Ψηφιακά μετεγγραφές και συγγράμματα!

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έδωσε χθες 20/09/2010 συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε την ηλεκτρονική υπηρεσία διεκπεραίωσης μετεγγραφών φοιτητών και την ηλεκτρονική επιλογή συγγραμμάτων από τους φοιτητές. Σύμφωνα με την παρουσίαση οι μετεγγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, θα γίνονται στο εξής με διαδικασίες ταχύτερες και απλούστερες.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Παιδείας από τις 4-15 Οκτωβρίου στη διεύθυνση http://metegrafes.minedu.gov.gr που θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες.
Ο πρώτος έλεγχος θα γίνεται εντός επτά ημερών ώστε όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να εγγράφονται άμεσα στο τμήμα υποδοχής.
Εάν μετά τον έλεγχο των ιδρυμάτων διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ψευδή, ή πλαστά στοιχεία, τότε δεν θα γίνεται η μετεγγραφή. Μία τριμελής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και δικαστικός, θα ερευνά την περίπτωση και αν διαπιστωθεί δόλος, τότε δεν θα εγγράφεται, ούτε στο τμήμα που πέτυχε.
«Με στόχο η διαδικασία της μετεγγραφής να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο και όχι τον Ιανουάριο», όπως τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, ο φοιτητής μέσα στην προθεσμία των δύο εβδομάδων θα μπορεί, «πολύ απλά πια, μέσα από τον υπολογιστή του, να ολοκληρώνει άμεσα τις διαδικασίες».
Στα σημαντικότερα οφέλη από την αυτοματοποίηση της διαδικασίας περιλαμβάνονται τα εξής:
α) Δεν χάνεται το πρώτο εξάμηνο σπουδών.
β) Λαμβάνει τέλος η αβεβαιότητα για τον τόπο μετεγγραφής (σημειωτέον, φέτος, με σκοπό την αποσυμφόρηση των κεντρικών Ιδρυμάτων, ισχύει η αναλογική κατανομή των μετεγγραφομένων σε ομοειδή τμήματα).
γ) Διευκολύνεται η λειτουργία των σχολών.
Ο αριθμός των φοιτητών που θα μετεγγραφούν φέτος αναμένεται να καταγράψει «ρεκόρ» ξεπερνώντας τις 10.000 έναντι 7.500 πέρυσι λόγω της αδυναμίας πολλών οικογενειών να αντεπεξέλθουν στο κόστος της εσωτερικής φοιτητικής «μετανάστευσης».

Ηλεκτρονικά θα γίνεται, όμως, και η επιλογή των συγγραμμάτων. Από τις 4 Οκτωβρίου οι φοιτητές θα μπορούν, μέσω της ιστοσελίδας www.eudoxus.gr, να δηλώνουν τα συγγράμματα τα οποία επιθυμούν να προμηθευτούν και να ενημερώνονται για τα σημεία διανομής στην πόλη τους.
Με την απολύτως αυτοματοποιημένη διαδικασία, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα παρεχόμενα συγγράμματα σε κάθε μάθημα του Οδηγού Σπουδών και για άμεση επιλογή και παραλαβή των συγγραμμάτων, που θα επιλέξουν.
Επιπλέον, θα υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την ταχεία αποζημίωση των εκδοτών και για την αποτροπή της καταχρηστικής εκμετάλλευσης των δημόσιων πόρων. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν διαδικτυακές κοινότητες ανάμεσα σε φοιτητές με κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου, οι φοιτητές:
α) Έχουν στη διάθεσή τους τα συγγράμματα από την αρχή του έτους.
β) Δίνεται τέλος στις υποχρεωτικές φωτοτυπίες μέχρι να πάρουν τα συγγράμματα.
γ) Εξυγιαίνεται η όλη διαδικασία διάθεσης των συγγραμμάτων (σ.σ.: αναφέρθηκαν περιπτώσεις αποθήκευσης τόνων βιβλίων, διπλών παραγγελιών κ.ά.).
δ) Εξορθολογίζεται το κόστος, μειώνεται η γραφειοκρατία, επιταχύνεται η αποζημίωση των εκδοτών κ.ά.

Με τις νέες διαδικασίες για τις μετεγγραφές και τα συγγράμματα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *