Α.Π.Θ. χωρίς Ι.Χ.

«ΒΑΖΩ Χ στο Ι.Χ. και αλλάζω τη ζωή µου». Αυτό το σύνθηµα φώναξαν χιλιάδες ποδηλάτες χθες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις στις ποδηλατοπορείες που πραγµατοποίησαν γιορτάζοντας την «Ηµέρα χωρίς αυτοκίνητο». Στόχος τους ήταν να κινητοποιήσουν τις αρχές προκειµένου «να δηµιουργηθούν επιτέλους υποδοµές για τα ποδήλατα». Στην Θεσσαλονίκη όμως δεν επηρεάστηκε μόνο το κέντρο αλλά και ο χώρος του πανεπιστημίου.
Μια διαφορετική πανεπιστημιούπολη αντίκρισαν λοιπόν, οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το συνήθως ασφυκτικά γεμάτο από οχήματα ΑΠΘ, χτες απαγόρευσε την είσοδο στα ΙΧ, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Η χτεσινή ενέργεια εντάσσεται τόσο στην προοπτική το ΑΠΘ να γίνει το πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο της χώρας (σταδιακός περιορισμός της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, με παράλληλη ενίσχυση των ήπιων εναλλακτικών μορφών βιώσιμης κινητικότητας), όσο και στη συμμετοχή του στην Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Αν η βιώσιμη κινητικότητα δεν σου λέει κάτι ως έκφραση μην στενοχωριέσαι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις το ποδηλατάκι σου από το πατάρι.
«Για πρώτη φορά γίνεται τέτοιου είδους πείραμα στο ΑΠΘ, δηλαδή να κλείσει η πανεπιστημιούπολη για όλα τα ΙΧ, σε μέρα που είναι εργάσιμη. Η ακαδημαϊκή κοινότητα άφησε το αυτοκίνητο και χρησιμοποίησε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Με την πρωτοβουλία αυτή στέλνουμε το μήνυμα: μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο φέτος, πολλές μέρες χωρίς αυτοκίνητο στο μέλλον για καλύτερη ποιότητα ζωής», ανέφερε ο πρύτανης κ. Μυλόπουλος.
Επίσης υπογράμμισε ότι το σχέδιο για το οικολογικό πανεπιστήμιο προβλέπει ότι η πανεπιστημιούπολη θα αποτελέσει πάρκο για όλους τους Θεσσαλονικείς, το ΑΠΘ θα αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση (φωτοβολταϊκά, κάνοντας οικονομία και στη ΔΕΗ στην οποία κάθε χρόνο πληρώνονται 1 εκατ. ευρώ) και θα υπάρξει ενεργειακός επανασχεδιασμός για τα κτίρια. «Όλες οι στέγες του πανεπιστημίου σε λίγο καιρό θα πρασινίσουν, καθώς ενταχθήκαμε σε σχετικό πρόγραμμα. Το ΑΠΘ είναι μία πόλη μέσα στην πόλη. Η ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελείται από 100.000 ανθρώπους. Ένας στους δέκα κατοίκους της Θεσσαλονίκης είναι ή φοιτητής ή καθηγητής ή εργαζόμενος στο Αριστοτέλειο. Έτσι, τα όσα συμβαίνουν στην πανεπιστημιούπολη έχουν αντίκτυπο σε όλη τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος, ο οποίος είπε ότι, με την ευκαιρία του αποκλεισμού των ΙΧ τόσο από το πανεπιστήμιο όσο και από το κέντρο της πόλης, γίνεται ένα πείραμα.
Εξάλλου, μέλη της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας του ΑΠΘ, σημείωσαν ότι βασική επιδίωξη είναι ένα φιλικό πανεπιστήμιο όλες τις μέρες του χρόνου, στην επιφάνεια του οποίου δε θα υπάρχουν καθόλου αυτοκίνητα. Αυτό, όπως εξήγησαν, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί η ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών κινητικότητας. Μην αφήνεις λοιπόν το ποδήλατο σου να σκουριάζει! Και αν δεν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ για το περιβάλλον (κακώς) πρέπει να ξέρεις ότι είναι η καλύτερη σωματική άσκηση που μπορείς να κάνεις.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *