Φοιτητικά Επαγγέλματα | Ο Σερβιτόρος

Συνηθισμένο, κλισέ και καθόλου εύκολο. Αλήθεια, το επάγγελμα του σερβιτόρου μπορεί να ενισχύσει το φοιτητικό σου χαρτζιλίκι και να σε ξελασπώσει σε αρκετές στιγμές της φοιτητικής σου ζωάρας όμως να ξέρεις ότι δεν είναι για όλους. Ευτυχώς δηλαδή!

Περιγραφή

Είτε θα δουλεύεις σε εστιατόριο και καφέ, είτε σε μπιραρία και after πατσατζίδικο, ουσιαστικά εσύ θα εκτελείς όλη τη διαδικασία του σερβιρίσματος οπότε ναι, πρέπει να μάθεις να γυρνάς στη λέξη «σερβιτόρος», «παλικάρι», «κοπελιά», «φίλε», «έι, ψιτ». Εσύ θα είσαι αυτός που θα σημειώσει την παραγγελία, θα τη μεταφέρει στο μπαρ, θα σερβίρει στον πελάτη και στο τέλος θα εισπράξει τον λογαριασμό από τους πελάτες.

Δεξιότητες / Soft skills

Αξίζει να βάλεις τη δουλειά του σερβιτόρου στο βιογραφικό σου, γιατί αυτή προδίδει πολλά για το χαρακτήρα σου, τα οποία θα εκτιμηθούν από τον μελλοντικό εργοδότη.

Υπομονή: Ο καλός σερβιτόρος δείχνει υπομονή και χαμόγελο ακόμα και όταν θέλει να ρίξει δεξί κορσέ στην μάπα του πελάτη.

Κοινωνικότητα: Ένα από τα βασικά προσόντα του καλού σερβιτόρου

Ικανότητα πωλήσεων: Αν καταφέρνεις να πουλάς την ακριβή μπίρα επειδή σας τέλειωσε η γρανίτα είσαι και καλός πωλητής.

-Είναι μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά που σου μαθαίνει να εργάζεσαι υπό πίεση.

-Ένας καλός σερβιτόρος έχει αντίληψη των πραγμάτων, είναι διακριτικός, επινοητικός, δυναμικός και εξυπηρετικός.

Όλα αυτά είναι ιδιότητες που κανένα πτυχίο δεν μπορεί να σου προσφέρει, οπότε μπες στο σχολείο της ζωής του σερβιτόρου άφοβα και με το κεφάλι ψηλά!

Θα γίνει το δεξί σου χέρι!

Ο δίσκος! Γι’ αυτό φρόντισε να τον χειριστείς σωστά.

  • Να προτιμάς δίσκο στρογγυλό με φελλό για να μη γλιστράνε τα πράγματα.
  • Αρχικά να χρησιμοποιείς και τα 4 δάκτυλα σου όλα έκτος το μικρό και με τίποτα την παλάμη σου. Στη συνέχεια θα αρχίσεις να χρησιμοποιείς μόνο τα 3. Δεν το κάνουν για show off αυτό οι σερβιτόροι αλλά για να σώσουν τον καρπό τους.
  • Τα μπουκάλια και τα μεγάλα αντικείμενα να τα τοποθετείς πάντα στη μέση, καλά περικυκλωμένα από ποτήρια. Μικρά μπουκάλια με δοχεία για ξηρούς καρπούς και μπισκοτάκια στερεώνονται υπέροχα στις άκρες και κατεβαίνουν πάντα πρώτα.
  • Όταν θα έχεις μπουκάλια περικυκλωμένα από ποτήρια θυμήσου να κατεβάσεις πρώτα τα μπουκάλια και μετά τα ποτήρια. Σε διαφορετική περίπτωση, πρώτα τα έξω και μετά τα μέσα.
  • Όσο αδειάζεις το δίσκο, θα χρειαστεί να μετακινείς το κέντρο βάρους του δίσκου για να μη σου πέσει.
  • Δίσκο γεμάτο τον κρατάς πάντα είτε κάτω από το ύψος του στήθους είτε με τεντωμένο χέρι πάνω ψηλά. Με αυτόν τον τρόπο δε θα σε πονέσει ποτέ το χέρι και ο ώμος σου.
  • Ο δίσκος στην πίσω μεριά έχει ένα ανάγλυφο κυκλάκι. Αυτό ονομάζεται «κέντρο βάρους» και τοποθετώντας το μεσαίο σου δάχτυλο εκείπεριστρέφοντας τον με το άλλο χέριμπορείς να τον κάνεις να γυρίζει και να ψαρώνουν όλα τα γκομενάκια γύρω σου.

Απολαβές

Σα σερβιτόρος και αν το αφεντικό είναι εντάξει, θα σε ασφαλίζει στο ΙΚΑ. Συνήθως θα σου κολλάει ένσημα για λιγότερες ώρες απ’ αυτές που πραγματικά δουλεύεις και φυσικά οι μέρες που θα σε έχει δηλωμένο δε θα αντιστοιχούν στις πραγματικές μέρες εργασίες σου. Βέβαια, αυτό δε θα επηρεάζει το μισθό σου, αφού οι περισσότεροι θα σε πληρώνουν στο χέρι και ο μισθός σου θα υπολογίζεται με βάση την ώρα. Στη χειρότερη περίπτωση θα αμείβεσαι με 3ευρώ την ώρα ενώ στην καλύτερη με 5! Το σπουδαίο στο επάγγελμα του σερβιτόρου είναι τα tips που αν είσαι καλός θα αυξάνονται κάθε μέρα!

Να το κάνεις!

Αν θες να τσεκάρεις τις αντοχές σου. Να έρθεις αντιμέτωπος με τα όρια σου και να δοκιμάσεις την υπομονή σου. Για να μάθεις να είσαι διαλλακτικός, ψύχραιμος και εφευρετικός. Να το κάνεις μόνο αν είσαι έτοιμος να ακολουθήσεις συγκεκριμένους κανόνες και αν είσαι έτοιμος να μπεις σε συγκεκριμένα καλούπια.

Να μην το κάνεις.

Αν πιστεύεις ότι εσύ τα ξέρεις όλα! Αν θεωρείς ότι το να σερβίρεις έναν καφέ είναι εύκολη υπόθεση και να μην το κάνεις αν δεν έχεις υπομονή να εξηγείς πάνω από 3 φορές γιατί λέγοντας το cappuccino θεωρούμε μόνο το ζεστό! Τέλος να μην το κάνεις αν το θεωρείς ξεπέτα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

Λεξιλόγιο

Σκλάβος: Ο βοηθός του σερβιτόρου που στρώνει και μαζεύει το τραπέζι. Συνήθως είναι αυτός που θα καθαρίσει τους τουαλέτες.

Τάσος: Το σταχτοδοχείο.

Ο Θείος: Το αφεντικό της δουλειάς όταν έχει περάσει τα 50

Μπουρμπούρι: Τα tips/φιλοδωρήματα που θα αυξήσουν το μισθό σου.

PDA: Τρομερή εφεύρεση σε σχήμα κινητού που βοηθάει τους σερβιτόρους να πάρουν πολλές παραγγελίες ταυτόχρονα.

Μάπα: Η σφουγγαρίστρα που καθαρίζει τις τουαλέτες.

Μεροκάματα: Οι μέρες που θα εργάζεσαι.

Total
5
Shares
1 comment
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *