Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακάλυψαν ουσία κατά της Νόσου του Πάρκινσον

Μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανακάλυψαν μία ουσία με την οποία κατάφεραν να θεραπεύσουν σε αρκετά σημαντικό βαθμό ποντίκια τα οποία έπασχαν από την αντίστοιχη νόσο Πάρκινσον.

Παρ’ όλο που βρίσκεται ακόμη σε προκλινικό στάδιο, μία τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει το δρόμο προς τη θεραπεία για την νευροεκφυλιστική αυτή πάθηση από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα

Για αυτή την ανακάλυψη, οι ερευνητές χρειάστηκε να εστιάσουν στην πρωτεΐνη Nurr1:RXRa η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία των νευρώνων που παράγουν την ντοπαμίνη. Έτσι, σχεδίασαν το νέο μόριο BRF110 το οποίο έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί την παραπάνω πρωτεΐνη και επομένως να αυξάνει την ντοπαμίνη που παράγεται στον εγκέφαλο.

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α «Proceeding of the National Academy of Sciences of the United States of American» με τίτλο «Nurr1:RXRA heterodimer activation as monotherapy for Parkinson’s disease»

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ «Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America» με τίτλο «Nurr1:RXRα heterodimer activation as monotherapy for Parkinson’s disease». Επικεφαλής ήταν ο ερευνητης Δημήτρης Βασσιλάτης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Καθώς αποδείχτηκε απο τα πειράματα με τα ποντίκια, η θεραπεία αυτή δεν βελτιώνει απλά τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον χωρίς να έχει τις παρενέργειες των υπόλοιπων φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα, άλλα μπορεί ταυτόχρονα να αποτρέπει την εκφύλιση των ίδιων των νευρώνων.

Επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήταν ο Δημοσθένης Φωκάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, ο οποίος μάλιστα σχεδίασε και συνέθεσε το BRF110. Σημαντικό ρόλο επίσης στη σύνθεση του μορίου, είχε και ο Δρ. Ξενοφώντας Ασβός, Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πηγή: epiruspost.gr


Είμαι από το Καρπενήσι,σπουδάζω στα Ιωάννινα, λατρεύω τις ταινίες,τη σοκολάτα και τα ταξίδια. Βρες με στο instagram: viivii.tr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *