Φοιτητικές Εκλογές 2017 | Το παράδειγμα της Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής

Τους γνωρίσαμε ως μια νέα κίνηση φοιτητών η οποία καλούσε μέλη από όλους τους πολιτικούς δημοκρατικούς χώρους και θα ενεργούσε βάσει στοιχείων συμμετοχικής δημοκρατίας . Το όνομα της ήταν Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής και τα παιδιά μας είχαν πει ότι θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση στα Πανεπιστήμια της χώρας, ξεκινώντας για αρχή τοπικά, στη Νομική Κομοτηνής, και -γιατί όχι-  όλο αυτό να γίνει παράδειγμα και στα υπόλοιπα ΑΕΙ στην Ελλάδα!

Τι έχει αλλάξει μέσα στα δυο αυτά χρόνια

Συνεχίζουν ακόμα να είναι ανεξάρτητοι; Πώς γίνεται αυτό;

Η ανεξαρτησία μας κινείται σε δύο επίπεδα: στο διοικητικό και στο οικονομικό. Διοικητικά, η ΑΝΟΚ δεν σχετίζεται με οποιοδήποτε κόμμα ή πολιτικό φορέα –οι θέσεις και οι προτάσεις της διατυπώνονται και επεξεργάζονται από τα μέλη ατομικά και υποβάλλονται στο ανώτατο όργανο, την Ολομέλεια. Η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς λογοδοσία και εξαρτήσεις από κομματικούς μηχανισμούς. Οικονομικά, η ΑΝΟΚ δεν εξαρτάται από κανέναν καθώς οι εισφορές έρχονται αποκλειστικά από τα μέλη της. Για λόγους διαφάνειας δημοσιεύεται και ο τριμηνιαίος οικονομικός απολογισμός, όπου αναγράφονται αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα της κάθε περιόδου. 

Και τι ζητάνε;

Βασική αρχή της ΑΝΟΚ είναι η ενασχόληση με τα προβλήματα της Σχολής και του Πανεπιστημίου. Θεωρώντας ότι η συζήτηση για ζητήματα που ξεφεύγουν των αρμοδιοτήτων και του αντικειμένου ενός φοιτητικού συλλόγου (πχ: πώς θα λυθεί το προσφυγικό ή πώς θα μειώσουμε το δημόσιο χρέος) απομακρύνει τον μέσο φοιτητή από τα κοινά και ευτελίζει τις συλλογικές διαδικασίες, υποστηρίξαμε από την αρχή την ενασχόληση με τα αμιγώς ακαδημαϊκά ζητήματα (τόσο σε επίπεδο Σχολής όσο και στο γενικότερο επίπεδο του ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου), χωρίς βέβαια να κλείνουμε τα μάτια σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Και αυτό αποδεικνύεται από το εξής παράδειγμα: ταυτόχρονα με την προσπάθεια για αύξηση του αριθμού των αναβαθμολογήσεων στη Νομική ΔΠΘ, οργανώσαμε, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, συλλογή ειδών ανάγκης για τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Πώς λειτουργεί η ΑΝΟΚ;

Η λειτουργία της ΑΝΟΚ βασίζεται στη δημοκρατική αρχή. Τα όργανα της ΑΝΟΚ είναι οι Εκπρόσωποι και η Ολομέλεια. Η Ολομέλεια είναι το ανώτατο όργανο της ΑΝΟΚ, σε αυτήν συμμετέχουν όλα τα μέλη και αποφασίζουν σχεδόν για όλα τα ζητήματα. Οι Εκπρόσωποι (Γενικός Εκπρόσωπος και Εκπρόσωποι Ετών) είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και τον συντονισμό της ΑΝΟΚ και εκλέγονται από την Ολομέλεια. Επίσης, υπάρχει και ένας εκλεγμένος Ταμίας ο οποίος διαχειρίζεται τα οικονομικά.

Τι έχουν καταφέρει στον ένα χρόνο ζωής;

Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας και δράσης πετύχαμε:

  1. Την αφαίρεση των παραταξιακών αφισών από τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της Σχολής
  2. Τον εξορθολογισμό του Νέου Προγράμματος Σπουδών
  3. Την αύξηση των αναβαθμολογήσεων από 3 σε 5
  4. Την ανάρτηση των βαθμολογιών αποκλειστικά στο διαδίκτυο
  5. Τη «διπλή» εξεταστική Ιουνίου και για τους τεταρτοετείς φοιτητές καθώς και την έγκαιρη ανακοίνωση του προγράμματος της εξεταστικής.

Πέρα όμως από την υλοποίηση των θέσεών μας, κατά τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώσαμε και μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων (6 στο σύνολο) με ενημερωτικό και ακαδημαϊκό χαρακτήρα, όπως ενημερώσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε Γαλλία και Γερμανία, ομιλία του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και ημερίδες τόσο νέων όσο και έμπειρων και καταξιωμένων νομικών σχετικά με το πολιτικό έγκλημα και τις προοπτικές του δικηγορικού επαγγέλματος.

Και τώρα τι θέλουν;

Μέσα από τις προτάσεις μας προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των σπουδών που παρέχει το ελληνικό Πανεπιστημίο. Πιέζουμε προς θέσπιση ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού προγράμματος σπουδών με διδασκαλία μαθημάτων σε ξένες γλώσσες και μαθήματα επιλογής σε αναπτυσσόμενους κλάδους δικαίου (Δίκαιο Διαδικτύου, Δίκαιο Μεταφορών, Διεθνές Φορολογικό Δίκαιο κ.α.). Πετύχαμε την αφαίρεση των παραταξιακών αφισών από τη Σχολή και τον εξωραϊσμό του εσωτερικού χώρου. Ζητάμε συνεργασία μεταξύ διαφορετικών Πανεπιστημίων και Τμημάτων στα πλαίσια επιστημονικών εργασιών και έρευνας καθώς και αύξηση των συνεργασιών με Ιδρύματα του εξωτερικού στα πλαίσια του Erasmus+. Θέλουμε μια στοιχειωδώς ενημερωμένη Βιβλιοθήκη, πρόσβαση σε ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων, αξιολόγηση των συγγραμμάτων και χρήση των ηλεκτρονικών μέσων προς διευκόλυνση της διδασκαλίας.

Με απλά λόγια;

Επιθυμία μας είναι να σπουδάσουμε σε ένα σύγχρονο, προοδευτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και την εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα της αλλοδαπής. Πολλά πράγματα, για να γίνουν, χρειάζονται χρήματα –είναι αλήθεια. Όμως υπάρχουν και πάρα πολλά τα οποία χρειάζονται μόνο θέληση και όρεξη για δουλειά.

Total
4
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *