Ελληνική απουσία με νόημα

Κάθε χρόνο η βρετανική εφημερίδα «Times» μέσα από το ένθετο της «The» (Times Higher Education), δημοσιεύει λίστα με τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Και φέτος η λίστα έφτασε στα χέρια όλων των ενδιαφερομένων, παρουσιάζοντας μικρές αλλαγές, σημαντικές ωστόσο, μιας και σηματοδοτούν μια νέα τάση που ακούει στο όνομα «Ασία». Είναι περιττό να πούμε ότι η λίστα δεν έχει ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά αυτό δεν είναι είδηση.

Κάθε χρόνο η βρετανική εφημερίδα «Times» μέσα από το ένθετο της «The» (Times Higher Education), δημοσιεύει λίστα με τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Και φέτος η λίστα έφτασε στα χέρια όλων των ενδιαφερομένων, παρουσιάζοντας μικρές αλλαγές, σημαντικές ωστόσο, μιας και σηματοδοτούν μια νέα τάση που ακούει στο όνομα «Ασία». Είναι περιττό να πούμε ότι η λίστα δεν έχει ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά αυτό δεν είναι είδηση.
Ας ξεκινήσουμε απ’ τα δικά μας για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Το ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στη λίστα του «The» με κανένα από τα πανεπιστήμια της, κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί. Τι κι αν πέρυσι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατείχε την 177η θέση, ανεβαίνοντας μάλιστα 23 θέσεις από το 2008 και 80 θέσεις από το 2007, τα οικονομικά δεδομένα της προηγούμενης σεζόν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση -που συνεχίζουν να είναι σε κάκιστη κατάσταση έως σήμερα- επηρέασαν καταλυτικά στην πτώση του εν λόγω πανεπιστημίου όπως και όλων των υπολοίπων ελληνικών πανεπιστημίων. Μην ξεχνάμε ότι ανάμεσα στα κριτήρια που έλαβαν υπόψη τους οι ειδικοί του "The" είναι: η ποιότητα της διδασκαλίας, ο αριθμός των δημοσιεύσεων κάθε ιδρύματος, ο όγκος της έρευνας και τα κίνητρα που δημιουργούνται στο ακαδημαϊκό περιβάλλον για διδάσκοντες και διδασκόμενους. Ακόμη και να δεχτούμε ότι η ποιότητα διδασκαλίας είναι καλή, ποιος μπορεί να κάνει λόγο στα ελληνικά πανεπιστήμια του 2010 για δημοσιεύσεις και έρευνα;

Πρόσφατη έρευνα

Φυσικά τα αποτελέσματα δε χρειάζεται να τα μεταφράζουμε μόνο από την απαισιόδοξη πλευρά. Γιατί πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Σαγκάης που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο 2010, υπογράμμισε πως παρότι η Ελλάδα δεν κατέχει υψηλές θέσεις, παρόλα αυτά σε σχέση με χώρες του ιδίου βεληνεκούς κρατάει γερά στον ανώτατο εκπαιδευτικό τομέα. Στην ίδια έρευνα δε συμπεριλήφθηκε κανένα πανεπιστήμιο της Νοτίου Ευρώπης ενώ και στη λίστα του «The» δεν ξεπερνούν τα 6 εκ των οποίων τα 4 είναι της Γαλλίας! Στον αντίποδα τα αποτελέσματα της Newsweek College Rankings 2007 ήταν καλύτερα για την Ευρώπη αλλά παρόμοια για την Ελλάδα (εν αναμονή νέου πίνακα), όπως και του Forbes College Rankings που έχει να δημοσιευθεί από το 2008.

Η Ευρώπη και οι 200

Η Ευρώπη γενικά δίνει παρόν στη λίστα με 82 πανεπιστήμια εκ των οποίων κανένα δεν είναι από την Ιταλία. Ειδικά η Ιταλία έχει παράδοση με τα αρχαιότερα εκπαιδευτήρια του κόσμου κι όμως είναι απούσα, προφανώς, θύμα και αυτή των οικονομικών συνθηκών της χώρας. Στην Ευρώπη τα πρωτεία κρατάει η Βρετανία, με 29 πανεπιστήμια. Ανάμεσα τους τρία είναι στη δεκάδα. Ποια άλλα από το Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης και το Imperial College του Λονδίνου που βρίσκονται στην 6η, 7η και 9η θέση αντίστοιχα. Το χάρτη συμπληρώνει η Γερμανία με 14 πανεπιστήμια, η Ολλανδία (10), η Σουηδία (6), η Ελβετία (6), η Γαλλία (4), η Δανία (3), η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Αυστρία (δύο) και τέλος η Φινλανδία και η Νορβηγία (1). Αξίζει να τονιστεί ότι στη 15η θέση της λίστας βρίσκεται το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη που είναι το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο.

Η Αμερική χτυπάει πρωτιές

Φυσικά και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν σταθερά τις πρώτες θέσεις στ λίστα των 200 πανεπιστημίων. Το Χάρβαρντ δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και της Μασαχουσέτης, ούτε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και του Πρίνστον.

Κίνα η ανερχόμενη

Έκπληξη θα λέγαμε ότι αποτελούν τα πανεπιστήμια της Ασίας που συνεχώς σκαρφαλώνουν στη λίστα του «The» και όχι μόνο. 7 πανεπιστήμια της Κίνας φιγουράρουν στις πρώτες 100 θέσεις και ένα της Ιαπωνίας. Εξ’ αυτών το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην 21η θέση μια παραπάνω από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μόλις τρεις θέσεις παρακάτω από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Σημαντική και η 26η θέση του πανεπιστημίου του Τόκυο, σηματοδοτεί μια γενικευμένη στροφή προτίμησης στα Ασιατικά Πανεπιστήμια ιδίως με κατεύθυνση τεχνολογική. Στη λίστα των 200 βρίσκονται φέτος και δύο πανεπιστήμια της Τουρκίας συγκεκριμένα το Μπιλκέντ και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής.

South America χωρίς πανεπιστήμια

Δυσάρεστο είναι ότι από τη λίστα λείπουν όλα τα πανεπιστήμια της Νοτίου Αμερικής, αν και ερευνητές και αρθρογράφοι επισημαίνουν τη ραγδαία άνοδο των πανεπιστημίων της Βραζιλίας. Απέναντι στην Αφρική το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν κρατάει γερά στη Νότια πλευρά της ηπείρου ενώ το πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο βρίσκεται μόλις στην 147η θέση.

After all

Σημαντική παράμετρος στην αξιολόγηση των 200 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου από όλους τους παραπάνω φορείς είναι η αξιοπιστία τους. Στην Ελλάδα -όπως συνηθίζεται- η καταστροφολογία είναι η φυσική συνέπεια, κανείς δεν εξετάζει όμως αν και κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών βασίζονται σε υπαρκτά ή έστω αντικειμενικά κριτήρια. Γιατί ο αριθμός των ερευνών ή δημοσιεύσεων όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να είναι μια αντικειμενική καταγραφή ποιος εξετάζει όμως την ποιότητα τους και με ποια κριτήρια; Αντίστοιχα η ποιοτική διδασκαλία σε ποιες συνισταμένες αξιολογείται και από ποιους. After all δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιδρούν σε τέτοιου είδους rankings, ανάμεσα τους και φορείς των ίδιων των πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα αποτελέσματα εμφανίζουν τάσεις και είναι ενδεικτικά ως ένα βαθμό, ενδεχόμενα συμφέροντα όμως μπορούν να παίζουν το δικό τους ρόλο στην «αντικειμενική και ξεκάθαρη» κατά τα άλλα αξιολόγηση.

Σπουδές και πανεπιστήμιο

Ιατρική: Harvard University ΗΠΑ
Τεχνολογία-Μηχανική: California Institute of Technology ΗΠΑ
Φυσική: Harvard University ΗΠΑ
Ανθρωπιστικές επιστήμες και Τέχνη: Harvard University ΗΠΑ
Επιστήμες ζωής: Massachusetts Institute of Technology ΗΠΑ

Top 10

1. Harvard University ΗΠΑ
2. California Institute of Technology ΗΠΑ
3. Massachusetts Institute of Technology ΗΠΑ
4. Stanford University ΗΠΑ
5. Princeton University ΗΠΑ
6. University of Cambridge ΑΓΓΛΙΑ
7. University of Oxford ΑΓΓΛΙΑ
8. University of California Berkeley ΗΠΑ
9. Imperial College London ΑΓΓΛΙΑ
10. Yale university ΗΠΑ

Info
Τα αποτελέσματα μπορείτε κι εσείς να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα:
www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *