Απροθυμία ΑΕΙ να δώσουν στοιχεία για διορισμούς παιδιών καθηγητών

Την ένταση στις σχέσεις του με τα πανεπιστήμια πυροδοτεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εμμείνει στο αίτημα για στοιχεία σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών οι οποίοι είναι παιδιά ήδη υπηρετούντων σε ΑΕΙ.

Την ένταση στις σχέσεις του με τα πανεπιστήμια πυροδοτεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εμμείνει στο αίτημα για στοιχεία σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών οι οποίοι είναι παιδιά ήδη υπηρετούντων σε ΑΕΙ.

Μέχρι χθες, συνολικά 9 –μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα της χώρας– από τα 22 ΑΕΙ δεν είχαν ανταποκριθεί στο αίτημα, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υφυπουργός Ιω. Πανάρετος με νέα επιστολή –η τρίτη σε διάστημα δύο μηνών– να ζητήσει τα στοιχεία «άμεσα και πάντως όχι αργότερα από τις 19 Νοεμβρίου». Στοιχεία δεν έστειλαν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θράκης, Πελοποννήσου, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Οικονομικό Αθηνών. Επίσης, δεν απάντησαν οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών και Ιωαννίνων.

Μεταξύ των 9 ΑΕΙ, το Αριστοτέλειο θα στείλει τις λίστες των διοριστέων τα τελευταία 50 χρόνια. Από την άλλη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει απαντήσει στον Ιω. Πανάρετο εγείροντας ενστάσεις σχετικά με τη νομιμότητα δημοσιοποίησης τέτοιων στοιχείων. Το ίδρυμα θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση προσκρούει στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά του, ο Ιω. Πανάρετος επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής και τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων για να υποστηρίξει ότι τα στοιχεία δεν αποτελούν «διπλωματικά ή στρατιωτικά μυστικά ή σχετικά με την ασφάλεια του κράτους» αλλά «απλά προσωπικά δεδομένα» που πρέπει να αποσταλούν προκειμένου το υπουργείο να προχωρήσει στην εκπλήρωση των εκ του Συντάγματος υποχρεώσεών του. Η σύγκλητος του Παν. Αθηνών με χθεσινή ανακοίνωσή της, πάντως, «καταδικάζει τα φαινόμενα συκοφάντησης του δημοσίου πανεπιστημίου».

Πολλοί πρυτάνεις κατηγορούν τον Ιω. Πανάρετο για επικοινωνιακά τρικ, αφού η νομιμότητα της εκλογής των πανεπιστημιακών ελέγχεται από ΑΕΙ και υπ. Παιδείας. «Η νομοθεσία δεν απαγορεύει την πρόσληψη συγγενών ήδη υπηρετούντων πανεπιστημιακών. Αντίθετα, σε Ευρώπη και ΗΠΑ απαγορεύεται ακόμη και η πρόσληψη παλιών αποφοίτων του ιδρύματος. Ας αλλάξει λοιπόν ο ελληνικός νόμος», ανέφερε στην «Κ» πρύτανης κεντρικού ΑΕΙ.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *