Could you be loved | Το τρυφερό τραγούδι του Bob Marley για την αναζήτηση της αγάπης

Ο χαρισματικός καλλιτέχνης που έλεγε `τίποτα δεν είναι λάθος αν σε κάνει ευτυχισμένο`, ερμήνευσε ένα υπέροχο τραγούδι με βαθιά μηνύματα. Έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαΐου του 1981.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Bob Marley.  Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγγε μουσική σε όλον τον κόσμο. Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας και ακτιβιστής, ο οποίος μάγεψε τον κόσμο με τα υπέροχα τραγούδια του…

“I Shot the Sheriff”, “No Woman, No Cry”, “Three Little Birds”, “Exodus”, “Could You Be Loved”, “Jamming”, “Redemption Song” είναι κάποια από αυτά… Όσο για το  “One Love”,τη μεταθανάτια συλλογή του Legend που κυκλοφόρησε το 1984, πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα στην ιστορία της ρέγκε μουσικής —περισσότερα από 12 εκατομμύρια.

 

Ο Bob Marley τραγούδησε για τον έρωτα, την αγάπη και την καταπίεση των μαύρων από τους λευκούς. Βρέθηκε στη δίνη των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην πατρίδα του. Κάποτε μάλιστα, προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε λαϊκό είδωλο και σήμερα,η ημερομηνία γέννησής του τιμάται ως Εθνική Εορτή στη Τζαμάικα.

Το «Could You Be Loved»  είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του και περιλαμβάνεται στο δίσκο των Bob Marley & the Wailers «Uprising», που κυκλοφόρησε το 1980.

Δημιουργός του είναι ο  Bob Marley. Το έγραψε το 1979 μέσα σ’ ένα αεροπλάνο, όταν οι Wailers πειραματιζόντουσαν με μία κιθάρα. Στη μέση του τραγουδιού ακούγονται από τις δεύτερες φωνές οι στίχοι «The road of life is rocky and you may stumble too / so while you point your fingers someone else is judging you», οι οποίοι προέρχονται ελαφρώς αλλαγμένοι από το πρώτο single του Bob Marley «Judge Not», που είχε κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια πριν,  το 1962. Τότε, έλεγαν: «The road of life is rocky and you may stumble too / so while you talk about me, someone else is judging you».

Παραγωγός ήταν ο Marley και ο Chris Blackwell, ενώ για την ηχογράφηση του τραγουδιού χρησιμοποιήθηκαν κιθάρες, μπάσο, drums, πιάνο και βραζιλιάνικη κουίκα (τύμπανο).

Ο Bob Marley και το συγκρότημά του έγραψαν τραγούδια που μιλούν για την καταπίεση των Αφρικανών από τη λευκή φυλή. Πρόκειται για μια επιρροή που είναι φανερή και στους στίχους του «Could You Be Loved». Με το συγκεκριμένο τραγούδι Bob Marley μετέτρεψε σε έναν ψαλμό λύτρωσης την προσωπική του αγωνία, καθότι ήταν μάρτυρας του κακού εκπαιδευτικού συστήματος της Τζαμάικας, των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας καθώς καταπίεσης τόσο των Τζαμαϊκανών όσο και των Αφρικανών.

Ο Marley αρχίζει με την επαναλαμβανόμενη ερώτηση «Could you be loved and be loved?». Το  «loved», θα μπορούσε να αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή αγάπης… Από τη θεία, την αδελφική μέχρι την ερωτική.  Ο στίχος αυτός είναι σαν να ρωτάει ο Marley: «μπορούμε εμείς,  να λάβουμε τελικά τον σεβασμό που μας αξίζει και να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον σαν αδέλφια;».

COULD YOU BE LOVED – Bob Marley

Could you be loved and be loved? (x2)

Don’t let them fool ya
or even try to school ya! Oh, no!
We’ve got a mind of our own
so go to hell if what you’re thinking is not right!
Love would never leave us alone
a-yin the darkness there must come out to light.

Could you be loved and be loved?
Could you be loved, wo now! – And be loved?

(The road of life is rocky and you may stumble too
so while you point your fingers someone else is judging you)
Love your brotherman!
(Could you be – could you be – could you be loved?
Could you be – could you be loved?) x2

Don’t let them change ya, oh! –
Or even rearrange ya! Oh, no!
We’ve got a life to live.
They say: only – only –
only the fittest of the fittest shall survive –
Stay alive! Eh!

(Chorus)

(You ain’t gonna miss your water until your well runs dry;
No matter how you treat him; the man will never be satisfied.)
Say something! (Could you be – could you be – could you be loved?
Could you be – could you be loved?)
Say something! Say something!
(Could you be – could you be – could you be loved?)
Say something! (Could you be – could you be loved?)
Say something! Say something! (Say something!)
Say something! Say something! (Could you be loved?)
Say something! Say something! Reggae, reggae!
Say something! Rockers, rockers!
Say something! Reggae, reggae!
Say something! Rockers, rockers!
Say something! (Could you be loved?)
Say something! Uh!
Say something! Come on!
Say something! (Could you be – could you be – could you be loved?)
Say something! (Could you be – could you be loved?)…

Πηγή: klik.gr

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *