικότητα, με έναν εξαιρετικά παραστατικό τρόπο. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει ως εξής:

Στο επίκεντρο βρίσκεσαι εσύ (ο/ η αναβλητικός/ η), που παρομοιάζεσαι με έναν καπετάνιο στη διάρκεια κάποιου ταξιδιού. Ξαφνικά, εμφανίζεται μία μαϊμού, όπως την αποκαλεί ο Urban και πιάνει το τιμόνι με τη βία, αποπροσανατολίζοντας σε από τον προορισμό σου. “The monkey”, όπως αναφέρεται, ενδιαφέρεται μόνο για την περιστασιακή διασκέδαση, έχει σαν motto “Easy and Funky”, διασκεδάζει μόνο για το «τώρα». Δεν ενδιαφέρεται για τις συνέπειες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μαϊμού μπορεί να είναι Game of Thrones (παλιές εποχές), La Casa de Papel, σάπια reality που δεν παραδέχεσαι ούτε στον εαυτό σου, ότι τα παρακολουθείς, η ματιά στο κενό κ.α. Η «μαϊμού» μπορεί να είναι διαφορετική κάθε φορά. Έχει απίστευτη επίδραση στον αναβλητικό άνθρωπο.

Έπεται, καθώς οι μέρες κυλάνε, η δουλειά σου, όχι, έρχεται, ξαφνικά στο προσκήνιο το “Panic Monster” (τέρας πανικού), το οποίο σου υπενθυμίζει, πως ο χρόνος της προθεσμίας σου τελείωσε ή τελειώνει, αλλά πόσο καλά μπορεί να γίνει μία εργασία, μία δουλειά, όταν έχει ελάχιστες μέρες και ξαφνικά ελάχιστο χρόνο για κάτι, που έπρεπε να είχες ξεκινήσει πιο μπροστάΧΑΧΑΧΑ.

Τότε, λοιπόν, μόλις εμφανιστεί το “Panic Monster”, η μαϊμού εξαφανίζεται. Γιατί; Γιατί το φοβάται. Σε αυτό το σημείο, κάπως ερμηνεύεται και ο φόβος για ανάληψη ευθυνών, γενικότερα ή σε μία συγκεκριμένη στιγμή. Και ενώ, η μαϊμού έχει φύγει τρέχοντας, (στην κυριολεξία), έχεις μείνει, εσύ, ο “καπετάνιος”, να υπομένεις τις επιπτώσεις των πράξεών σου, της αναβλητικότητάς σου.

Η ομιλία συνεχίστηκε με τον Urban να αναφέρει, πως θεωρεί όλους τους ανθρώπους αναβλητικούς. Κάποιους περισσότερο (βλέπε Monkey & Panic Monster), κάποιους λιγότερο. Η διαφορά, όμως είναι, πως οι λιγότερο αναβλητικοί άνθρωποι, έχουν καλή σχέση με τα deadlines και προσαρμόζονται εύκολα, γρήγορα σε όσα απαιτούν να πραγματοποιηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, η μαϊμού δεν πλησιάζει, δεν θα πάει καλά η δουλειά της.

Δείτε παρακάτω το video του Tim Urban. Αν είσαι αναβλητικός/ η, θα ταυτιστείς. Δεν υπάρχει περίπτωση.

https://www.youtube.com/watch?v=arj7oStGLkU&t=5s

Πηγές:

TED

Wikipedia

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *