Φοιτητές του εξωτερικού δεν θέλουν τα αδέσποτα στα Ιωάννινα

Όπως φαίνεται, ο μεγάλος αριθμός των αδέσποτων σκύλων στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και στην Πανεπιστημιούπολη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα τον τελευταίο καιρό για τις δημοτικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα

Μετά από έκκληση 100 ξένων φοιτητών προς τις αρχές του δήμου, η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα από τις πρυτανικές αρχές η οποία μάλιστα κοινοποιήθηκε στην διοίκηση του Ιδρύματος.

Φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα σκυλιά τόσο στην Πανεπιστημιούπολη όσο και στα Ιωάννινα. Οι ίδιοι δήλωσαν πως «αισθάνονται σα να μη μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στον χώρο του Πανεπιστημίου και νιώθουν πως κινδυνεύει η ζωή τους».

Επίσης, ανέφεραν πως «μία τέτοια υποδοχή δεν είναι η πλέον κατάλληλη για ξένους φοιτητές που έρχονται στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη των Ιωαννίνων, για πρώτη φορά από τόσο μακριά», ενώ επίσης υπάρχει η περίπτωση να προσφύγουν νομικά και να κοινοποιήσουν την κατάσταση στις πρεσβείες των χωρών τους.

Οι πρυτανικές αρχές στην ανακοίνωσή τους, τόνισαν πως ένα τέτοιο πρόβλημα επηρεάζει το σύνολο των φοιτητών, των εργαζομένων και των επισκεπτών του ιδρύματος και προσκαλεί όλους να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την κατάσταση καθώς το μένουν αμέτοχοι μπορεί μόνο να χειροτερέψει τα πράγματα.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Πριν από ενάμιση περίπου μήνα, μία σύσκεψη σχετικά με το θέμα των αδέσποτων πραγματοποιήθηκε μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια.

Εδώ και κάποια χρόνια βέβαια, γίνονται δράσεις για τον εμβολιασμό, την στείρωση, και την επανένταξη των σκύλων στην πόλη, ενώ επίσης υπάρχει και καταφύγιο αδέσποτων ζώων, στο οποίο όμως δυστυχώς η κατάσταση είναι οριακή και δεν υπάρχει αρκετός χώρος.

Τι πρότεινε ο δήμαρχος Ιωαννιτών;

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, ζήτησε από το Πανεπιστήμιο και τους δημόσιους φορείς να λάβουν προληπτικά μέτρα. Ποια είναι αυτά; Να μην επιτρέπουν σε φιλόζωους πολίτες να αφήνουν στους χώρους τους φαγητό για σκυλιά.

Είναι όντως τόσο άσχημη η κατάσταση στα Ιωάννινα;

Σίγουρα, ο αριθμός των αδέσποτων είναι τρομερά μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος της πόλης και προφανώς υπάρχουν σκυλιά πιο επιθετικά από άλλα, ωστόσο πρόκειται περισσότερο για φόβο των πολιτών απέναντι στα αδέσποτα, ο οποίος είναι δικαιολογημένος από τη στιγμή όπου σε αρκετά περιστατικά έχουν επιτεθεί τα αδέσποτα σε ανθρώπους.

Σημαντικές προσπάθειες κάνει η φιλοζωική ομάδα του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, όπου υπάρχουν καταφύγια για σκυλιά – αλλά δεν είναι αρκετά για όλα- , όμως η έλλειψη εσόδων, οργάνωσης και καθοδήγησης μπορεί πολλές φορές  να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε.

Σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική – ώστε να νιώθει κάποιος πως κινδυνεύει η ζωή του- αλλά έχει ξεκινήσει ήδη να βγαίνει εκτός ελέγχου, και προφανώς ένα τόσο σημαντικό θέμα πρέπει να λυθεί, και μπορεί να λυθεί με άλλους τρόπους πέρα από το να στερούμε την τροφή από τα αδέσποτα.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *