Φοιτητικές Εκλογές 2015 | Τι πρέπει να γνωρίζεις λίγο πριν ψηφίσεις!

Με ενδιαφέρουν αναμένεται το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις σημερινές Φοιτητικές Εκλογές 2015! Οι κάλπες, έχουν ανοίξει ήδη από τις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις 7 το απόγευμα ενώ για την ομαλή συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία απαραίτητη είναι η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και φοιτητικού πάσο!

Η φετινή τους σημασία!

Οι φετινές Φοιτητικές Εκλογές 2015 είναι και ίσως και οι πιο σημαντικές και αυτό διότι πραγματοποιούνται σε μια περίοδο με τρομερές πολιτικές εξελίξεις που επικεντρώνονται και στο χώρο της παιδείας! Από τη μια η νέα αριστερή Κυβέρνηση στην Ελλάδα και από την άλλη το νομοσχέδιο που έφερε με τις αλλαγές στην Παιδεία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή επιφορτίζουν περισσότερο την εκλογική φοιτητική σημασία!

Η προεκλογική περίοδος!

Σε σχετικά, ήρεμο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η προεκλογική περίοδος – η οποία είχε ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου-  στα πανεπιστήμια της χώρας με το σύνολο των φοιτητικών παρατάξεων να προτάσσει τη σημασία της αναβάθμισης των φοιτητικών εκλογών και του ρόλου των φοιτητικών συλλόγων στα ΑΕΙ της χώρας! Χθες βέβαια, σημειώθηκε ένα περίεργο – χρονικά – περιστατικό στην Κομοτηνή, όπου σύμφωνα με καταγγελίες, μπράβοι ξυλοκόπησαν ανεξάρτητο φοιτητή των Α.ΝΟ.Κ.! 

Τι να περιμένουμε;

Οι προεκλογικές εξαγγελίες των παρατάξεων είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στα Ελληνικά Πανεπιστήμια!

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ)

Αναφερόμενη σε όλες τις αλλαγές, που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ΔΑΠ σχολιάζει ότι οι αλλαγές αυτές δε λύνουν βασικά ζητήματα των πανεπιστήμιων, όπως  αυτό της χρηματοδότησης των σχολών, την εστίαση και τη στέγαση των φοιτητών ενώ παράλληλα, τονίζει, την ανάγκη διακομματικής συνεννόησης για τα θέματα παιδείας, έτσι ώστε να υπάρξει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, με ορίζοντα δεκαετίας. Η ΔΑΠ στις περυσινές εκλογές αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στα ΑΕΙ  για 28η συνεχόμενη χρονιά!

ΑΡ.ΕΝ

Φετινός στόχος της νεολαίας του Σύριζα, είναι να υπάρξει, την επομένη μέρα των εκλογών μια δυναμική παρουσία της Αριστεράς στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε «να υπερασπίζεται και να διευρύνει τα δικαιώματα των φοιτητών»

ΠΑΣΠ

Η πράσινη παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και η οποία στις περσινές εκλογές δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα – πανελλαδική μείωση των ποσοστών αλλά ισχυρή παρουσία σε συγκεκριμένες σχολές-  στοχεύει φέτος στην αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων νοοτροπίας που δεν έχουν να κάνουν την οικονομική κρίση!  Η ΠΑΣΠ θα προσπαθήσει να καταπολεμήσει την συνέπεια ορισμένων καθηγητών, τη διαφάνεια των οικονομικών των πανεπιστημίων αλλά και την αξιολόγηση όλων των καθηγητών!

ΠΚΣ

Η ΠΚΣ, η οποία πρόσκεται στο ΚΚΕ και πέρυσι είχε δει μια τρομερή εκτόξευση των εκλογικών αποτελεσμάτων την – αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη- στοχεύει και αυτή στην επόμενη μέρα των εκλογών με τη δημιουργία αγωνιστικών φοιτητικών συλλόγων που θα διεκδικούν φοίτηση χωρίς εμπόδια σίτισης, στέγασης με κύριο αίτημα τα δωρεάν συγγράμματα! Προβλήματα που σύμφωνα με τις απόψεις της παράταξης προκαλούνται από τις πολιτικές που ακολουθούνται! Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την ΠΚΣ, αυτό συνεχίζει και υλοποιεί την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις!

ΕΑΚΚ

Βασικό αίτημα των ΕΑΑΚ -της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς-  είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου.

Τα αποτελέσματα

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 ενώ η καταμέτρηση θα γίνει από την εφορευτική επιτροπή που επιλέχθηκε από το Φοιτητικό Σύλλογο της κάθε σχολής! Και φέτος, η κάθε παράταξη θα εκδώσει τα δικά της αποτελέσματα αφού δεν υπάρχει ένα κεντρικό όργανο να επιβλέπει την διαδικασία της καταμέτρησης με την Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος να παραμένει ανενεργή από το Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995!

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *