#exetastiki | Πώς να προλάβεις όλες τις εργασίες της σχολής

Καλώς η κακώς δεν γίνεται να χειριστείς τις εργασίες όπως το διάβασμα. Αναλόγως την ύλη που πρέπει να διαβάσεις, προγραμματίζεις και αποφασίζεις πόσες ημέρες και ίσως εβδομάδες πριν, θα ξεκινήσεις το διάβασμα. Ακόμα, είναι στο χέρι σου αν θα τη διαβάσεις όλη ή αν θα επιλέξεις τα κομμάτια εκείνα που είναι πιο χρήσιμα και σημαντικά. Όμως, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τις εργασίες είτε είναι ατομικές είτε ομαδικές.

                                                                                                           Γράφει η Αλεξάνδρα Κουκίδου

Ας ξεκινήσουμε από τις ατομικές, που εξαρτώνται θεωρητικά από σένα και τη διάθεσή σου να καταπιαστείς με αυτές.

 

Ατομικές

  1. Το πρώτο και κυριότερο είναι να κατανοήσεις το θέμα και να αρχίσεις να αναζητάς πληροφορίες – πηγές. Φρόντισε να το κάνεις εγκαίρως, ακόμα και την ίδια ημέρα που σου ανατέθηκε η εργασία. Έτσι, θα μπορέσεις να υπολογίσεις και πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να την ολοκληρώσεις.
  2. Έστω ότι φοιτάς σε μία σχολή που οι εργασίες είναι προϋπόθεση για να περάσεις ένα ή και περισσότερα μαθήματα. Ήδη από την αρχή του εξαμήνου και αφότου έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των εργασιών σου, σημείωσε σε ένα ημερολόγιο πότε και πόσο θα ασχοληθείς με την κάθε εργασία. Σαφώς, μην νιώσεις τύψεις αν δεν πάνε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Για αυτό, προσπάθησε να κάνεις το πρόγραμμα αυτό ευέλικτο και όχι δεσμευτικό.
  3. Μπορείς να αφιερώνεις 2-3 ώρες κάθε μέρα, όσο ακόμα είναι νωρίς, για να αρχίσεις να γράφεις σταδιακά και χωρίς άγχος. Με άλλα λόγια, αντιμετώπισε το σαν μία καθημερινή συνήθεια, όπως το γυμναστήριο, η εκμάθηση ξένης γλώσσας ακόμα και ένας καφές με τους φίλους σου.
  4. Αν την αφήσεις για την τελευταία στιγμή, υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε να μην προλάβεις είτε να έχεις δημιουργήσει κάτι που δεν βλέπεται, με σοβαρές πιθανότητες να κοπείς. Σκέψου ότι αυτό που παραδίδεις, είναι αντιπροσωπευτικό του εαυτού σου. Αν πάλι δεν σε νοιάζει, τότε σίγουρα δεν θα νοιάζει και τους καθηγητές σου.
  5. Υπάρχει βέβαια και μία άλλη κατηγορία, που περιλαμβάνει αυτούς που προτιμούν να ασχοληθούν πυρετωδώς για μία εβδομάδα – ή περισσότερο ή λιγότερο – γιατί αυτό τους βοηθάει να είναι πιο συγκεντρωμένοι. Πολύ σεβαστό.

 

 

 

Ομαδικές

  1. Εδώ, αναγκαστικά θα πρέπει να το πάρεις πιο σοβαρά το ζήτημα, όπως θα πρέπει να κάνει και η ομάδα σου. Αν είστε όλοι yolo και έλα μωρέ, τότε ξέρεις πολύ καλά τι πρόκειται να συμβεί ή αν δεν ξέρεις, δες λίγο παραπάνω στο νούμερο 4. Αν πάλι, η ομάδα σου έχει διάθεση, είναι πολύ πιθανόν η συνεργασία σας να είναι επιτυχής.
  2. Χωρίστε τις αρμοδιότητες, παραμείνετε σε συνεχή επικοινωνία (με ένα group chat), κανονίστε συχνά συναντήσεις εφόσον το απαιτεί η εργασία. Μην αφήσετε ποτέ ένα άτομο να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς ή αντίθετα μην κάνετε τα στραβά μάτια για τον τεμπέλη βολεψάκια.
  3. Προτίμησε μία ομαδική εργασία έναντι μίας ατομικής, εφόσον γνωρίζεις ότι τα άτομα με τα οποία θα συνεργαστείς βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με σένα.

Bonus tip: Υποχώρηση και συμβιβασμός, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιμείνεις εκεί που θεωρείς ότι μία ιδέα σου είναι καλή.

 

  1. Αν πάλι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, δεν προλαβαίνετε ή απλά δεν θέλετε να ασχοληθείτε με μία εργασία μία συγκεκριμένη περίοδο, συζητήστε το μεταξύ σας και πάρτε την απόφαση που πιστεύετε ότι είναι η πιο σωστή.
  2. Αν η συνεργασία κυλήσει ομαλά, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει και σε επόμενη συνεργασία ή ακόμα και σε φιλία. Αν από την άλλη παρεξηγηθείτε, τότε οι φήμες θα δίνουν και θα παίρνουν μέσα στη σχολή. Το γνωστό: «μία φορά που ήμασταν στην ίδια ομάδα, δεν έκανε τίποτα» και ούτω καθεξής.

 

Η στάση σου απέναντι στην εκπόνηση μίας εργασίας είτε ομαδικής είτε ατομικής, δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα σου καθώς και για τη μελλοντική συμπεριφορά σου στον εργασιακό χώρο.


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *