Athens Pride 2019: Γνωρίσαμε τους ανθρώπους πίσω από τη διοργάνωση

Συνάντησα την επικεφαλής των εθελοντών του Athens Pride, Φωτεινή Πιππή, στο Μοναστηράκι, μετά την εκδήλωση της fashmob χορογραφίας των εθελοντών του Pride στην πλατεία. Μιλάει συνέχεια στο τηλέφωνο, τρέχει πάνω κάτω αλλά την βλέπω να χαμογελάει, όπως όλη η ομάδα. Παρέα της είχε και τις δύο βασικές συντονίστριες της ομάδας των εθελοντών, την Μαριά Καρούτσου και την Άννα Καραμαλτίδη. Είναι από εκείνες τις συνεντεύξεις που περισσότερο μοιάζουν με χαλαρή κουβέντα με φίλους παρά με επίσημη συνέντευξη. Αρχίζουν να μου λένε αστείες ιστορίες με το τρίκυκλο της ομάδας όταν έμεινε και έπρεπε να μεταφέρουν καρέκλες για το φεστιβάλ, και εκείνο από το βάρος έγειρε προς τα πίσω με αποτέλεσμα να κάνει σούζα. Τους ρωτάω «ποιο είναι το κίνητρο του εθελοντισμού», γυρνάνε και μοιράζονται μια ματιά «να αγωνίζεσαι για την επόμενη μέρα». Και κάπως έτσι έγινε η αρχή μιας πολύ όμορφης κουβέντας.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αξιολόγηση ώστε να γίνει κάποιος επικεφαλής της ομάδας εθελοντισμού;

 Φ.Π: Παλιότερα, όπως καταλαβαίνεις δεν υπήρχε τόσος κόσμος που να δραστηριοποιείται τόσο έντονα στην κοινότητα, οπότε πάντα υπήρχαν δύο τρόποι «αξιολόγησης». Ο ένας είναι να δηλώσει κάποιος ενδιαφέρον και να το υποβάλει στην κεντρική επιτροπή και ο δεύτερος να σε προτείνει ο προηγούμενος επικεφαλής με βάση την δράση σου στην κοινότητα. Στην δική μου περίπτωση με πρότεινε ο προηγούμενος επικεφαλής και κάπως έτσι πέρασαν έξι χρόνια.

Σίγουρα ρόλο έχουν παίξει και η τεχνολογία αλλά και τα social media μιας και βοηθάνε περισσότερο στην διάδραση μεταξύ των μελών που θέλουν να συμμετέχουν.

Photo Credits Βάσια Χαλκιαδάκη

Το Athens Pride απαρτιζόταν από την έναρξη του από την ομάδα εθελοντισμού ή ενσωματώθηκε στην πορεία με βάση τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν;

Φ.Π Για να ακριβολογούμε και ετυμολογικά όλο το Pride σαν πλατφόρμα αφορά τον εθελοντισμό, και η εταιρεία απαρτίζεται από εθελοντές και η κεντρική επιτροπή, δεν πληρώνεται κανένας από το φεστιβάλ. Τώρα σαν σώμα και δομή εμφανίζεται ως μία συγκροτημένη οργάνωση από το 2009. Πάντως για την ιστορία, όταν ξεκίνησε αριθμούσε 50 μέλη εθελοντών ενώ σήμερα μιλάμε για σχεδόν 300 άτομα.

Αυτή η αύξηση που νομίζετε ότι οφείλεται; Υπάρχει περισσότερο awareness κοινωνικά;

Φ.Π: Οφείλεται σε μία πολύπλευρη κατάσταση, αφενός είναι λογικό μιας και το φεστιβάλ μεγαλώνει κάθε χρόνο να αυξάνεται η  προσφορά των εθελοντών και αφετέρου βλέπουμε όσο περνάνε τα χρόνια, η νέα γενιά μοιάζει να είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να ασχοληθεί με την κοινότητα-μιλάμε για ηλικίες  13 με 15 χρονών. Σίγουρα ρόλο έχουν παίξει και η τεχνολογία αλλά και τα social media μιας και βοηθάνε περισσότερο στην διάδραση μεταξύ των μελών που θέλουν να συμμετέχουν.

Η πρόσφατη ενέργεια της πολιτείας να θεσμοθετήσει βασικά δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας θεωρείται πως έχει βοηθήσει στο κομμάτι του εθελοντισμού; Eίναι ο κόσμος πιο πρόθυμος να βοηθήσει;

Φ.Π: Δεν ξέρω, η γνώμη μου περί θεσμοθετήσεων και νόμων είναι πολύ ουδέτερη. Γενικά θεωρώ πως όχι, δεν έχει παίξει κανένα απολύτως ρόλο στο πόσο ο κόσμος θέλει να βοηθήσει στο Pride, τουναντίον, η έλλειψη τήρησης των νόμων φέρνει τον κόσμο πιο κοντά καθώς αισθάνεται την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης.

«Υπάρχουν παιδιά που έχουν έρθει κουβαλώντας δέκα στερεότυπα πάνω τους και έχουν φύγει με τρία. Είναι παράσημο αυτό».

Παρατήρησα πως στη κοινότητα υπάρχουν και άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως straight. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Μ.Κ: Πάνω σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα να επισημάνω πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον όλοι «ξέρουν κάποιον», είτε στον εργασιακό, είτε στον οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Όλοι πλέον έχουν να σου πουν μια ιστορία και αυτό αυτόματα περνάει από την κοινωνική στην προσωπική διάσταση του θέματος.

Ποια είναι τα δομικά χαρακτηριστικά του Pride;

Α. Κ: Δεν υπάρχουν (γέλια). Το ίδιο το Pride απαρτίζεται από εθελοντές και βασίζεται στην πρωτοβουλία του εκάστοτε μέλους στο πως να βοηθήσει. Δεν υπάρχει κάποιο script που πρέπει να ακολουθήσουμε. Εδώ να πούμε πως ο εθελοντισμός δεν βασίζεται μόνο στο τι «δίνεις» αλλά και στο τι «παίρνεις» από αυτόν. Υπάρχουν παιδιά που έχουν έρθει κουβαλώντας δέκα στερεότυπα πάνω τους και έχουν φύγει με τρία. Είναι παράσημο αυτό.

Η προετοιμασία του φεστιβάλ πότε ξεκινάει;

Φ.Π: Το group των εθελοντών δεν σταματάει ποτέ, υπάρχει μία ανάπαυλα μετά τη λήξη του τρέχοντος φεστιβάλ για μία περίοδο αλλά από Σεπτέμβρη ξεκινάνε οι αιτήσεις συμμετοχής και σιγά σιγά οργανωνόμαστε. Οι συναντήσεις των εθελοντών δεν είναι αυστηρά διαδικαστικές, μπορεί να καταλήξουν απλά σε μια έξοδο για μπύρα ή επιτραπέζια. Αυτός είναι ο σκοπός μας άλλωστε, μέσα από την επικοινωνία να γεννηθούν καινούργιες ιδέες, αβίαστα χωρίς πίεση. Η οργανωτική επιτροπή κλειδώνει την τελική μορφή ή rotation αν θες, τουλάχιστον ενάμισι μήνα πριν.

Photo Credits Βάσια Χαλκιαδάκη

«Με το που μπαίνει 10 Μαϊου απλά λέμε μυρίζει Pride»

Πως ξεκινάει η μέρα για την ομάδα εθελοντισμού, την ημέρα του Pride;

Φ.Π: Ξεκινάει 58 ώρες νωρίτερα (γέλια). Το παίρνεις απόφαση πως δεν πρόκειται να κοιμηθείς για τα επόμενα δύο 24ωρα. Την συγκεκερημένη ημέρα απλά τσεκάρουμε αν είναι όλα στη θέση τους και βασικό πολύ στην ώρας τους. Από το rotation της παρέλασης μέχρι την περισυλλογή των σκουπιδιών μετά την λήξη του φεστιβάλ.

Μ.Κ: Με το που μπαίνει 10 Μαϊου απλά λέμε μυρίζει Pride. Αλλάζει ριζικά η καθημερινότητα, είσαι όλη μέρα στα τηλέφωνα, στα social media, χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο πιο πολύ μιας και κουβαλάς πράγματα, κανονίζεις τα parties. Χώρια η κανονική δουλειά που σου τρώει ένα 8ωρο έτσι και αλλιώς.

Αλήθεια προηγουμένως κάνατε λόγο για απρόοπτα και δεν μπορώ να μην ρωτήσω για εκείνο το περιστατικό που συνέβη πριν δύο χρόνια όταν κατέβηκαν τα σώματα ασφαλείας με αντιπροσωπευτική ομάδα. Πως αντιμετωπίζετε εκδηλώσεις βίας;

Φ.Π: Καταλαβαίνω ακριβώς που αναφέρεσαι. Η αλήθεια είναι πως ο προπηλακισμός είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνουμε σαν πλατφόρμα καθώς δεν πιστεύουμε στη βία, ή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω αυτής. Το Pride είναι ανοιχτό προς όλες τις LGBTQ οργανώσεις ώστε να παραθέσουν τις απόψεις τους, αλλά όχι με βίαιο τρόπο. Έλα να κάνεις διάλογο- ή ακόμα καλύτερα- αντίλογο, μόνο έτσι προάγεται η πρόοδος.

Μ.Κ: Και σε κάθε περίπτωση, το πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια, μιλάμε για 80.000 κόσμο εκ των οποίων κάποιοι έρχονται από επαρχία να παρελάσουν περήφανα χέρι-χέρι με το ταίρι τους και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το χαλάσει αυτό.

Α.K: Πάντως να σημειώσω πως με αφορμή αυτά τα επεισόδια η διαφωνία έγκειται στην «καπιταλιστική» μορφή του φεστιβάλ και πραγματικά θα ήθελα αυτά τα άτομα που μόνο στόχο έχουν την βία, αν θα οργάνωναν το φεστιβάλ χωρίς πόρους, θα είχε την ίδια απήχηση ή ακόμα καλύτερα τις ίδιες παροχές που έχει με τη σημερινή δομή. Είμαστε ανοιχτοί στην οποιαδήποτε πρόταση.

Photo Credits Βάσια Χαλκιαδάκη

«Το πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια, μιλάμε για 80.000 κόσμο».

Καθώς μιλάμε παρατηρώ τους εθελοντές που φοράνε τις μπλούζες με το φετινό σύνθημα ”ο δρόμος είχε την δική του ιστορία”. Με ποια αφορμή έγινε η φετινή διαλογή;

Φ.Π: Μέσα από συζητήσεις που έγιναν ο στόχος ήταν να αναδείξουμε πόσο safe είναι η κοινωνία εκεί έξω, σαφώς δεν μπορούσαμε να παραβλέψουμε και την δολοφονία του Ζακ στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας . Ήταν επιτακτική ανάγκη να το αναφέρουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τέλος, γίνεται και έμμεση αναφορά στην επέτειο του Stonewall το 1969.

 

**To Αthens Pride Festival 2019 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή  08/06 και 09/06.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *