Θα μπορούσε μία εταιρία να αγοράσει το Φεγγάρι;

“Beautiful, just beautiful,”

αναφωνεί ο αστροναύτης, Michael Collins όσο παρακολουθεί τους Buzz Aldrin και Neil Armstrong, τους συνταξιδιώτες του από την αποστολή του Apollo 11, να προσπαθούν και να καταφέρνουν να βάλουν την σημαία των ΗΠΑ στην επιφάνεια του φεγγαριού. Η πρώτη προσεδάφιση στο φεγγάρι έγινε τον Ιούλιο, πριν από, ακριβώς, 50 χρόνια. Από τότε το κυνήγι για το διάστημα άλλαξε. Δεν είναι ένας αγώνας δρόμου μεταξύ δύο χωρών του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά μεταξύ ιδιωτικών εταιριών που βλέπουν το διάστημα ως μία ανεκμετάλλευτη πηγή μετάλλων.

Ο Moon Express είναι ένας από τους οργανισμούς που έχουν σχέδια να στείλουν εμπορικές αποστολές στο φεγγάρι, για να σκάψουν για νερό, πολύτιμο για την παραμονή των αποστολών στο διάστημα και λευκόχρυσο, aka πλατίνα, που βεβαίως είναι πολύτιμο πίσω στη Γη. Τον Μάιο η Nasa, έκλεισε συμβόλαια με 3 εταιρίες παίρνοντας περισσότερα απο 250 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια αυτές οι 3 εταιρίες θα κουβαλήσουν φορτία στο φεγγάρι, για διαστημικές αποστολές. Ο διευθυντής της NASA, Jack Burns, είπε πως τα άλματα της τεχνολογίας και της μηχανικής κάνουν, πλεόν, πιθανή την δημιουργία καταλυμάτων στο φεγγάρι και σκέφτοναι να χρησιμοποιήσουν το δορυφόρο της Γης ως βάση για την βαθύτερη εξερέυνηση του διαστήματος.

Τώρα το πρόβλημα που προκύπτει είναι άλλο. Ως γνωστόν, όπου υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν και διαφωνίες. Μηνύσεις, δικαστήρια και τα συναφή. Τα της Γης τα έχουμε ψιλο ξεκαθαρίσει με πολλές νομοθεσίες. Αλλά το διάστημα είναι, κυριολεκτικά, στον «αέρα» αυτή τη στιγμή. Το μόνο πράγμα που υπάρχει σαν έγγραφο είναι η Συμφωνία του Διαστήματος του 1967 , υπογεγραμμένη από την Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ, που πρακτικά λέει ότι και τα δύο κράτη συμφώνησαν να μη βάλουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα. Επίσης απαγορεύουν στα κράτη να κατακτήσουν το φεγγάρι ή τα υπόλοιπα ουράνια σώματα (πλανήτες, Ήλιο κτλ). Αλλά αυτό είναι πολύ αόριστο πλεόν. Πριν 50 χρόνια δεν θα φανταζόταν κάποιος την ιδιωτική πτήση στο διάστημα, ή τα διαστημικά σκουπίδια, και βέβαια την ιδέα του να εξόρυξη μετάλλων από αστεροειδή. Το 2012, μία εργασία πρότεινε μία διαδικασία εκμετάλλευσης ενός μετεωρίτη πιάνοντας τον σε μία τεράστια τσάντα, παρόμοια με αυτήν που βάζεις τα ποδοσφαιρικά σου παππούτσια. Κάτι εντυπωσιακό, που παίζει να είναι και νόμιμο.

Τα βήματα που θα ακολουθήσει η ανθρωπότητα μέσα στα επόμενα 3 χρόνια είναι πολύ σημαντικά. Γιατί θα καθορίσουν το ποιο κράτος έχει την δύναμη να εκμεταλλεύτει αυτήν την νέα αστείρευτη πηγή πόρων, το πόσο ασφαλές είναι όλο αυτό και βέβαια θα πρέπει να εισαχθεί και η έννοια του ελέγχου των απορριμάτων.

Το χειρότερο από όλα είναι πως πρέπει επίσης κάπως να ελεγχθεί και κάποιος πόλεμος εκεί ψηλά, ή οπλισμός συστημάτων στο διάστημα. Δεν μιλάμε πλέον για κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά κάτι που είναι πιο κοντά από το μεθεπόμενο Μουντιάλ.

 

Κείμενο εμπνευσμένο από το περιοδικό New Yorker.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *