Φάκελος Άσυλο

Λίγες μέρες μετά από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι δε θα υπάρξει ανοχή σε φαινόμενα βίας εντός των πανεπιστημίων, δύο περιπτώσεις άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου -μέσα σε ένα μήνα- απασχόλησαν τους φοιτητές της χώρας και όλη την ελληνική κοινωνία. Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.

Λίγες μέρες μετά από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι δε θα υπάρξει ανοχή σε φαινόμενα βίας εντός των πανεπιστημίων, δύο περιπτώσεις άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου -μέσα σε ένα μήνα- απασχόλησαν τους φοιτητές της χώρας και όλη την ελληνική κοινωνία. Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.

1η Άρση Ασύλου

Που: Πολυτεχνειούπολη Αθήνα
Πότε: Κυριακή ξημερώματα 21 Φεβρουαρίου 2010

Το γεγονός

Το βράδυ του Σαββάτου 20 προς Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010 ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδωσε εντολή για αστυνομική παρέμβαση στο χώρο του Πανεπιστημίου. Έτσι, γύρω στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, μοτοσικλετιστές της ομάδας Δέλτα μπήκαν στην Πολυτεχνειούπολη και συνέλαβαν 30 νεαρούς, εκ των οποίων μόνο οι 5 ήταν φοιτητές. Η παρέμβασή τους δεν αφορούσε το κτίριο της σχολής Χημικών Μηχανικών όπου πραγματοποιούταν φοιτητικό πάρτι, αλλά περιοριζόταν στον εξωτερικό χώρο με πρώτιστο μέλημα τη διαφύλαξη της ζωής του νυχτοφύλακα, ο οποίος σύμφωνα με ισχυρισμούς του αρχιφύλακα δεχόταν συνεχείς απειλές.

Οι δηλώσεις της Πρυτανείας

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης την επομένη τους συμβάντος προέβη σε δηλώσεις «Ύστερα από τρεις ημέρες έκνομης δραστηριότητας στην Πολυτεχνειούπολη, όπου άγνωστοι έσπασαν πόρτες, διέρρηξαν γραφεία και κουκουλοφόροι πυρπόλησαν το αυτοκίνητο φοιτητή, δεν ήταν δυνατό να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στη απειλή της ζωής ενός νυχτοφύλακα». Στη συνέχεια εξήγησε πως βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αντιπρυτάνεις ώσπου κατέληξαν στην απόφαση της παρέμβασης του εισαγγελέα για να επαναφέρει την τάξη στην Πολυτεχνειούπολη. Πληροφορίες λένε ότι ο Πρύτανής είχε συνομιλήσει και με την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην απόφαση της Πρυτανείας και έδειξε ικανοποιημένη για την τήρηση του νόμου. Λίγες μέρες πριν, η Υπουργός είχε δηλώσει πως για ό,τι συμβαίνει εντός των Πανεπιστημίων φέρουν ευθύνη και οι Πρυτάνεις ενώ σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το αυτοδιοίκητο των πανεπιστήμιων η ίδια είπε μεταξύ άλλων «Το άσυλο συνδέεται με την ιστορία του λαού μας, με την ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων και δεν ετέθη ούτε τίθεται θέμα για την κατάργησή του. Είναι, όμως, σαφές ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο να καταμετρά κάθε χρόνο πόσες βιβλιοθήκες κάηκαν ή πόσοι υπολογιστές κατεστράφησαν ή πόσοι τοίχοι δεν υπάρχουν πια ή πόσοι καθηγητές κρατήθηκαν όμηροι ή πόσα μαθήματα δεν έγιναν».

Οι αντιδράσεις των φοιτητών

Λίγες μόνο ώρες μετά την άρση του ασύλου στην Πολυτεχνειούπολη μερίδα φοιτητών συγκάλεσε ανοιχτή συνέλευση για να δοθεί η δική τους απάντηση για το περιστατικό. Η παρέμβασή τους ξεκίνησε στην πύλη Ζωγράφου και από εκεί αποφασίστηκε νέα συνέλευση στις 14:00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Πολυτεχνειούπολης. Τελικά αποφασίστηκε η “συμβολική κατάληψη” της Πρυτανείας του ΕΜΠ όπου τη Δευτέρα το πρωί συνομίλησαν με τον Αντιπρύτανη Γεράσιμο Σπαθή, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την απόφαση της διοίκησης για άρση του ασύλου ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη διάταξη του νόμου-πλαίσιο που επιτρέπει στο πρυτανικό συμβούλιο να ζητήσει την επέμβαση της αστυνομίας. Παράλληλα ζήτησαν να οριστεί ημερομηνία συνεδρίασης της Συγκλήτου ώστε η διοίκηση να δώσει διευκρινίσεις για την άρση του ασύλου, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.

Αξίζει να αναφερθεί:
Οι 30 προσαχθέντες στην Ασφάλεια, ύστερα από εξακρίβωση στοιχείων αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίς το πρωί αφού δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους.

Η κατάσταση σήμερα

Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο σύμφωνα με διαβεβαίωση από το γραφείο του πρύτανη στο Iq Magazine, απ’ την επομένη της άρσης του ασύλου συνέχισε κανονικά να λειτουργεί σε κλίμα ηρεμίας με μεμονωμένες καταλήψεις και επεισόδια που δεν είχαν την άμεση στήριξη της πλειοψηφίας των φοιτητών με αποτέλεσμα γρήγορα να εξασθενίσουν χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στο Πολυτεχνείο.

2η Άρση Ασύλου

Που: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πότε: Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Το γεγονός

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010 με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου και παρουσία δικαστικής αρχής η αστυνομία πέρασε στο χώρο της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, ύστερα από επίθεση ομάδας εξωπανεπιστημιακών οι οποίοι προκαλούσαν φθορές. Συγκεκριμένα περίπου 30 άτομα εισήλθαν στους χώρους του ΑΠΘ, καταστρέφοντας τις πύλες εισόδου της πανεπιστημιούπολης ενώ μαζί τους έφεραν γεννήτρια ρεύματος και ηλεκτρικά σιδεροπρίονα. Η ομάδα αρχικά απείλησε τους φύλακες και στη συνέχεια κατέστρεψε τις μπάρες εισόδου στις οδούς Αγίου Δημητρίου και Εγνατία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ασφάλειας, πρόκειται για αντιεξουσιαστές που κατευθύνθηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου αμέσως μετά τη λήξη της χθεσινής πορείας εν όψει της πανελλαδικής απεργίας.

Οι δηλώσεις της Πρυτανείας

Ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι για την παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας δεν απαιτείται προηγούμενη απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου. «Βρίσκονται σε ισχύ δύο πάγιες και ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου, του Ιουνίου 2008 και του Δεκεμβρίου 2009, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται η άμεση προστασία των ανθρώπων και των υποδομών του πανεπιστημίου, στην περίπτωση που κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους υφίστανται απειλές ή επίθεση. Όταν επιχειρείται η καταστροφή των υποδομών της οριοθέτησης και των πυλών εισόδου ή εξόδου της πανεπιστημιούπολης και όταν άτομα ή ομάδες προβαίνουν σε καταστροφές. Το άσυλο αφορά την προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όχι τις καταστροφές». Σε ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπρύτανη οικονομικών κ. Ανδρέα Γιαννακουδάκη.

Οι αντιδράσεις των φοιτητών

Μετά τα συγκεκριμένα γεγονότα μερίδα φοιτητών συμμετείχε σε συνέλευση μέσα στο κτήριο της Πρυτανείας, όπου αποφασίστηκε η προσωρινή κατάληψή της. Η συνέλευση της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου που πραγματοποιήθηκε στις 19:00 το απόγευμα οδήγησε σε παράταση της κατάληψης μέχρι τις 02 Μαρτίου όπου τελικά άρχισαν να επανέρχονται οι φυσιολογικοί ρυθμοί στο Πανεπιστήμιο ύστερα από αυτόβουλη απομάκρυνση των καταληψιών.

Αξίζει να αναφερθεί:

Η ομάδα των αντιεξουσιαστών παρά την παρέμβαση της αστυνομίας προσπάθησε να εισέλθει στο Κτίριο Διοίκησης μέχρι που απωθήθηκε από το χώρο των Πανεπιστημίων. Ύστερα από την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας, μια άλλη ομάδα εξωπανεπιστημιακών μπήκε και κατέλαβε το κτήριο διοίκησης.

Η κατάσταση σήμερα

Η εβδομαδιαία κατάληψη του κτιρίου διοίκησης ΑΠΘ ολοκληρώθηκε την Τρίτη 02 Μαρτίου στις 11:30 με 12:00 το μεσημέρι αφήνοντας πίσω της ένα υπολογίσιμο όγκο βανδαλισμών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού, οι καταληψίες διέρρηξαν το κυλικείο του Κτιρίου Διοίκησης, προέβησαν σε κλοπές υλικού που ξεπερνά τα 10.000€, προκάλεσαν πλήθος υλικών ζημιών ενώ εκλάπη και η προτομή του Αριστοτέλη. Στους τοίχους γράφτηκαν υβριστικά μηνύματα εντός και εκτός του κτιρίου, η ελληνική σημαία βρέθηκε καμένη και οι καταληψίες παρατηρήθηκε ότι αφόδευσαν σε όλους τους χώρους του κτιρίου. Ο Πρύτανης μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν προέβη σε κάποια ανακοίνωση τύπου, ενδεχομένως επειδή δεν έχει μια πλήρη εικόνα των καταστροφών.

Συνομιλώντας με φοιτητές
Το Iq Magazine συνομιλώντας με φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα διαπιστώνει πως οι απόψεις διίστανται. Ο Γιάννης φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και μέλος της παράταξης ΠΑΣΠ λέει «Υποτίθεται πως το άσυλο διαφυλάσσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Δυστυχώς, όμως, δε ζούμε την εποχή του πολυτεχνείου, της χούντας που μια τέτοια διασφάλιση ήταν επίτευγμα και αξιέπαινη πράξη. Ζούμε στην εποχή που το άσυλο γίνεται μέσο εκμετάλλευσης για να μπαίνουν σχετικοί και άσχετοι με το Πανεπιστήμιο και να κάνουν ό,τι τους κατεβαίνει, κάτι που το πληρώνουμε μετά εμείς οι φοιτητές». Απ’ την άλλη ο Νίκος απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην μέλος της ΠΚΣ είναι κατηγορηματικός «Είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Η νέα κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε ένα ακόμη ελεγχόμενο κέντρο. Με φανταστικά προσχήματα εκμεταλλεύεται ένα παραθυράκι του νόμου που δικαιολογεί την άρση υπό προϋποθέσεις και συντηρεί τη συζήτηση γύρω από το άσυλο με στόχο να το αποδυναμώσει αν όχι να το απομακρύνει. Όπως όλα δείχνουν το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί πολλές φορές στο μέλλον».

Κι άλλες απόψεις

Κωσταντίνα, Αγγλική Φιλολογία

Η έννοια του ασύλου ξεκίνησε στην εποχή της δικτατορίας και είναι καθαρά πνευματικό άσυλο. Από εκεί και πέρα η έννοια αυτή έχει ερμηνευθεί τελείως λάθος. Δε θεωρώ ότι το άσυλο πρέπει να καταργηθεί, αλλά οι φοιτητές και όλοι οι σύλλογοι θα πρέπει να αναλάβουν την προστασία του. Το άσυλο ανήκει στους ανθρώπους του πανεπιστημίου και όχι σε όλους.

Μόνικα, Οικονομικό

Πρέπει να καταργηθεί το άσυλο, γιατί πιστεύω πως έχει παρερμηνευθεί η έννοιά του και από τη στιγμή που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο άτομα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και το καταστρέφουν, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Ελεάνα, Ελληνική Φιλολογία

Είμαι κατά της άρσης του ασύλου και θεωρώ ότι είναι το τελευταίο όπλο των φοιτητών, το μόνο προσωπικό όπλο των φοιτητών.

Σε προσωρινή άρση του ασύλου λόγω εγκληματικότητας προέβη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης το περασμένο καλοκαίρι. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Παληκάρης, ύστερα από επανειλημμένες εκκλήσεις του στην πολιτεία ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας για να απομακρύνει «εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, που χρησιμοποιούσαν ανεμπόδιστα το κτίριο καθημερινά ως χώρο εμπορίας, διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, ή ως χώρο βίαιης λύσης προσωπικών διαφορών».

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *