Έρευνα: Τελικά το σεξ με πρώην έχει παραπάνω θετικά από αρνητικά

Η κοινή λογική λέει ότι δεν πρέπει να κάνεις σεξ με πρώην συντρόφους. Σε ένα σωρό άρθρα διαβάζουμε ότι είναι κακή ιδέα – όχι μόνο σε δυσκολεύει να πας παρακάτω, αλλά μπορεί να σε συναισθηματικά εξαντλητικό και τραυματικό. Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο; Μπορεί και όχι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα πάνω στο θέμα, που δείχνει ότι το σεξ με πρώην μπορεί περισσότερο να μας βοηθήσει, παρά να μας πληγώσει.

Προτού ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις του σεξ με πρώην, ας πούμε ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο. Σε μια μελέτη σε παντρεμένους ενήλικες που χώρισαν πρόσφατα, για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτούς ανέφερε ότι έκανε σεξ με τον/την πρώην σύζυγο. Σε άλλες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά σεξ με πρώην είναι ακόμη μεγαλύτερα σε νεαρούς ενήλικες που πρόσφατα τελείωσαν τη σχέση τους.

Ως προς τις επιπτώσεις, σε μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 και έγινε σε 137 χωρισμένους συντρόφους, διαπιστώθηκε ότι το σεξ με πρώην δεν είχε ψυχολογικές επιπτώσεις. Μάλιστα, ασχέτως του αν κάποιος είχε αποδεχτεί τον χωρισμό, το σεξ δεν συνδεόταν με υψηλότερα ποσοστά ψυχολογικής δυσφορίας. Όσον αφορά όσους δεν είχαν αποδεχτεί ακόμα τον χωρισμό, αναφέρθηκε ότι το σεξ συνδεόταν με μικρότερη και όχι μεγαλύτερη δυσφορία.

Μια καινούργια σειρά μελετών υποστηρίζει αυτά τα αποτελέσματα και προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στην ιδέα ότι το σεξ με πρώην δεν είναι εγγενώς τραυματική εμπειρία. Μια μελέτη εστίασε σε δεδομένα 113 ανθρώπων από 18 ως 55 ετών, που ξεκίνησαν να συμμετέχουν ενώ ήταν ακόμη σε σχέση. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες κάθε εβδομάδα και όσοι τελικά χώρισαν κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για την εμπειρία τους. Καλούνταν, λοιπόν, να αναφέρουν τις σεξουαλικές δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να είχαν επιδοθεί με τον/την πρώην, την τρέχουσα συναισθηματική τους κατάσταση, πόσο δεμένοι ένιωθαν με τον/την πρώην και πόσο στενοχωρημένοι ήταν για τον ίδιο τον χωρισμό.

Περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων (24,8%) ανέφερε ότι σε κάποια φάση επιδίωξαν σεξ με τον/την πρώην. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι εκείνοι που επιδίωξαν το σεξ ένιωθαν πιο δεμένοι συναισθηματικά με τους πρώην τους. Είναι, όμως, σημαντικό ότι το σεξ καθαυτό δεν συνδέθηκε με περισσότερη στεναχώρια για τον χωρισμό. Μάλιστα, η επιδίωξη για σεξ με τον/την πρώην απ’ ό,τι φαίνεται ήταν περισσότερο ωφέλιμη, παρά επιβλαβής – κάποιοι ανέφεραν περισσότερα θετικά παρά αρνητικά συναισθήματα τις μέρες που επεδίωκαν σεξ. Επιπλέον, το σεξ τη μια μέρα δεν οδήγησε στην αναφορά μεγαλύτερης στεναχώριας την επόμενη μέρα και ούτε βοήθησε, αλλά ούτε εμπόδισε τη διαδικασία συναισθηματικής απομάκρυνσης.

Όπως φαντάζεστε, εκείνοι που ήταν πιο πιθανό να αποζητήσουν σεξ με τον/την πρώην ήταν εκείνοι που είπαν ότι δυσκολεύονταν περισσότερο να ξεπεράσουν τη σχέση. Έστω κι έτσι, δεν φαινόταν να έχει αρνητική επίδραση πάνω τους.

Μια δεύτερη μελέτη, σε 372 άτομα ηλικιών 18-65, είχε πολύ εστιασμένο πεδίο και εξέτασε πρωτίστως αν όσοι επεδίωκαν σεξ με πρώην το πετύχαιναν. Πράγματι, εννιά στις δέκα φορές, οι προσπάθειες για σεξ με πρώην ήταν επιτυχείς.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι περιορισμένα, με την έννοια ότι δεν μας λένε γιατί κάποιος επιδιώκει σεξ με πρώην. Μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, όπως σεξουαλική ικανοποίηση, ευκολία και ασφάλεια, για να βάλουν μια τελεία συναισθηματικά ή επειδή μυστικά (ή όχι και τόσο μυστικά) θέλουν να δελεάσουν τον/την πρώην να γυρίσει. Χρειάζεται κι άλλη έρευνα, για να μάθουμε ποιοι λόγοι είναι πιο συνηθισμένοι και επιπλέον, αν διαφορετικοί λόγοι μπορεί να συνδέονται με διαφορετικά αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, τα παραπάνω ευρήματα είναι σημαντικά για διάφορους λόγους. Καταρχάς, μας λένε ότι οι χωρισμοί δεν είναι πάντα ξεκάθαροι και είναι σύνηθες να υπάρχει σεξουαλική σχέση έπειτα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αντικρούουν τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το σεξ με πρώην είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία για ψυχολογικά αρνητικές συνέπειες. Αν μη τι άλλο, το σεξ με πρώην απ’ ό,τι φαίνεται συνδέεται με περισσότερα οφέλη, παρά μειονεκτήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το σεξ με πρώην είναι πάντα καλή ιδέα ή ότι δεν μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Οι εμπειρίες των ανθρώπων μπορεί να διαφέρουν λόγω των διαφορετικών προσωπικοτήτων και σχέσεων, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι να ωφελούνται περισσότερο από άλλους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Tonic.

Πηγή: vice.com/gr

Total
14
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *