Φοιτητές του Α.Π.Θ θα ανασχεδιάσουν τους στάβλους στο στρατοπέδο Παύλου Μελά

Προς το τέλος του 19ου αιώνα, όσο ακόμα η Θεσσαλονίκη τελούσε υπό την κυριαρχία των Οθωμανων, κατασκευαζόντουσαν εκτός των τειχών μεγάλοι στρατώνες σε ελεύθερους χώρους ένας εκ τον οποίων και ο στρατώνας ιππικού στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά ο οποίος κατασκευάστηκε μεταξύ 1890 και 1905.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό σήμερα;

To παλαιότερο τμήμα του στρατοπέδου, κηρύχθηκε το 2003 ως ιστορικός τόπος, μιας και όπως ανέφερε και η απόφαση «είναι ο πυρήνας του αρχικού στρατοπέδου που χρονολογείται στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και είναι ένα από τα πρώτα δείγματα οργανωμένου στρατοπέδου σε έδαφος ελληνικό. Επίσης, αποτελεί χώρο ιστορικών γεγονότων της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, στον οποίο περιέχονται αξιόλογα κτίρια μεταγενέστερα του 1830.»

Δυστυχώς όμως, αν και μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτά τα κτίρια ήταν αρκετά καλά διατηρημένα, μία πυρκαγιά προκάλεσε την ανεπανόρθωτη αλλοίωσή τους. Ένα μόνο από αυτά, διαθέτει ακόμη ένα τμήμα της αρχικής τους στέγης. Ωστόσο, τα κτίρια, αν και δεν χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα, έχουν ενταχθεί εντός του ιστορικού τόπου. Πριν από λίγο καιρό, το κτίριο αποδόθηκε στο Δήμο Παύλου Μελά, και στους πολίτες του, επομένως μπορούμε να πούμε πως είναι θέμα χρόνο μέχρι να βρεθούν νέες χρήσεις για τα ιστορικά κτίρια μιας και είναι αίτημα των πολιτών να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο στην έκταση του στρατοπέδου.

Και εδώ οι φοιτητές έκαναν τα «μαγικά» τους

Ο ανασχεδιασμός και η αναζωογόνηση των κτιρίων όπου βρισκόντουσαν οι στάβλοι, εντάχθηκε στη θεματολογία του μαθήματος «Ανασχεδιάζοντας την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» που βρίσκεται στο 5ο εξάμηνο σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων.

Ως στόχο, οι φοιτητές του μαθήματος είχαν τον επανασχεδιασμό και την αναδιοργάνωση των στάβλων με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου πλαισίου, έχοντας όμως σεβασμό στις ιστορικές αξίες του τόπου εκείνου.

Οι φοιτητές αντιμετώπισαν αυτό με μία πιο ελεύθερη προσέγγιση απέναντι στα ιστορικά κτίρια κάτι που βοήθησε στο να απελευθερωθεί η δημιουργική τους έκφραση. Η επανάχρηση των χώρων, προβλέπει την επανάχρηση του συγκροτήματος ως μία ενότητα γραφείων και εμπορικών χώρων προκειμένου να προωηθηθεί η νεανική επιχειρηματικότητα στους τομείς του πολιτισμού, των τεχνών και των υπηρεσιών.

Κρινόμενοι από εξωτερικούς κριτές, οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τον επανασχεδιασμό των στάβλων στις 3 Μαρτίου 2017 συμμετέχοντας σε φοιτητικό διαγωνισμό.

Μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού ήταν οι διακεκριμένοι αρχιτέκτονες: Γιώργος Χορόζογλου, εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε./ Τ.Κ.Μ, Δημήτρης Χατζόπουλος, πρόεδρος Σ.Α.Θ, Παρασκευή Κούρτη, από το Δήμο Παύλου Μελά, και Bernard Cuomo, ελεύθερος επαγγελματίας.

Η επιτροπή απένειμε 3 βραβεία και έναν έπαινο στις παρακάτω φοιτητικές ομάδες:

Πρώτο Βραβείο: Inside the Box

Ελένη Βασιλική Αλέξη, Άννα Βατάλη, Ελευθέριος Οικονόμου, Άγγελος Σιαμαρής

Δεύτερο Βραβείο: Spine Project

Παύλος Συμιανάκης,  Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μάνος Νικηφόρος, Ασπασία Αντωνία Κουριδάκη

Τρίτο Βραβείο: Tetr-Axis

Εμμανουέλα  Δρετάκη, Ανδρέας Λάσκαρης, Ελπίδα Ροΐδου, Θωμαή Τσίμπου

Έπαινος: Τhe Net Project

Οι φοιτητικές ομάδες που διακρίθηκαν έλαβαν ως βραβεία εκδόσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ, το οποίο στηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: teetkm.gr


Είμαι από το Καρπενήσι,σπουδάζω στα Ιωάννινα, λατρεύω τις ταινίες,τη σοκολάτα και τα ταξίδια. Βρες με στο instagram: viivii.tr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *