Εργαζόμενοι Φοιτητές

Σε λίγες μέρες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος θα δώσει στη δημοσιότητα τα ποσοστά εργαζόμενων φοιτητών στη χώρα μας για το έτος 2009-2010. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα ποσοστά των δύο προηγούμενων χρόνων καθώς και τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα που επιλέγουν οι φοιτητές. Παράλληλα βγήκαμε στους δρόμους όλης της Ελλάδας και σας συστήνουμε φοιτητές που δουλεύουν είτε γιατί το επέλεξαν είτε γιατί οι συνθήκες της ζωής τους το επέβαλλαν.

Σε λίγες μέρες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος θα δώσει στη δημοσιότητα τα ποσοστά εργαζόμενων φοιτητών στη χώρα μας για το έτος 2009-2010. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα ποσοστά των δύο προηγούμενων χρόνων καθώς και τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα που επιλέγουν οι φοιτητές. Παράλληλα βγήκαμε στους δρόμους όλης της Ελλάδας και σας συστήνουμε φοιτητές που δουλεύουν είτε γιατί το επέλεξαν είτε γιατί οι συνθήκες της ζωής τους το επέβαλλαν.

Κατά το έτος 2007-2008 από τους 39.972 χιλιάδες πρωτό-εγγεγραμμένων φοιτητών, οι 3.746 συνδύασαν φοιτητική ζωή και εργασία. Το ποσοστό ανερχόταν σε 9,4% επί του συνόλου πρωτοετών φοιτητών. Το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούμενου έτους ήταν 9,1%, σχετικά χαμηλότερο. Τι συμβαίνει όμως και η Ελλάδα έχει τόσο ανεβασμένα ποσοστά εργαζόμενων φοιτητών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ως επί των πλείστων κινούνται σε ποσοστό από 3% έως 6%; Λίγο οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές από τις ελληνικές οικογένειες, λίγο η ανάγκη των φοιτητών να μη στερηθούν είδη προσωπικών αναγκών αλλά και διασκέδαση, τους οδηγούν στον πρόωρο εργασιακό στίβο. Τα ποσοστά βέβαια αυξάνονται καθώς ανεβαίνουμε έτη. Παρατηρείται πως οι φοιτητές των τελευταίων ετών, καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη δουλειά προκειμένω να ανεξαρτητοποιηθούν, αγγίζοντας ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 35% με 45%. Τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα είναι αυτό του σερβιτόρου και του barman από εκεί και πέρα όμως οι εκπλήξεις δε λείπουν. Πέρα, λοιπόν από τα κλασσικά γκαρσόνια, delivery boy’s, πλασιέ βιβλίων, διανομείς εντύπων, promotion, τηλεφωνικά κέντρα, γραμματείς, πωλήτριες, ιδιαίτερα μαθήματα κ.α. δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το χώρο της αισθητικής σε κομμωτήρια, ινστιτούτα έως και κέντρα αδυνατίσματος. Επίσης φωτογράφοι σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, βοηθοί operator, αποθηκάριοι, παρκαδόροι είναι πολλές φορές φοιτητές! Ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε μερικούς από αυτούς και πιστέψτε με έχουν πολλά να πουν…

Αλίκη Μπομποτά

ΣΧΟΛΗ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: PROMOTION

Extra εισόδημα

Όμορφη, επικοινωνιακή, γεμάτη θετική ενέργεια και με μια καλή κουβέντα για όλους, αυτή είναι η Αλίκη που αποφάσισε παράλληλα με τις σπουδές να συνδυάσει και δουλειά «Δουλεύω για να βγάζω τα δικά μου έξοδα. Ρούχα, ταξιδάκια με φίλους, ποτάκια, διασκέδαση γενικότερα, ότι χρειάζομαι για το σπίτι», μου εξηγεί ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνει τους γονείς της αφού έχει αρκετό χρόνο στη διάθεση της να αξιοποιήσει και για extra εισόδημα. Μιλώντας για τους υπόλοιπους φοιτητές, θεωρεί ότι οι περισσότεροι εργάζονται «Δε νιώθω περίεργα που δουλεύω, οι περισσότεροι φοιτητές κάνουν το ίδιο και μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν έχουν άλλη επιλογή. Έχουν να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειες τους, να συντηρήσουν σπίτι, ως και παντρεμένους με παιδί έχω γνωρίσει. Γι’ αυτούς η δουλειά δεν είναι πολυτέλεια, είναι υποχρέωση!»


Νάνσυ Παπαπέτρου

ΣΧΟΛΗ: ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: PROMOTION

Προσωρινή λύση

Πριν λίγες μέρες είχε ένα σοβαρό τροχαίο. Το αριστερό της πόδι δέχτηκε ένα έντονο χτύπημα και για λίγες μέρες αναγκάστηκε να παραμείνει μακριά από τη δουλειά. Τελειόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, ψάχνει να βρει δουλειά πάνω στο αντικείμενο της «Δουλεύω για να εξασφαλίζω κάποια χρήματα μέχρι να βρω μια δουλειά σχετική με τις σπουδές μου. Στην αρχή το ξεκίνησα ως χόμπι αλλά τελικά το συνέχισα». Παράλληλα ψάχνει πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό «Απ’ την άλλη είναι δύσκολη περίοδος για δουλειές, στέλνω βιογραφικά αλλά οι πόρτες είναι κλειστές. Αυτή η οικονομική κρίση που μας έχουν ζαλίσει τελικά είναι παντού!». Και η Νάνσυ έχει αρκετούς γνωστούς φοιτητές που δουλεύουν και μάλιστα πολλές ώρες και σκληρά. Όσο για την οικογένεια της αναγνωρίζει την προσπάθεια της να μην τους επιβαρύνει «Το βλέπουν βέβαια και ως κάτι προσωρινό, με παροτρύνουν να βρω κάτι στο αντικείμενο μου».

Θανάσης Στεργιάδης

ΣΧΟΛΗ: ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η δουλειά είναι εμπειρία

Γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη για να κυνηγήσει τα όνειρα του. Όπως κάθε όνειρο, έτσι και του Θανάση, είχε το τίμημα του. Τα έξοδα πολλά, τα έσοδα λίγα και μόνος σύμμαχος το πείσμα και η διάθεση του να τα καταφέρει «Μένω μόνος μου, συντηρώ ένα σπίτι που έχει λογαριασμούς ρεύμα, τηλέφωνο, νερό. Δε θα γινόταν να μη δουλεύω». Το πρωί οι υποχρεώσεις της σχολής τον θέλουν στο πανεπιστήμιο «Ευτυχώς δουλεύω απογευματινές ώρες κι έτσι μπορώ να τα συνδυάσω και τα δυο». Δουλεύει εδώ και δυο χρόνια παράλληλα με τη σχολή. «Συνηθισμένα πράγματα», υποστηρίζει «Δε νομίζω ότι κάνω κατι διαφορετικό, πολλοί δουλεύουν είτε γιατί θέλουν περισσότερα λεφτά, είτε γιατί τα έχουν ανάγκη, είτε γιατί δεν αντέχουν να κάθονται, κάτι που βαριέμαι κι εγώ πάρα πολύ. Και πόσο να βγεις πια και πόσο να διασκεδάσεις; Κάπου αισθάνεσαι ότι θέλεις να κάνεις και κάτι, να προσφέρεις στον εαυτό σου και σε ότι έξοδα έχεις βέβαια. Η δουλειά είναι εμπειρία, σε ψήνει».


Κώστας Κ.

ΣΧΟΛΗ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ

Έχω ανάγκη τα λεφτά

Φοιτητής από το 2006, χρονιά που άλλαξε πολλά από τα δεδομένα τη ζωής του «Ο πατέρας μου είχε ένα ατύχημα και αναγκάστηκε να σταματήσει να δουλεύει. «Από τότε παίρνουν μια μειωμένη σύνταξη και δεν τα βγάζουν πέρα. Απ την άλλη δε θα με άφηναν ποτέ να παρατήσω τη σχολή και τα όνειρα μου». Έξοδα για γιατρούς, φάρμακα, δεν αφήνουν περιθώρια στην οικογένεια του να τον συντηρήσουν μιας και έχουν ακόμη ένα γιο που πηγαίνει στη δευτέρα λυκείου «Ήταν κατά κάποιο τρόπο μονόδρομος. Και να σου πω, ειδικά φέτος που έκανα ιδιαίτερα νιώθω πολύ τυχερός. Δε λέω σε προηγούμενες δουλειές, μου έβγαινε η πίστη για να βγάλω 400 ευρώ. Χαλάλι αρκεί που έστρωσαν τα πράγματα!», μου αναφέρει τις δουλειές που έκανε μέχρι να ξεκινήσει τα ιδιαίτερα «Έχω δουλέψει ως σερβιτόρος, ως delivery boy και ως πλασιέ για βιβλία. Φέτος ξεκίνησα τα ιδιαίτερα, στην αρχή είχα δυο παιδάκια και τελικά βρήκα αλλά τέσσερα. Τα Γιάννενα είναι μικρά και γρήγορα έκανα γνωριμίες και βγάζω όσα μου χρειάζονται και προσπαθώ να στέλνω και στο σπίτι».

Δημήτρης Πέσιος

ΣΧΟΛΗ: ΝΟΜΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: BARMAN

Είναι το χόμπι μου

«Μου αρέσει να δουλεύω πίσω από το σανίδι και να φτιάχνω ποτά, να γνωρίζω κόσμο, να κάνω δημόσιες σχέσεις. Αυτή η δουλειά μου δίνει τη δυνατότητα να ανοίγω νέους ορίζοντες στη ζωή μου». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η κουβέντα μου με το Δημήτρη, ένα δραστήριο παιδί που συνδυάζει πανεπιστήμιο και δουλειά από επιλογή «Έχω τελειώσει το Πολιτικό της Νομικής και τώρα ετοιμάζομαι για κατατακτήριες στη Νομική. Φυσικά στην Ελλάδα να πιάσεις δουλειά στις πολιτικές επιστήμες είναι δύσκολο ενώ η Νομική είναι στρωμένη δουλειά αφού και οι γονείς μου είναι δικηγόροι». Στους επόμενους στόχους του είναι να καταφέρει να μπει στη Νομική και μετά να φύγει έξω και για μεταπτυχιακό «Έχω μάθει να μη ζητάω λεφτά κι αφού είναι το χόμπι μου γιατί να μη το εκμεταλλευτώ;». Δε φαντάζεται να κάνει για χρόνια αυτή τη δουλειά αφού μετά από ένα διάστημα η νύχτα κουράζει. Τον ελεύθερο χρόνο του τον περνάει στο γυμναστήριο, σε καφέ με φίλους και τα βράδια η μπάρα είναι δικιά του!

Παπαδοπούλου Χριστίνα

ΣΧΟΛΗ: MARKETING
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΣΕΡΒΙΤΟΡΑ & ΔΑΣΚΑΛΑ ΧΟΡΟΥ

Θέλω να βγάζω τα έξοδα μου

Είναι μόνο είκοσι χρονών κι όμως αποφάσισε να βγάζει μόνη της τα έξοδα της «Θέλω να είμαι ανεξάρτητη γιατί ως γνωστόν ο μπαμπάς δε μπορεί να πληρώνει για μια ζωή» μου λέει και συμπληρώνει «Σίγουρα είναι αρκετά κουραστικό αλλά άμα θέλεις όλα μπορείς να τα κάνεις». Με υποχρεωτικά μαθήματα στη σχολή και δυο δουλειές από το πρωί μέχρι το βράδυ η Χριστίνα είναι στους δρόμους, όσο για προσωπική ζωή «Χρόνος υπάρχει για την οικογένεια και για όλους! Οι φίλοι μου έρχονται και με βλέπουν εδώ που δουλεύω ή αλλιώς θα πάμε μια βόλτα το βράδυ». Το καλοκαίρι δε προγραμματίζει διακοπές γιατί θα συνεχίσει να δουλεύει στη σχολή χορού αλλά και σε ένα beach bar. Τη ρωτάω αν έχει κουραστεί από αυτό το πρόγραμμα «Μπορώ να πω ότι μου λείπει ύπνος. Έχω ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα αν όχι επτά στις επτά μέρες, τουλάχιστον τις έξι. Οπότε μου λείπει λίγη ξεκούραση. Μου αρέσει όμως πολύ η δουλειά, είναι καθαρά δική μου επιλογή, δε με ανάγκασε κανένας. Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι συνέχεια ανάμεσα σε κόσμο».

Αθανασία Αντωνοπούλου

ΣΧΟΛΗ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Έχω ελεύθερο χρόνο

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα ήταν η συγκεκριμένη δουλειά για την Αθανασία. Μετά το άγχος των πανελληνίων και αφού βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Πάτρα, έψαξε και βρήκε πληροφορίες για τα ραδιόφωνα της πόλης. Τελικά κατάφερε να έχει τη δική της εκπομπή, συγκαταλέγεται έτσι στην κατηγορία των εργαζόμενων φοιτητών «Το ήθελα πολύ από παλιά. Τελειώνοντας με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που είχα ως μαθήτρια, στον ελεύθερο μου χρόνο αποφάσισα να το κάνω». Η οικογένεια της είναι πολύ θετική στην επιλογή της μιας και την βλέπουν χαρούμενη και ευτυχισμένη. Οι φίλοι της είναι φανατικοί ακροατές, τουλάχιστον όταν δε δουλεύουν «Παρόλο που πολλοί από αυτούς είναι Πατρινοί, που θα έλεγε κανείς ότι δεν έχουν ανάγκη να δουλέψουν, ωστόσο η ανάγκη τους να αποκοπούν από την οικονομική εξάρτηση, τους οδήγησε στην απόφαση να δουλεύουν.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *