Δ.Π.Θ.: Σταματά η σίτιση χιλιάδων φοιτητών από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας

Κατάληψη της πρυτανείας του Δ.Π.Θ. από φοιτητές προκάλεσε η απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (Ε.Ι.Ν.), η λέσχη σίτισης στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής να παρέχει τροφή μόνο στα 600 περίπου μέλη του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών (Σ.Ο.Φ.Ε.Κ.) και όχι στους υπόλοιπους χιλιάδες φοιτητές του πανεπιστημίου.

Κατάληψη της πρυτανείας του Δ.Π.Θ. από φοιτητές προκάλεσε η απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (Ε.Ι.Ν.), η λέσχη σίτισης στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής να παρέχει τροφή μόνο στα 600 περίπου μέλη του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών (Σ.Ο.Φ.Ε.Κ.) και όχι στους υπόλοιπους χιλιάδες φοιτητές του πανεπιστημίου. Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή σε συνάντηση που είχαν μέλη του Σ.Ο.Φ.Ε.Κ. και εργαζόμενοι της λέσχης πανεπιστημιούπολης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ιδρύματος, το οποίο χρηματοδοτεί τη λειτουργία καθώς και τη συντήρηση των εστιών και της λέσχης. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανακοινώθηκε ότι στο εξής οι μόνοι που θα σιτίζονται δωρεάν από τη μοναδική λέσχη της πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής θα είναι οι οικότροφοι φοιτητές, ενώ αναγκαστικά οι υπόλοιποι θα σιτίζονται αποκλειστικά στην ιδιωτική λέσχη του Χούτου στο χώρο της παλιάς Νομικής. Επίσης έγινε γνωστό ότι θα γίνεται έλεγχος στην είσοδο της λέσχης στους φοιτητές και μόνο οι οικότροφοι θα έχουν δικαίωμα εισόδου. Μάλιστα ζητήθηκε από τα μέλη του Σ.Ο.Φ.Ε.Κ. ο έλεγχος να γίνεται από τους ίδιους τους οικότροφους και αυτοί να διώχνουν, βάσει των καταστάσεων, τους φοιτητές που δεν δικαιούνται σίτιση.

Η απόφαση που αποδεικνύει ότι ο τομέας σίτισης των χιλιάδων φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πήρε το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σ.Ο.Φ.Ε.Κ.. Μέλη του από χθες στις 5 το πρωί κατέλαβαν το κτίριο της πρυτανείας στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής και δεν επέτρεψαν σε εργαζόμενους και πρυτανικές αρχές να εισέλθουν σε αυτό. Εξέδωσε παράλληλα ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι: «Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, καθώς συνδέονται άμεσα με τις εξαγγελίες της Α. Διαμαντοπούλου για την παιδεία. Πιο συγκεκριμένα τα νέα μέτρα κάνουν λόγο για οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Βασική αντίληψη του νομοσχεδίου είναι ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να χρηματοδοτείται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τα ιδρύματα πρέπει να βρίσκουν τους πόρους τους από επιχειρήσεις και ιδιώτες. Περικοπή φοιτητικών παροχών: σύμφωνα με το παραπάνω η φοιτητική μέριμνα δεν μπορεί να λαμβάνει χρήματα από το κράτος και καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα παροχών για κάθε φοιτητή».

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *