Δημήτρης Πετράκης – Ο δημιουργός του πιο viral ελληνικού 9gag post μιλάει στο mycampus.gr

Δε χρειάζεται να είσαι «Ελληνάρας» για να αποκαταστήσεις την αλήθεια για τη χώρα σου.

HELLO 9GAGers!

My name is Dimitris and I come from Greece

Δε χρειάζεται να είσαι «Ελληνάρας» για να αποκαταστήσεις την αλήθεια για τη χώρα σου. Δεν είναι απαραίτητο να φανατίζεσαι και να κακιώνεις με τους λαούς όταν όλοι σε βρίζουν και σε απαξιώνουν. Δεν είναι σωστό να σκύβεις το κεφάλι ταπεινωμένος και να δέχεσαι παθητικά τα γεγονότα.

Μπορείς να αντιδράσεις. Και όταν το κάνεις με έξυπνο τρόπο και με συνεργό το χιούμορ, μπορείς να στρέψεις την παραπλανημένη κοινή γνώμη υπέρ σου. Έστω, κομμάτι αυτής.

Συνέντευξη – Επιμέλεια Κατερίνα Ευσταθιάδου

Ανακαλύψαμε το Δημήτρη στο δημοφιλές 9gag.com με το post “The truth about Greece” όπου μέσω των διάσημων memes, χρησιμοποιώντας γραφήματα εικόνες και στοιχεία από ρεπορτάζ και έρευνες κατάφερε να καταρρίψει τους μύθους της κρίσης που μας στοιχειώνουν ως έθνος. Το αποτέλεσμα; Η συγκεκριμένη ανάρτηση έκανε το γύρο του κόσμου τα likes και shares ξεπέρασαν τις 50.000 ενώ στα χιλιάδες σχόλια αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντες διάλογοι που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος έχει δεχτεί τρελή προπαγάνδα από τα μέσα. Μπορεί να μην αποκαταστάθηκε εντελώς η αλήθεια. Αλλά ήταν κι αυτό ένα βήμα. Ποιος είναι όμως ο Δημήτρης και πώς κατάφερε να φτάσει στη δημιουργία του πιο viral post του μήνα;

 

Από την Κρήτη με αγάπη

Ο Δημήτρης Πετράκης είναι ένας τριαντάρης Κρητικός με γερμανίδα μητέρα και έλληνα πατέρα. Σπούδασε 3D Computer Animation στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, έχει δημιουργήσει μαζί με έναν παιδικό του φίλο την ProWebSector (επιχείρηση υπηρεσιών διαδικτύων για κατασκευή, φιλοξενία και ανάπτυξη ιστοσελίδων/online marketing). Παράλληλα, διδάσκει 3D Studio Max για αρχιτέκτονες/μηχανικούς/διακοσμητές σε μία τοπική σχολή πληροφορικής. Έδρα του είναι το Ηράκλειο Κρήτης. Τι άλλο; Α ναι, έχει τρία νταν στο καράτε (είναι διεθνής εκπρόσωπος της παγκόσμιας ένωσης Shito-ryu Shukokai Karate Do), είναι ιδρυτικό μένος του opel-club.gr και τραγουδάει σε μια thrash metal μπάντα τους Toxic Terror. Αγαπά τα ζώα και είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Τεμπέλη δεν τον λες…

Crisis management

Είναι κι αυτός ένας ακόμη αγανακτησμένος έλληνας που βλέπει καθημερινά το άσχημο προσωπείο της κρίσης. Εκνευρίζεται που είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι.  Όλο αυτό το ανθελληνικό κλίμα, το «σατανικά» κατά τα λεγόμενά του στημένο, μιας και το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, τον θίγει όπως όλους μας. «Είμαστε ένας ΣΤΑΘΜΟΣ που θα παίξει ρόλο και για το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εάν πέσει η δική μας χώρα, το domino ξεκινάει και για τις υπόλοιπες μετά. Γι’ αυτό κάλεσα περισσότερο τους ξένους να αγκαλιάσουν την Ελλάδα να ψαχτούν και να βρουν τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η χώρα μας έχει βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Γιατί αυτοί θα είναι οι επόμενοι»!

Το ποτήρι που ξεχείλισε

Τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο και αποφάσισε να βγει και να τα πει; Η διαφθορά, η στρατηγική του “διαίρει και βασίλευε” που έχει διχάσει τους έλληνες όλα αυτά τα χρόνια σε ομάδες, κόμματα κτλ και που πλέον ακυρώνεται μπροστά στον κοινό εχθρό, η λαμογιά. Μπορεί να κάνει την αυτοκριτική του για τις ευθύνες και τις δικές μας λάθος νοοτροπίες, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί τα σχόλια μίσους και χλευασμού που διάβαζε από τους ξένους για τους Έλληνες. «Αυτό ήταν που πυροδότησε την ιδέα μου για να φτιάξω το “άρθρο” αυτό που έφτιαξα».

Συγκινείται από το κίνημα συμπαράστασης στην Ελλάδα που ξεκίνησε στο εξωτερικό και καταλήγει: «μακάρι ο κόσμος επιτέλους να καταλάβει ότι ο λαός οποιασδήποτε χώρας δε φταίει! Ο λαός πληρώνει πάντα τα σπασμένα των “ηγετών”. Ούτε ο Γερμανός φταίει για την παραπληροφόρηση και την πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί από τα media της χώρας του! Όσο λάθος κάνουν οι ξένοι που μας βρίζουν, τόσο λάθος κάνουν και οι Έλληνες που βρίζουν τους Γερμανούς. Ευθύνονται οι πολιτικοί πάντα για τις αποφάσεις και τις κινήσεις… Γι’ αυτό και τόνισα στο τέλος ότι ΔΕΝ μισούμε τους Γερμανούς ή τους Γάλλους ή οποιονδήποτε! Γιατί δε φταίει ο λαός για τα τεκταινόμενα».

9gag

«Ξαφνικά είχα την ΤΥΧΗ να με ακούσει πολύς κόσμος. Ήθελα κατά έναν τρόπο να προβάλλω τα προβλήματά μας! Όχι για να μας λυπηθούν, αλλά για να κρούσω κι εγώ με τον τρόπο μου τον κώδωνα του κινδύνου! Καθότι η παρούσα κατάσταση της Ελλάδας δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, αφορά όλον τον κόσμο! Αν ο κόσμος δεν ξυπνήσει (όπως ξύπνησαν οι λαοί στις βορειοαφρικανικές χώρες), τότε θα εξαφανίζονται χώρες από το χάρτη με τη δύναμη του χρήματος και των συμφερόντων των μεγάλων κεφαλαίων, όπως τείνει να γίνει και με τη χώρα μας! Θέλησα να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Όχι με τα αηδιαστικά ψέματα και τις ψεύτικες ταμπέλες που μας φοράνε τα media των συμφερόντων, που προσπαθούν να κάνουν έναν ολάκερο πλανήτη να πιστέψει ότι ο Έλληνας είναι τεμπέλης, είναι ανεπρόκοπος, αλήτης και κουτοπόνηρος. ΔΕΝ είναι αυτή η αλήθεια και αυτό ήταν ένα από τα πολλά προβλήματα που με ενοχλούσαν και ήθελα να θίξω, παρά τα όποια ελαττώματά μας! (…) Γιατί δεν μπορώ να επιτρέψω σε κανέναν να με προσβάλλει μόλις μάθει από πού κατάγομαι, όπως συμβαίνει με τους Έλληνες τις διασποράς! Αυτό κατάφεραν οι “ηγέτες” αυτής της χώρας, να μας εξευτελίσουν και να διασύρουν το όνομά μας διεθνώς. Και «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα».

Κάτι έπρεπε να κάνω

Το 9gag είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε κίνηση websites στον κόσμο με εκατομμύρια επισκέψεις καθημερινά! Απλό, ευχάριστο, χαλαρωτικό, χαβαλετζίδικο, ξεκουραστικό. Ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις κάτι σοβαρό και να μην είναι βαρετό. Μέσα από memes, εικόνες, στατιστικά και ένα βίντεο που είχε δημοσιεύσει το Ελληνοβρεττανικό Επιμελητήριο για την Ελλάδα μέσα από το site του (bhcc.gr), ο Δημήτρης βρήκε το υλικό για το πετυχημένο του ποστ. Έμπνευση αποτέλεσε το post ενός Γερμανού χρήστη του 9gag υπερασπιζόταν το όνομα των ομοεθνών του απέναντι στην εσφαλμένη  νοοτροπία «κάθε Γερμανός είναι ναζί».

Τι κατάλαβες;

Τα συμπεράσματα από τις αντιδράσεις στο ποστ του; Πολλοί πίστευαν ότι όντως είμαστε τεμπέληδες και ανεπρόκοποι, κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι έφαγαν το παραμύθι της προπαγάνδας των ΜΜΕ, καθώς δεν είχαν ιδέα για όλα όσα αναφέρει το ποστ. Κάποιοι μας κατηγορούν για αγνωμοσύνη, χωρίς να γνωρίζουν τίποτε περί πολεμικών αποζημιώσεων, κατοχικά δάνεια και άλλων που εκκρεμούν. Τέλος παραβλέπουν το γεγονός ότι «δε μας χαρίζουν τίποτα, τα χρωστάμε όλα και θα τα επιστρέψουμε και με ΤΟΚΟ! Ουσιαστικά αυτοί βγαίνουν κερδισμένοι, αφού λειτουργούν σαν τοκογλύφοι και όχι σαν εταίροι στην ΕΕ!».

Ο Δημήτρης μετά από την επιτυχία της ενέργειάς του πήρε μεγάλη δύναμη και ένιωσε τεράστια ευγνωμοσύνη για την αποδοχή του κόσμου και τα μηνύματα συμπαράστασης. Σκοπεύει να συνεχίσει να διαμαρτύρεται – παλεύει με το δικό του τρόπο, όπως μπορεί. Να είναι αφυπνισμένος και παρεμβατικός σε αυτά που συμβαίνουν, όπως θα έπρεπε να είμαστε όλοι.

Το μικρό μάθημα που μας δίνει η ιστορία του Κρητικού μας φίλου με τη Γερμανίδα μάνα, είναι ότι υπάρχει τρόπος να ακουστούμε. Αρκεί να μην τους αφήσουμε να μας πάρουν την περηφάνια και την αξιοπρέπειά μας. Αν μας φέρονται σα νούμερα, πρέπει να αντισταθούμε και να προτάξουμε την αλήθεια για το τι μας συμβαίνει. Και, το κυριότερο, να δούμε στα μάτια τους λαούς και να τους ζητήσουμε κατανόηση και βοήθεια. Γιατί, στην τελική, οι άνθρωποι κάνουν τις κοινωνίες. Και τα προβλήματα είναι ίδια σε όποια χώρα και να ζεις, αρκεί να υπάρχει ευαισθητοποίηση, αλληλεγγύη και κατανόηση.

Δείτε το 9gag ποστ του εδώ

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *