Έρευνα: Τα ασύρματα ακουστικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Από όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα ασύρματα ακουστικά, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι όλων όσων έχουν μια πολύβουη καθημερινότητα και είναι όλη μέρα στο δρόμο, τρέχοντας από δουλειά σε δουλειά.

Η ασύρματη τεχνολογία εν γένει είναι κάτι που γοητεύει τη γενιά μας και της προσδίδει μια χροιά πρακτικότητας. Συνολικά, περίπου 28 εκατομμύρια τέτοια ακουστικά έχουν πωληθεί ανά τον κόσμο.

Θα θυσίαζες όμως την πρακτικότητα και το στυλ αυτό αν ήξερες πως η χρήση αυτών των ακουστικών προκαλούν προβλήματα στην υγεία και πιο συγκεκριμένα μπορούν να γίνουν αιτία εμφάνισης καρκίνου;

Μια ομάδα 250 επιστημόνων δήλωσαν επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πως συσκευές όπως τα Airpods και άλλα ασύρματα ακουστικά μπορούν να επιτεθούν μέσω των συχνοτήτων που εκπέμπουν στους ανθρώπινους ιστούς και να προκαλέσουν πρόβλημα.

Tα gadget αυτά, παρ’όλο που συμφωνούν με τα νομικά πλαίσια σχετικά με τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής συχνότητας των ραδιοκυμάτων, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ίσως οι κανονισμοί αυτοί είναι αρκετά «χαλαροί».

Ο Jerry Phillips, καθηγητής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο δήλωσε ότι τα ασύρματα χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας λόγω του ότι τοποθετούνται στο κανάλι του αφτιού.

Συνέχισε λέγοντας πως λόγω αυτής της τοποθέτησης στο κανάλι του αφτιού, ο εγκέφαλος επηρεάζεται πιο γρήγορα και άμεσα από τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται. Επιπλέον, ο Philips δήλωσε πως όλοι οι επιστήμονες θεωρούν πως τα όρια που έχουν τεθεί σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική συχνότητα είναι πολύ χαμηλά και θα πρέπει να αλλάξουν.

Κάποιες επιπλέον επιπτώσεις της χρήσης αυτών είναι η αυξημένη πιθανότητα καρκίνου, το κυτταρικό στρες, η αύξηση των  επικίνδυνων, ελεύθερων ριζών, οι γενετικές επιπλοκές, οι δομικές και λειτουργικές επιπλοκές του αναπαραγωγικού συστήματος, οι μαθησιακές δυσκολίες και  οι νευρολογικές παθήσεις.

Η έκκληση των επιστημόνων ζητά την αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τους ελέγχους για τις ραδιοσυχνότητες που εκπέμπονται και να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό πιο αναλυτικά σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις από τη χρήση των ασύρματων ακουστικών.

Το ζήτημα είναι αρκετά αμφιλεγόμενο και επαναφέρει πάλι στο προσκήνιο την σύνδεση των κινητών συσκευών με τα ραδιοκύματα και την ακτινοβολία.

Βέβαια, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, με τον Kenneth Fostes, καθηγητή βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Τρανσυλβάνια, να δηλώνει πως τα παραπάνω στοιχεία δε φέρουν καμία αξιοπιστία.

 

Με πληροφορίες από το www.yahoo.com

 


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *