Φοιτητές του ΑΠΘ χρησιμοποιούν τη τεχνολογία προς όφελος της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ και του thesswiki που διοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Χρηστών της Βικιπαίδειας, φοιτητές και καθηγητές θα γράψουν λήμματα στην Wikipedia, για τους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και συνδέουν τα έργα τους με σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης με την επικόλληση QR codes.

Η ιδιαιτερότητα της δράσης συνίσταται στη χρήση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας από τους Καθηγητές, όπως λογοτεχνικές αναφορές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την ταυτόχρονη εθελοντική συμμετοχή των φοιτητών. Η διάθεση του υλικού είναι για ελεύθερη χρήση, μέσω της Wikipedia.

YTozOntzOjM6InNyYyI7czoyODoidXBsb2Fkcy9PcGVuX3N0cmVldF9tYXBzLmpwZyI7czo1OiJwcm9weCI7aTo1ODU7czo1OiJwcm9weSI7aTo0MDA7fQ

Οι περιοχές

Το Γεντί Κουλέ, η Μητροπόλεως (πρώην Ρούζβλετ), το Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ, η Χρυσοστόμου Σμύρνης, η Φυσικομαθηματική ΑΠΘ, η Καμάρα, η Αρετσού, η Κατούνη και πολλά άλλα σημεία της πόλης που αναφέρονται σε μυθιστορήματα και ποιήματα και σχετίζονται με τη ζωή ποιητών και συγγραφέων της Θεσσαλονίκης, συνθέτουν ένα λογοτεχνικό περίπατο που συνδέει τον πολιτιστικό με τον αστικό ιστό.

Που;

Το Εργαστήριο λημματογράφησης Wikipedia θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 και ώρες 9.30 με 16.00, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Τι θα γίνει;

Εκεί, θα δημιουργηθούν και θα γίνει επεξεργασία λημμάτων λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης ενώ θα συνδεθούν οι αναφορές σε περιοχές και μνημεία με το έργο των συγγραφέων όπου η Θεσσαλονίκη έχει ισχυρή παρουσία. Οι αναφορές, επίσης, θα ενσωματωθούν σε διαδραστικούς χάρτες που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι στο διαδίκτυο, ενώ θα επιχειρηθεί σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία της πόλης η επικόλληση QR codes. Οι συγγραφείς είναι οι παρακάτω:

1. Μανόλης Αναγνωστάκης

2. Γιώργος Ιωάννου

3. Τόλης Καζαντζής

4. Ζωή Καρέλλη

5. Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου

6. Κλείτος Κύρου

7. Νίκος Μπακόλας

8. Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης

9. Περικλής Σφυρίδης

10. Ντίνος Χριστιανόπουλος

 


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *