Εργαζόμενοι φοιτητές στα χρόνια της κρίσης

Όλο και περισσότεροι είναι οι φοιτητές που παρατάνε το τάβλι και πιάνουν το δίσκο. Η φοιτητική εργασία είναι πλέον περισσότερο αυτονόητη από παλιότερα. Το οικογενειακό χαρτζιλίκι δε φτάνει πολλές φορές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες, την ώρα που τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί, αλλά τα πάγια έξοδα και οι τιμές στα προϊόντα αυξάνονται ή παραμένουν ίδια.

tefτεΌλο και περισσότεροι είναι οι φοιτητές που παρατάνε το τάβλι και πιάνουν το δίσκο. Η φοιτητική εργασία είναι πλέον περισσότερο αυτονόητη από παλιότερα. Το οικογενειακό χαρτζιλίκι δε φτάνει πολλές φορές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες, την ώρα που τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί, αλλά τα πάγια έξοδα και οι τιμές στα προϊόντα αυξάνονται ή παραμένουν ίδια.

Κέιμενο- συνεντεύξεις: Κατερίνα Ευσταθιάδου

Μιλήσαμε με εργαζόμενους φοιτητές από όλη τη χώρα για να καταλάβουμε τι σκέφτονται, πώς τα βγάζουν πέρα, γιατί εργάζονται και πώς τα φέρνουν βόλτα με δουλειά και σπουδές.

Εύη Αγγελίδου
Σπουδάζει: 4ο έτος Φιλολογίας στα Ιωάννινα
Καταγωγή: Κοζάνη
Είδος εργασίας: promotion

Έχουν αλλάξει οι συνήθειές σου ή οι συνήθειες των φίλων σου τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση; 

Σαφώς και μας επηρέασε η οικονομική κρίση. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις εξόδους μας και διαλέγουμε πιο οικονομικούς τρόπους διασκέδασης.

Τι σημαίνει για εσένα να σπουδάζεις και παράλληλα να δουλεύεις; 

Η δουλειά μου προσφέρει ανεξαρτησία και τα χρήματα που βγάζω μπορώ να τα διαθέσω είτε για δική μου ευχαρίστηση, για παράδειγμα ένα ταξίδι, είτε για λογαριασμούς του σπιτιού. Έτσι, διευκολύνω όσο μπορώ τους γονείς μου. Ωστόσο,το να δουλεύεις και να σπουδάζεις είναι αρκετά κουραστικό γιατί, ιδιαίτερα σε περίοδο εξεταστικής, ο συνδυασμός αυτών των δυο είναι δύσκολος.

Τι σου αρέσει από τη δουλειά σου;

Η συναναστροφή με άλλους φοιτητές.

Έχεις θυσιάσει πράγματα από τη “φοιτητική ζωή” ή από τις υποχρεώσεις της σχολής που θα έκανες στον ελεύθερο χρόνο σου αν δε δούλευες;

Εάν δε δούλευα θα επέλεγα να έβλεπα πιο πολύ τους φίλους μου και να έκανα πράγματα μαζί τους ή να ασχοληθώ με κάποιο χόμπι.

Ξέρεις πολλούς φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με της σπουδές; Μπορούμε να μιλήσουμε για τάση;

Υπάρχουν πολλοί φοιτητές που εργάζονται γιατί το έχουν πραγματικά ανάγκη. Στη δουλειά μου είμαστε κυρίως φοιτητές. Δεν ξέρω αν πρόκειται για τάση πάντως ο καιρός που διανύουμε είναι δύσκολος.

Ποια είναι τα συχνότερα επαγγέλματα που μπορεί να επιλέξει ένας φοιτητής;

Οι φοιτητές συνήθως επιλέγουν part time δουλειές, ώστε να έχουν χρόνο για τη σχολή τους και για βόλτες. Δουλεύουν σε καφετέριες, σε club, σε promotion γιατί είναι πιο εύκολο να καθοριστεί το ωράριο τους.

Τι σκοπεύεις να κάνεις μετά τις σπουδές; 

Μμμ.. δύσκολη ερώτηση! Νομίζω ότι όλους τους απασχολεί αυτό το θέμα. Έχω κάποια σχέδια στο μυαλό μου αλλά…κάτσε να πάρω πτυχίο πρώτα!

Όνομα: Κωνσταντίνος Σκορδάς
Σπουδάζει: &ο έτος ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη
Καταγωγή: Κοζάνη
Είδος εργασίας: Τραγούδι, κομμωτήριο, εταιρία vending machines

Έχουν αλλάξει οι συνήθειές σου ή οι συνήθειες των φίλων σου τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση; 

Η αλήθεια είναι πως θέλοντας και μη έχουν αλλάξει μερικά πράγματα. Όχι οι συνήθειες, περισσότερο οι συχνότητα των συνηθειών.

Τι σημαίνει για εσένα να σπουδάζεις και παράλληλα να δουλεύεις; 

Το να δουλεύω είναι επιλογή μου. Θέλω να είμαι ανεξάρτητος και φυσικά να μην επιβαρύνω οικονομικά την οικογένεια μου. Το σημαντικότερο είναι οι εμπειρίες που αποκομίζω μέσα από τις δουλειές που κάνω.


Τι σου αρέσει από τις δουλειές σου;

Είναι διαφορετικές η μια από την άλλη. Με το τραγούδι έχω πάθος και αγάπη, Με την Κομμωτική δημιουργώ, τα vending machines είναι επιχείρηση της μητέρας μου που με χαρά μου ανέλαβα το κομμάτι της Θεσσαλονίκη μιας και η δράση της είναι κατά βάση στην Κοζάνη.

 

Έχεις θυσιάσει πράγματα από τη “φοιτητική ζωή” ή από τις υποχρεώσεις της σχολής που θα έκανες στον ελεύθερο χρόνο σου αν δε δούλευες; 

Θέλω να πιστεύω ότι τα προλαβαίνω όλα και δεν έχω κανένα παράπονο. Η φοιτητική μου ζωή είναι εκείνη που κάνουν και οι άλλοι φοιτητές ίσως σε ένα μικρότερο βαθμό άλλα ικανοποιητικά θα έλεγα. Στη σχολή μου ήμουν τυπικούς στα υποχρεωτικά μου μαθήματα χωρίς να τα αφήσω καθόλου.

Ξέρεις πολλούς φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με της σπουδές; Μπορούμε να μιλήσουμε για τάση; 

Ξέρω πολλούς που εργάζονται και περισσότερους που θέλουν να εργαστούν. Δεν πιστεύω ότι είναι τάση αυτής της εποχής άλλα τάση ελευθερίας και ανεξαρτησίας των φοιτητών.

Ποια είναι τα συχνότερα επαγγέλματα που μπορεί να επιλέξει ένας φοιτητής και γιατί; 

Τα συχνότερα επαγγέλματα είναι σε καφε, clubs, φαγαδικα και γενικότερα ό,τι έχει συναναστροφή με τέτοιες ηλικίες. Στα καφε και στα clubs μαζεύονται φοιτητές κι έτσι θέλουν και οι εργοδότες να έχουν φοιτητές υπαλλήλους.

Τι σκοπεύεις να κάνεις μετά τις σπουδές; 

Μμμ δεν είναι κάτι που δεν έχω σκεφτεί. Θα ήθελα να ασχοληθώ με το τραγούδι και την μουσική γενικότερα χωρίς να θέλω να αποκλείσω και το ενδεχόμενο να ασχοληθώ με το πτυχίο του πανεπιστημίου μου ή την Κομμωτική. Νομίζω πως θα ακολουθήσω αυτό που μπορώ να κάνω καλύτερα και θα μπορώ να ζω από αυτό τη μελλοντική μου οικογένεια.

 

Όνομα: Ειρήνη Κεφάλα
Σπυδάζει: 7ο έτος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών στην Πάτρα
Καταγωγή: Πάτρα
Είδος εργασίας: Ραδιοφωνική Παραγωγός στο yesradio 91.2

1. Έχουν αλλάξει οι συνήθειές σου ή οι συνήθειες των φίλων σου τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση; 

Και εγώ όπως και μεγάλος αριθμός φίλων μου έχουμε κόψει τις πολλές εξόδους και τα άσκοπα έξοδα και έχουμε στραφεί προς «οικονομικότερες» διεξόδους. Μπορεί για παράδειγμα να μην πάμε για ποτό ένα βράδυ αλλά αντ’ αυτού να κανονίσουμε να βρεθούμε σε κάποιο σπίτι και να περάσουμε έτσι το βράδυ μας. Τα χρήματα μπορεί να είναι λιγότερα αλλά ευτυχώς διάθεση πάντα υπάρχει και αυτό είναι που αρκεί!

2. Τι σημαίνει για εσένα να σπουδάζεις και παράλληλα να δουλεύεις; 

Σίγουρα στη δουλειά που κάνω πρώτα έρχεται η αγάπη για το αντικείμενο. Αν δε σου αρέσει αυτό που κάνεις, αν δεν έχεις όρεξη, μεράκι και γενικά δε θες και πολύ να είσαι εκεί που είσαι τότε όλο αυτό βγαίνει στον ακροατή, το καταλαβαίνει. Βέβαια, εννοείται ότι οποιαδήποτε δουλειά και να κάνεις, αν αμείβεσαι για αυτήν είναι πολύ θετικό μιας και  μπορείς να καλύπτεις κάποιες ανάγκες σου χωρίς να εξαρτάσαι από τους γονείς σου για παράδειγμα. Εδώ μπαίνει και το θέμα οικονομικής ανεξαρτησίας το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μένα.

4. Τι σου αρέσει στη δουλειά σου;

Από πού να ξεκινήσω; Αρχικά μου αρέσει πάρα πολύ η  μουσική και χαίρομαι που ασχολούμαι με κάτι που με εκφράζει πλήρως. Μ’ αρέσει πάρα πολύ το γεγονός ότι υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία με τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό το να ακούω και μια γνώμη διαφορετική από αυτή που έχω και εκφράζω εγώ όπως και το να καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα που σκέφτομαι εγώ τα σκέφτονται και κάποιοι άλλοι. Μου αρέσει επίσης που κάποιος μπορεί να έχει κάποια δικά του θέματα που μπορεί να τον αγχώνουν αλλά να μας ακούσει το πρωί (μιλάω στον πληθυντικό επειδή έχω και συμπαρουσιαστή στην εκπομπή) και να φτιάξει η διάθεση του ή να ξεχαστεί για λίγο, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γενικά, το ραδιόφωνο είναι κάτι που με γεμίζει ενέργεια, μου έχει προσφέρει πάρα πολλά πράγματα και θα συνεχίζει να μου προσφέρει.

5. Έχεις θυσιάσει πράγματα από τη “φοιτητική ζωή” ή από τις υποχρεώσεις της σχολής που θα έκανες στον ελεύθερο χρόνο σου αν δε δούλευες;

Με δεδομένο ότι έχω πρωινή εκπομπή και πρέπει να ξυπνάω στις 7:30 κάθε πρωί, καταλαβαίνεις ότι οι καθημερινές βραδινές μου έξοδοι δεν είναι τόσο πολλές όσες ίσως για άλλους φοιτητές. Αυτό βέβαια δεν το θεωρώ θυσία. Ίσα ίσα είναι και ένας τρόπος για να ξυπνάω normal ώρες μιας και είμαι επιρρεπής στον ύπνο!

6. Ξέρεις πολλούς φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με της σπουδές; Μπορούμε να μιλήσουμε για τάση;

Ναι, ξέρω αρκετούς φοιτητές. Η αλήθεια είναι ότι είτε για να βγάζουν δικά τους χρήματα είτε για να βοηθήσουν την οικογένεια τους είτε απλά για προϋπηρεσία εργάζονται περισσότεροι φοιτητές από ότι στο παρελθόν. Πρόκειται για τάση η οποία συναντιέται ολοένα και περισσότερο και κατά τη γνώμη μου, μελλοντικά θα είναι και ακόμα πιο έντονη.

7. Ποια είναι τα συχνότερα επαγγέλματα που μπορεί να επιλέξει ένας φοιτητής και γιατί;

Κυρίως part time δουλειές. Ξέρεις,  ευέλικτο, μειωμένο ωράριο ή εργασία εκτός ωρών που μπορεί να υπάρχει επικάλυψη με τη σχολή. Δηλαδή πωλητής, σερβιτόρος, τελειόφοιτοι φοιτητές να παραδίδουν μαθήματα και άλλα τέτοια.

8. Τι σκοπεύεις να κάνεις μετά τις σπουδές; 

Πλέον δεν είμαι σίγουρη για το τι θα κάνω. Αν με ρωτούσες πριν ένα χρόνο, θα σου έλεγα ότι θέλω να πάω εξωτερικό για μεταπτυχιακό. Τώρα όμως δεν ξέρω…  Η μόνη παράμετρος που δεν έχει αλλάξει είναι το εξωτερικό, το να φύγω από την Ελλάδα. Τώρα, θα είναι για μεταπτυχιακό, για διδακτορικό ή απευθείας για δουλειά αυτό δεν το έχω ακόμα ξεκαθαρίσει. Ωστόσο, δε βλέπω το μέλλον  μου να είναι εδώ.

Όνομα: Μιχάλης Λοϊζίδης

Σπουδάζει: 3ο έτος Νομική ΔΠΘ, Κομοτηνή

Καταγωγή: Λευκωσία Κύπρου

Είδος Εργασίας: Μπαρμαν στο Καφέ/Μπαρ Λου.Κι

Έχουν αλλάξει οι συνήθειές σου ή οι συνήθειες των φίλων σου τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση; 

Σε μια φοιτητική πόλη όπως η Κομοτηνή έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος πλέον είναι πιο περιορισμένος και αποφεύγει τις σπατάλες. ‘Όσο αφορά τη διασκέδαση άρχισε να ψάχνει μαγαζιά πιο εναλλακτικά με οικονομικότερες τιμές.

Τι σημαίνει για εσένα να σπουδάζεις και παράλληλα να δουλεύεις; 

Λόγω του ότι μένω μακριά απ το σπίτι μου, το να δουλεύω μου παρέχει ανεξαρτησία και άνεση χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνω την οικογένεια μου. Μέσα απ’ την δουλεία σε καμία περίπτωση δεν νιώθω περιορισμό απ την στιγμή που η ίδια μου δουλεία είναι σαν οικογένεια και λειτουργούμε σαν ομάδα. Σημαντικό είναι και ότι υπάρχει και κατανόηση σε περιόδους εξεταστικής.

Τι σου αρέσει από τη δουλειά σου;

Στη δουλεία μου αυτό που μου αρέσει είναι οι εμπειρίες και τα θετικά που μπορεί να αποκτήσει κάποιος όταν δουλεύει σε ένα πόστο που απαιτεί επικοινωνία με τον κόσμο.

Έχεις θυσιάσει πράγματα από τη “φοιτητική ζωή” ή από τις υποχρεώσεις της σχολής που θα έκανες στον ελεύθερο χρόνο σου αν δε δούλευες;

Το αντίθετο μάλιστα! Πιστεύω πως με έναν προγραμματισμό της καθημερινότητας όλα μπορούν να γίνουν εφικτά. Επίσης, η δουλεία σε χώρους όπως ένα μπαράκι το οποίο γεμίζει από φοιτητές αλλά και από πιο μεγάλο κόσμο σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις και να ζήσεις ακόμη περισσότερα πράγματα χωρίς να νιώθεις ότι γίνεται από αγγαρεία, μιας και η Κομοτηνή όντας μικρή πόλη μας ενώνει και μας κάνει μια μεγάλη παρέα.

Ξέρεις πολλούς φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με της σπουδές; Μπορούμε να μιλήσουμε για τάση;

Λόγω του ότι η Κομοτηνή είναι μια φοιτητούπολη σε πολλά μαγαζιά βλέπεις να δουλεύουν μόνο φοιτητές παράλληλα με τις σπουδές τους. Ασφαλώς υπάρχει τάση αφού το μεροκάματο μειώθηκε χωρίς να έχουν μειωθεί οι ανάγκες.

Ποια είναι τα συχνότερα επαγγέλματα που μπορεί να επιλέξει ένας φοιτητής και γιατί;

Συνήθως οι φοιτητές επιλέγουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ή καφέ ώστε να μπορούν να συνδυάζουν δουλεία και διασκέδαση χωρίς να αλλάζουν το ”φοιτητικό” τους πρόγραμμα.

Τι σκοπεύεις να κάνεις μετά τις σπουδές; 

Μετά τις σπουδές με περιμένει στη Κύπρο η οικογένειά μου, εκεί θα αρχίσω την άσκηση του επαγγέλματος που έχω επιλέξει. Σίγουρα αρχίζουν τα δύσκολα όταν πλέον μπούμε πραγματικά στο ”Λούκί” της ζωής.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *