Εκδόσεις Βακχικόν: «Ένας νέος εκδότης μπαίνει στα βαθιά χωρίς σωσίβιο»

«Από το 2012 προχωράνε με βήμα ταχύ μέσα στην ελληνική αγορά του βιβλίου, αψηφώντας δυσκολίες και κακοτοπιές και αγκαλιάζοντας νέους συγγραφείς, θεατρικά έργα, πάσης φύσεως ποίηση και τολμηρά μυθιστορήματα, πρωτότυπες κυκλοφορίες, ακόμη και παραμύθια, τοποθετώντας την ύπαρξη τους ως μια από τις πιο ενεργές εκδοτικές φωλιές της τελευταίας δεκαετίας. Πίσω από τις εκδόσεις, ο Νέστορας Πουλάκος και ο Στράτος Προύσαλης, πάντα με κοφτερή ματιά και διάθεση για αλλαγή σε αυτά που θα φιλοξενήσουν οι σελίδες των βιβλίων που εκδίδουν. Οι Εκδόσεις Βακχικόν έχοντας κατακτήσει τα ράφια των βιβλιοπωλείων και ξεχωρίσει μέσα από πρωτότυπες συνεργασίες, στοχεύουν ακόμα πιο μακριά στα χρόνια που θα έρθουν, χωρίς πείσμα, απλά ως φυσική εξέλιξη όλων όσων έχουν ακολουθήσει με κόπο και πολλές ώρες διαβάσματος και ψαξίματος.»

Έντεκα χρόνια Vakxikon.gr, μια ολοκληρωμένη λογοτεχνική πλατφόρμα. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα ή ένα χόμπι που εξελίχθηκε καλά; 

«Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι ανεξήγητο όλο αυτό. Το λογοτεχνικό περιοδικό Vakxikon.gr, μετεξέλιξη του ομώνυμου blog(2006) αποτέλεσε μια παράλληλη δραστηριότητα με σαφή προσανατολισμό και με μεγάλη επιμονή οδήγησε σε όλα τα επόμενα (ραδιο, εκδόσεις, βιβλιοπωλείο, κτλ.). Δεν υπήρξε όνειρο γιατί δεν είχαμε «ονειρευτεί» ποτέ συνειδητά τι θέλαμε να κάνουμε με αυτό. Δεν υπήρξε ούτε χόμπι γιατί είχαμε άλλα… πιο χαλαρωτικά και διασκεδαστικά. Ήταν κάτι σαν παράλληλη δουλειά που γινόταν όμως με όρεξη κι από την οποία πότε δεν αμειφθήκαμε σοβαρά παρά μόνο μετά από επτά χρόνια από την ίδρυσή της. Παράξενα όλα αυτά έτσι;»

Πόσα χρόνια ζωής μετράνε οι Εκδόσεις Βακχικόν και τι έχουν αποκομίσει από αυτά; 

«Οι εκδόσεις ιδρύθηκαν το 2012. Στην αρχή αξιοποιώντας τους συγγραφείς που περνούσαν κατά καιρούς από την ύλη του περιοδικού μας. Τον Μάρτιο που μας πέρασε συμπληρώσαμε 7 χρόνια. Αυτή η πρώτη επταετία μας έδωσε μεγάλη δύναμη για την επόμενη. Κι είναι η σημαντικότερη εμπειρία που αποκομίσαμε.»

Για ποια έκδοση σας είστε περισσότερο υπερήφανοι και γιατί; 

«Θα είναι κλισέ να πω για όλες (αν όχι για τις περισσότερες); Είναι πολύ προσωπικό και είμαι δεμένος συναισθηματικά με αυτήν: η έκδοση του «Μοιραίου πάθους» της Τζόζεφιν Χαρτ ήταν όντως ένα όνειρο για εμένα που πραγματοποιήθηκε. Και η νέα μετάφραση του Τάσου Ψάρρη μας κάνει περήφανους. Το γιατί θα το πω μόνο στην ψυχολόγο μου.»

Ποιες δυσκολίες συναντά ένας νέος εκδότης στην κακοτράχαλη ελληνική πραγματικότητα;

«Πέρα από την καχυποψία γιατί είναι καινούριος «παίχτης» στην αγορά του βιβλίου, η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής κρατικής βοήθειας δεν του δίνει πολλά περιθώρια επιλογών. Μπαίνει στα βαθιά άμεσα και χωρίς σωσίβιο. Ή αλλιώς μπαίνει στο χορό και χορεύει στους ρυθμούς της αγοράς. Και καλό θα είναι να πιέσει τον εαυτό του να του αρέσει κιόλας.»

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να έχετε εκδώσει και δεν τα έχετε καταφέρει;

«Την Εμμανουέλα και τις 9 ½ εβδομάδες για τη νέα σειρά popβιβλίων που εγκαινιάζουμε σε λίγο καιρό. Όμως δεν μας δίνουν τα δικαιώματα με καμία κυβέρνηση.»

Τι συμβαίνει με την ποίηση στην Ελλάδα; Πώς εξηγείται αυτό το τόσο μεγάλο κύμα ποιητών;

«Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι Έλληνες έγραφαν πάντοτε. Απλώς στην εποχή μας είναι πιο εύκολο, ανοιχτό και δημοκρατικό να εκδώσουν βιβλίο. Και η ποίηση, ως πατροπαράδοτη ελληνική τέχνη (που όμως διαβάζεται από λίγους), έχει την τιμητική της.»

Έχετε απορρίψει βιβλία, και αν ναι γιατί;

«Πολλά και για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο βασικότερος ότι δεν ήταν του γούστου μας.»

Ποιους συγγραφείς από όλη την ιστορία, εγχώριους ή μη έχετε ξεχωρίσει, τόσο σαν εκδότες, όσο και ως απλοί αναγνώστες.

«Τον Νίκο Καρούζο, τον Άλεν Γκίνσμπεργκ και τους Σελίν/Σάλιντζερ.»

Τελικά ο Έλληνας διαβάζει; 

«Όσο μπορεί. Κι όσο έχει μάθει. Αν δεν υπάρξει σωστό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας από το δημοτικό κανείς δεν θα αγαπήσει το διάβασμα. Και όσο μες στις οικογένειες το βιβλίο αντιμετωπίζεται ως διακοσμητικό στη βιβλιοθήκη του σαλονιού, τότε ακόμα πιο δύσκολα.»

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια; 

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική/εκδοτική μας εταιρεία «Το Μέλλον» που ιδρύσαμε το 2017. Η νέα δράση της Με το Βλέμμα της Κριτικής που εγκαινιάζεται στις 3 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με προβολές βραβευμένων ταινιών που δεν έχουν βρει διανομή στη χώρα μας και εκδόσεις σημαντικών δημιουργών (η αρχή γίνεται με τον Μικελάντζελο Αντονιόνι), είναι ένα βασικό μέλημά μας.»

«Επίσης, στη 16ηΔιεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12 Μαΐου), θα κάνει την εμφάνισή της η νέα σειρά βιβλίων μας Vintagebooks, με 5 τίτλους από τον χώρο του κινηματογράφου και της μουσικής: Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι, Έξαψη, Μοιραίο πάθος, Η κοιλάδα της εκδίκησης, Τζον Λένον και Γιόκο Όνο: Η τελευταία συνέντευξη.»

Τέλος, η ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση των εκδόσεων Βακχικόν με σημαντικούς τίτλους τόσο από την ελληνική όσο κι από την ξένη αγορά, στο χώρο της λογοτεχνίας, της ποίησης και του θεάτρου.

 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *