ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δωμάτιο εστίας. Τιμή συζητήσιμη;

1.050 αιώνιοι φοιτητές σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) νοίκιαζαν το δωμάτιό τους στις εκάστοτε φοιτητικές εστίες μέχρι και προς 250 ευρώ το μήνα.

Στα πόσα χρόνια αρχίζεις και θεωρείσαι αιώνιος;

Ή μήπως απλά είσαι επιχειρηματίας; 1.050 αιώνιοι φοιτητές σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) νοίκιαζαν το δωμάτιό τους στις εκάστοτε φοιτητικές εστίες μέχρι και προς 250 ευρώ το μήνα. Αν είσαι πρωτοετής και αναρωτιέσαι πως είναι τα δωμάτια της εστίας συνήθως πρόκειται για μονόκλινα και δίκλινα όπως ενός ξενοδοχείου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στις οκτώ εστίες της Αττικής, ενώ οι ενοικιαστές δεν είναι φοιτητές αλλά απλοί πολίτες που είχαν ανάγκη για μια οικονομική στέγη. Όπως είναι ήδη γνωστό οι εστίες σαφώς δεν επαρκούν, καθώς οι συνολικά 14.000 θέσεις στις εστίες μπορούν να δεχθούν μόλις το 9% των 150.000 φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Μήπως έπρεπε να το ξανασκεφτείς τότε που η μανούλα σου έλεγε «μην φεύγεις παιδί μου στα ξένα»;

Μην χάνεις κάθε ελπίδα

Μπορείς ακόμα να ελπίζεις για ένα δωμάτιο στην εστία καθώς έχει ήδη γίνει μια πρώτη εκκαθάριση. Τα περισσότερα από τα 2.500 δωμάτια που άδειασαν αφορούσαν περιπτώσεις ατόμων που έμεναν χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου διέμεναν «φοιτητές» ακόμη και για 12 ή και 13 συνεχόμενα έτη, όταν ο νόμος ορίζει πως ο φοιτητής μπορεί να κρατήσει το δωμάτιο έως και δύο χρόνια παραπάνω από τα έτη που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών του.
Επιπλέον αναμένεται να αδειάσουν και άλλα δωμάτια από την αποφοίτηση άλλων 1500 που είτε αποφοίτησαν τον Ιούνιο ή θα αποφοιτήσουν μετά την ολοκλήρωση και της επαναληπτικής εξεταστικής. Άντε, να παίρνουμε σειρά!

www.ein.gr

Την ίδια στιγμή το Ε.Ι.Ν., παίρνοντας υπόψη του τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και προκειμένου να βοηθήσει όσους φοιτητές και σπουδαστές δεν πληρούν τα κριτήρια για τη φοίτηση σε εστίες, προχωρεί για πρώτη φορά σε ενημέρωσή τους για τιμές και διαθέσιμα δωμάτια, είτε σε σπίτια είτε σε ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθεί ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του (Ε.Ι.Ν.) www.ein.gr, στην οποία θα υπάρχουν αγγελίες διαθέσιμων δωματίων ανά περιοχή με χαμηλές τιμές. Τσέκαρε το! Η λογική γι’ αυτήν την κίνηση, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ε.Ι.Ν. Φίλιππος Λέντζας, είναι να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές για τους φοιτητές με τη μεσολάβηση του Ιδρύματος.

Διπλάσια η ζήτηση

Η πρώτη εικόνα, άλλωστε, που υπάρχει στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας είναι ότι η ζήτηση θέσεων για φοιτητικές εστίες είναι διπλάσια από πέρυσι. Γιατί άραγε; Από τη πλευρά της η υπ. Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά την επίσκεψή της στο ΕΙΝ, το οποίο εποπτεύει τις φοιτητικές εστίες, ανέφερε ότι τα δωμάτια στις εστίες θα δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη μιας και θα αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση αυτών μετά και την απελευθέρωση των 2500 θέσεων.Επιπλέον, είναι γεγονός πως το κύμα των πρωτοετών που θα εγκατασταθεί σε φοιτητουπόλεις μακριά από την οικογενειακή εστία, άργησε φέτος, κι αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «για να γλιτώσουν το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου».

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *