Χωρίς καθηγητές το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης!

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προειδοποιεί για τα προβλήματα που προκαλεί η αδυναμία αναπλήρωσης των καθηγητών που συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν από το πανεπιστήμιο.

Χωρίς προκηρύξεις από το 2010

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας  σχολιάζει ότι κάθε χρόνο αποχωρούν περίπου εκατό πανεπιστημιακοί ενώ μετά το 2010 σταμάτησαν οι προκηρύξεις για νέες προσλήψεις και παράλληλα υπάρχουν σχολές, όπως η Αρχιτεκτονική, όπου τα τελευταία 8 χρόνια από 100 καθηγητές απέμειναν μόνο 38.

Αδυναμία πρόσληψης

Ο πρύτανης υπενθύμισε ότι για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης ενός καθηγητή απαιτούνται δύο και τρία χρόνια ενώ σχολίασε ότι: «Ένα, δύο τρία χρόνια θα μπορούσαμε να το αντέξουμε, αλλά τώρα πάει να γίνει πολύ σημαντικό το πρόβλημα». Όπως ανέφερε, για κάποιο διάστημα ερχόταν στο ΑΠΘ κάποιοι καθηγητές που είχαν προσληφθεί με τις τελευταίες διαδικασίες που ξεκίνησαν το ξεκίνησαν το 2010. «Το τμήμα φαρμακευτικής έχει κάτω από 20 μέλη ΔΕΠ και γύρω στους 30 είναι ένας λογικός αριθμός για μια τόσο ιδιαίτερη σχολή. Δεν καλύπτονται τα γνωστικά αντικείμενα. Το Μαθηματικό μόνο 20 επίσης, στην Αρχιτεκτονική από 100 καθηγητές έπεσαν στους 38 μέσα σε 8 χρόνια» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δεν είναι άμεσα αναστρέψιμη, ακόμα κι αν διατεθούν κονδύλια για προσλήψεις.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να απασχολήσουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν εξαιρετικά ακαδημαϊκά προσόντα, δεν θέλουμε να φύγουν από την Ελλάδα, να βρούμε έναν τρόπο να αρχίσουμε να τους απασχολούμε», κατέληξε.


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *