Erasmus Student Network | Αυτά τα παιδιά είναι υπέροχα!

Υπάρχει ένα δίκτυο φοιτητών εκεί έξω, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, ασχολείται με το θεσμό του Erasmus και έχει σαν μότο του το  «Οι φοιτητές βοηθούν Φοιτητές». Βρεθήκαμε αποκλειστικά στα γυρίσματα του Erasmus Moments στη Θεσσαλονίκη και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τα παιδιά από το Erasmus Student Network Greece, τον Γιώργο Μαντάλα, την Μαρία Σαμαρά, τον Στέφανο Αντύπα και τη Βασιλική Μελετάκη.

11150630_634645026665520_3283053016893204937_n

Τι αλλαγές φέρνει το Erasmus+

Το +  δίπλα στο Erasmus σημαίνει ότι πλέον περιλαμβάνονται εκεί όλα τα προγράμματα κινητικότητας. Εκτός από το κλασικό πρόγραμμα Erasmus για σπουδές και για πρακτική άσκηση πλέον προστέθηκαν και άλλα τόσα υπέροχα προγράμματα.

Το πρόγραμμα Erasmus+ δομείται σε 3 βασικές Δράσεις (Key Actions) για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία οι οποίες είναι:

Βασική Δράση 1: Κινητικότητα των ατόμων

Βασική Δράση 2: Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών

Βασική Δράση 3: Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής

Πλέον, οι 6 μήνες του Erasmus έγιναν 12, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό)  τους οποίους μπορείς να σπάσεις όπως εσύ επιθυμείς:6 για σπουδες και 6 για πρακτική ή 3 μήνες για σπουδές και μετά άλλους 9 μήνες, σε κάθε βαθμίδα.

ioannina

 

Το Ελληνικό ESN

Πολλά είναι εκείνα που πρέπει να γνωρίζεις προτού ξεκινήσεις το μεγάλο σου ταξίδι για το Erasmus όμως αλήθεια, το πιο σημαντικό όλων είναι να μάθεις για το  Erasmus Student Network Greece, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενεργά κομμάτια του διεθνές Δίκτυο Φοιτητών Erasmus, της μεγαλύτερης δηλαδή εθελοντικής οργάνωσης στην Ευρώπη! Και αν θέλεις να μιλήσουμε με αριθμούς πάρε χαρτί στυλό και σημείωνε γιατί σίγουρα με αυτά που θα διαβάσεις θα ζαλιστείς.

400 εθελοντές σε 21 τοπικούς συλλόγους,  που δραστηριοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Κρήτη, Κοζάνη, Λαμία, Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα τόσο σε Πανεπιστήμια όσο και σε Τεχνολογικά Ιδρύματα ασχολούνται με την εκπροσώπηση των φοιτητικών προγραμμάτων ανταλλαγής και την ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης μιας διαφορετικής κουλτούρας των φοιτητών που έχουν επιλέξει την Ελλάδα για το Erasmus τους. Ουσιαστικά το ESN Greece παρέχει βοήθεια αλλά και ενσωματώνει με τον καλύτερο τρόπο τους ξένους φοιτητές στην τοπική κοινωνία κάτι δηλαδή που θα κάνει και το αντίστοιχο ESN με εσένα, στη χώρα που θα επιλέξεις να ταξιδέψεις!

Δράσεις

Πιο συγκεκριμένα, οι σύλλογοι φροντίζουν να βοηθήσουν τους φοιτητές που μετακινούνται με το πρόγραμμα Erasmus στην Ελλάδα και διοργανώνουν γι’ αυτούς δράσεις που στόχο έχουν την κοινωνικοποίηση και την εξοικείωση με την καθημερινότητα στην Ελλάδα. Η παροχή υποστήριξης κατά τις πρώτες μέρες τις άφιξης είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη και περιλαμβάνει πολύ πρακτικά ζητήματα τα οποία χρειάζονται επίλυση, όπως για παράδειγμα η εγγραφή στο Πανεπιστήμιο, η εύρεση κατοικίας και η ξενάγηση στην πόλη.

Βέβαια, πολλές δράσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την παρακίνηση φοιτητών για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα κινητικότητας, βοηθώντας τους έτσι να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους και να γνωρίσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Βασική προτεραιότητα του εθνικού δικτύου, επίσης, είναι να εκπαιδεύει τους τοπικούς συλλόγους ώστε αυτοί να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τους εισερχόμενους και εξερχόμενους φοιτητές ενώ ειδικό project του ESN μεριμνά και για τους φοιτητές ΑΜΕΑ, χαρτογραφώντας όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε σχέση με την προσβασιμότητα στους χώρους.

Κρήτη Αγαπημένη

Σίγουρα θα έχεις ακούσει και για το μεγαλύτερο party που γίνεται κάθε χρόνο στην Κρήτη! Όχι; Έλα, σταμάτα τις βλακείες! Για το party αυτό, μιλάνε, ΟΛΟΙ. Κάθε χρόνο όλοι οι φοιτητές Erasmus από όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν για 4 ημέρες στην Κρήτη, να γνωριστούν τόσο μεταξύ τους όσο και με την Κρητική κουλτούρα και να ζήσουν εκεί μια αξέχαστη εμπειρία.

Patras

ErasmusMoments

Το νέο project που τρέχουν τα παιδιά είναι το ErasmusMoments, μία ιδέα που σκέφτηκε ο Στέφανος Αντύπας, μέλος του ESN Greece και γρήγορα βρήκε υποστηρικτές σε όλο το δίκτυο. Η ιδέα βασίζεται σε μια σειρά μίνιντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται στο YouTube η οποία θα παρουσιάζει μέσα από τα μάτια των φοιτητών που παίρνουν μέρος στο Erasmus, τις εμπειρίες καθώς και τους φόβους και τις ανασφάλειες που είχαν πριν τολμήσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό. Απώτερος σκοπός τους είναι να δώσουν κουράγιο σε νέους και νέες που διστάζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα, να πούνε ΝΑΙστο Erasmus, και να εμπνεύσουν εκείνους ή εκείνες που απλά ψάχνουν να βρουν τον πιο κατάλληλο προορισμό για τα γούστα τους. Τα γυρίσματα γίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να είναι οι επόμενοι προορισμοί. Στο project ErasmusMoments συμμετέχουν οι:

Στέφανος Αντύπας (μέλος ESN Tei Athens) 

Ζωή Πολυμενάκου (μέλος ESN UniPi)

Γιώργος Μαντάλας (μέλος ESN UOPA)

Θανάσης Αλεβιζάκης (μέλος ESN Kapa Athens)

Χρύσα Σουλελέ (μέλος ESN Ioannina)

Ναταλία-Μαρία Λορεντζάτου (μέλος ESN Tei Piraeus)

Καλλιόπη- Χριστίνα Σπάθη (μέλος ESN UOC)

Βασιλική Μελετάκη (μέλος ESN Panteion)

Αναστάσης Καρβούνης (μέλος ESN AUA)

Κώστας Δάσιος (μέλος ESN TEI ATHENS)

Δαμίγκου Στέλλα  (μέλος ESN TEI ATHENS)

Γιάννης Παπαναστασόπουλος

Άγγελος Ζόγκος

Εφροσύνη Μαθιουδάκη

Έλενα Παλλά

Athens

Come to Greece, για να τη βρεις

Ρωτήσαμε τα παιδιά από το ESN Greece ποιος είναι ο κύριος λόγος που φοιτητές του εξωτερικού επιλέγουν τη χώρα μας για Erasmus.

«Ο μεγαλύτερος μαγνήτηςφοιτητών Erasmus για την Ελλάδα, δείχνει να είναι ο εξαιρετικός καιρός και οι μαγευτικές θάλασσες», λένε ο Γιώργος, η Μαρία και ο Στέφανος, κάτι το οποίο είναι, όπως συνεχίζουν ένα «μοναδικό γεωγραφικό ατού, που όπως αποδείχθηκε υπερνικά προκαταλήψεις και φόβους για την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, κάνει τους φοιτητές να θέλουν να έρθουν τόσο το φθινόπωρο για να προλάβουν τις τελευταίες ζέστες, όσο και την άνοιξη η οποία μοιράζει απλόχερα τα κάλλη της» . Επίσης ρωτήσαμε και μάθαμε ότι ο μεγαλύτερος κλάδος απορρόφησης ξένων φοιτητών είναι ο κλάδος των τουριστικών και της αρχαιολογίας καθώς οι δυνατότητες εύρεση πρακτικής άσκησης βρίσκονται σε κάθε γωνία των ελληνικών νησιών και των ιστορικών χώρων.

thessaloniki

Ακόμα το σκέφτεσαι;

Και αν όλα αυτά που ήδη έχουμε πει δεν ήταν ικανά να σε πείσουν ώστε να ξεκινήσεις να πακετάρεις βαλίτσες για το Erasmus, τα παιδιά του ESN Greece κάνουν μια τελευταία προσπάθεια. Γιατί κάποιος να συμμετάσχει στο Esamus+;

Η απάντηση είναι τόσο εύκολη στο μυαλό και τόσο περίπλοκη να την εξηγήσουμε. Γιατί πάνω από όλα θα πρέπει να σου περιγράψουμε συναισθήματα που αποκομίζεις και είναι μοναδικά και προσωπικά για τον καθένα.

Αρχικά θα σου πούμε, πώς η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας (πλέον το Erasmus+ περιλαμβάνει πολλά) σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, άλλη κουλτούρα, νοοτροπία, φιλοσοφία ζωής. Ανοίγει ορίζοντες που δεν θα τους φανταζόσουν ποτέ. Επιστρέφεις ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος με νέες απόψεις και διαφορετική οπτική απέναντι στα πράγματα. Αποκτάς φίλους σε κάθε μέρος του κόσμου, από εκείνη τη στιγμή και μετά η Ευρώπη, ο κόσμος ολόκληρος είναι προσβάσιμος, διότι παντού θα έχεις φίλους να σε περιμένουν. Γίνεσαι πολύ πιο τολμηρός, ανεξάρτητος και δυναμικός. Οι δυσκολίες των πρώτων ημερών το απαιτούν. Μαθαίνεις μία, δύο, τρεις, γλώσσες. Γίνεσαι πιο προσαρμοστικός και ανοίγεις τους ορίζοντες σου. Γιατί όπως λέει και το μότο το Erasmus+ “Changing lives, opening minds”.

Και τελικά γιατί όχι;

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *