Φοιτητής στην Κομοτηνή επιλέχτηκε για υποτροφία του Χάρβαρντ!

Το όνομα του είναι Χρήστος Δερβεντλής, κατάγεται από τη Βέροια, σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στην Κομοτηνή και είναι ένας από τους πέντε Έλληνες φοιτητές που επιλέχθηκε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για ένα πρόγραμμα θερινής πρακτικής άσκησης.

Το mycampus.gr επικοινώνησε μαζί του και απάντησε σε 6 ερωτήσεις:

Χρήστο γεια! Και συγχαρητήρια για την υποτροφία σου. Θέλεις να μας πεις μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα; 

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Πρόκειται για πρόγραμμα θερινής πρακτικής άσκησης για φοιτητές από το ΑΠΘ, το ΔΠΘ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΕΚΠΑ, και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ένας φοιτητής από το κάθε πανεπιστήμιο θα κάνει την πρακτική του άσκηση σε έναν φορέα του Ναυπλίου. Μαζί με τους πέντε Έλληνες φοιτητές, θα είναι και πέντε Αμερικανοί από το Χάρβαρτ. Ο φοιτητής του ΔΠΘ που θα επιλεγόταν, θα κάνει την πρακτική αυτή – διάρκειας ενός μήνα – στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ναυπλίου. Όλα αυτά πάντα σε συνεργασία με το ΚΕΣ. Τον Οκτώβρη όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν για δέκα μέρες στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και να επισκεφτούν φορείς αντίστοιχους αυτών στους οποίους έκαναν πρακτική. Από το τμήμα μας κάναμε αίτηση 21 άτομα, εκ των οποίων διάλεξαν 3 που πέρασαν στη δεύτερη φάση. Περάσαμε λοιπόν από συνέντευξη, και πλέον έχω τη χαρά να είμαι αυτός που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα, από τους καθηγητές του Χάρβαρντ μέχρι τον κύριο Κωνσταντίνο Δικαίο – καθηγητή μας στη σχολή, ο οποίος λειτούργησε και ως μεσολαβητής ανάμεσα στο ΚΕΣ και στους φοιτητές του τμήματός μας, ήταν όλοι τους ανέλπιστα συνεργάσιμοι!

Τι σε έκανε να δηλώσεις συμμετοχή; 

       Λογικά ό,τι και τους υπόλοιπους. Το Χάρβαρντ είναι φημισμένο πανεπιστήμιο, από τα καλύτερα στον κόσμο, οπότε μια εμπειρία συνεργασίας με κάποιο τμήμα του θα είναι σίγουρα μοναδική. Εντάξει, δε σου κρύβω ότι πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και το Ναύπλιο και η Ουάσινγκτον – όποιος ισχυριστεί το αντίθετο απλά λέει ψέματα, όμως όλοι το είδαμε ως εμπειρία ζωής. Πιθανότατα να μην είχα άλλη φορά την ευκαιρία να ταξιδέψω στις ΗΠΑ! Εκτός αυτού, η συγκεκριμένη θέση με ενδιέφερε εκ των πραγμάτων, γιατί είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με παρόμοια καθήκοντα και στην Κομοτηνή!

Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σου όταν έμαθες τα αποτελέσματα; Πώς ένιωσες; 

        Δε θα το ξεχάσω ποτέ: Ήμουν στο Europe Direct της Κομοτηνής και ετοιμάζαμε κάτι άλλες δουλειές, και εντελώς από “σπόντα” κοίταξα το κινητό μου. Τότε ήρθε το πρώτο σοκ, μιας και είδα ότι μου είχαν στείλει το mail με τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ, στις συνεντεύξεις μας είχαν ενημερώσει πως θα ειδοποιούμασταν μέσα στη βδομάδα, αλλά Δευτέρα; Ήταν η μόνη μέρα που δεν περίμενα. Ανοίγω που λες το μήνυμα, μέσα στο άγχος, και το διαβάζω χωρίς να καταλαβαίνω τι λέει. Ούτε θυμάμαι πόσες φορές το διάβασα από την αρχή μέχρι το τέλος μέχρι που σκάλωσα στη λέξη “congratulations”, οπότε κατάλαβα ότι μάλλον με πήραν…! Περιττό να σου πω ότι με άκουσε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Γέλια και φωνές με τους φίλους εκεί, να χοροπηδάμε όλοι μαζί, μιλάμε μια κατάσταση έξαλλη! Μίλησα με τους γονείς μου και με έπιασαν τα κλάματα, κάτι που δεν το κάνω ποτέ: βασική αρχή να μην κλαίω με κόσμο. Ό,τι και να σου πω είναι λίγο, εκείνες οι στιγμές ήταν το κάτι άλλο, έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου και ήρθε μια ακόμη μεγαλύτερη χαρά!

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνει ο μέσος Έλληνας φοιτητής αυτή τη στιγμή; 

    Θέλεις να σου πω καλύτερα ποιο είναι το λάθος που κάνουν για το μέσο Έλληνα φοιτητή; Πολλοί μας έχουν για ρεμάλια, για 20άρηδες που δεν ξέρουμε τι θέλουμε και δεν έχουμε στόχους. Μέσα στη σχολή μου όμως έχω δει παιδιά άξια, φιλόδοξα και τρομερά ικανά. Οι ευκαιρίες υπάρχουν, δυστυχώς όμως είναι λίγες, κάτι που εντείνει τον ανταγωνισμό και μειώνει το συναγωνισμό. Το μόνο που θα μπορούσα να προσάψω στο φοιτητόκοσμο, είναι η έλλειψη σεβασμού στο χώρο του πανεπιστημίου. Έχουμε μπερδέψει ορισμένα πράγματα και νομίζουμε πως η ελευθερία που υπάρχει μας δίνει αυτομάτως το δικαίωμα να το καταστρέφουμε επειδή δε μας αρέσει, επειδή, επειδή… για χίλιους δυο λόγους. Απόλυτα σεβαστοί όλοι τους. Όποιος δε συμφωνεί, είτε δε συμμετέχει, είτε προσπαθεί να το αναβαθμίσει. Σε καμία περίπτωση δεν το καταστρέφει. Δε θα μιλήσω για άλλα λάθη, γιατί όλοι μας είμαστε ενήλικες και κάνουμε τις επιλογές μας. Όλοι κάναμε και θα κάνουμε λάθη, εγώ δε, περισσότερα από τους περισσότερους. That’s life. Δε βλεπεις τα λάθη σου ως αποτυχίες, αλλά ως μαθήματα για μεγαλύτερες επιτυχίες. Άλλωστε, ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω το τι είναι λάθος και τι σωστό στις επιλογές του καθενός;

Κατά πόσο πιστεύεις ότι ο ελληνικός πανεπιστημιακός χώρος επιβραβεύει τέτοιες ενέργειες. Θέλω να πω, αν δεν υπήρχε η δική σου δραστήρια “ανησυχία” θα γινόταν όλο αυτό;  

    Δεν μπορώ να σου πω για τις άλλες σχολές, για να αποφύγω το ενδεχόμενο να γίνω άδικος. Η δική μου, μικρή πείρα έχει δείξει ότι οι ευκαιρίες είναι εκεί και ξεπροβάλλου κάθε τόσο. Μην ξεχνάς ότι για το πρόγραμμα αυτό, και γω μέσω του πανεπιστημίου ενημερώθηκα! Η σχολή είναι οι άνθρωποί της. Σίγουρα οι υποδομές βοηθούν, όμως αν οι άνθρωποι που την απαρτίζουν δεν έχουν μεράκι και ποιότητα, το όλο εγχείρημα θα αποτύχει. Ευτυχώς, στη δική μας σχολή οι καθηγητές είναι πολύ συνεργάσιμοι – τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία – και όποτε χρειαζόμαστε βοήθεια σε κάτι μας την προσφέρουν. Πρόσεξε όμως: η “ανησυχία” πάντα πρέπει να υπάρχει. Εκεί είναι που θα φανεί ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά και ποιος τα περιμένει στο πιάτο.

Σε μια Ελλάδα που οι περισσότεροι δραστήριοι φοιτητές φεύγουν για καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό, ποια προβλέπεις ότι θα είναι η εικόνα τα επόμενα 10 χρόνια; 

    Μόνο αισιόδοξα θέλω να σκεφτώ. Η σωστή ψυχολογία είναι το μισό της επιτυχίας. Αν τα βλέπουμε όλα μαύρα, στο τέλος θα γίνουν, όχι γιατί ήταν γραφτό, αλλά επειδή τα αφήσαμε. Ναι, και εγώ όπως όλοι αντιμετωπίζω δυσκολίες σε πολλούς τομείς, αλλά με το να κλαίω τη μοίρα μου, το μόνο που θα κάνω είναι να την καταστρέψω. Ψηλά το κεφάλι, ανεβασμένα τα μανίκια, μεράκι που ξεχειλίζει, μυαλά στο κεφάλι και όχι πάνω από αυτό, και όλα σιγά σιγά θα μπουν στο δρόμο τους!

ΥΓ: Το ότι σπουδάζουμε Πολιτική Επιστήμη δε μας κάνει πολιτικά μέντιουμ, όπως νομίζουν πολλοί. Δυστυχώς είμαστε οι πρώτοι που βλέπουμε ότι η πολιτική και οι πολιτικοί είναι αψυχολόγητοι, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του στατιστικού λάθους!”

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *