Φοιτητικές Εκλογές 2010

Οι φοιτητικές εκλογές στις 19 Μαίου 2010 είναι ουσιαστικά οι πρώτες μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου, γεγονός που φέρνει αισιοδοξία σε υποψηφίους της ΠΑΣΠ για καλύτερα αποτελέσματα. Απεναντίας η ΔΑΠ θεωρεί ότι δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί για απώλεια της κυριαρχίας της. Ισχυρό παρόν δηλώνει και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καθώς και μικρότερα δυναμικά σχήματα όπως η Ε.Α.Α.Κ. και η Μ.Α.Τ.Σ.Ε.Τ.Α.

Οι φοιτητικές εκλογές στις 19 Μαίου 2010 είναι ουσιαστικά οι πρώτες μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου, γεγονός που φέρνει αισιοδοξία σε υποψηφίους της ΠΑΣΠ για καλύτερα αποτελέσματα. Απεναντίας η ΔΑΠ θεωρεί ότι δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί για απώλεια της κυριαρχίας της. Ισχυρό παρόν δηλώνει και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καθώς και μικρότερα δυναμικά σχήματα όπως η Ε.Α.Κ. και η Μ.Α.Τ.Σ.Ε.Τ.Α.

Δεν έχουν μείνει παρά ελάχιστες μέρες για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, στις 19 Μαΐου 2010. Οι παρατάξεις εδώ και ένα μήνα προσπαθούν από τα τραπεζάκια των σχολών όλης της χώρας να θέσουν ερωτήματα στους φοιτητές, να λύσουν οποιαδήποτε απορία έχουν σχετικά με τη διαδικασία και φυσικά να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Οι κάλπες αναμένεται να ανοίξουν από τις 09:00 το πρωί ενώ θα κλείσουν αργά το απόγευμα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κάποιες ώρες μετά αφού καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια όλων των φοιτητών. Εμείς συνομιλήσαμε με διάφορα μέλη παρατάξεων που μεταξύ άλλων μας μίλησαν για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα τον τελευταίο καιρό και κατά πόσο αυτό επηρεάζει τα Πανεπιστήμια και την παιδεία γενικότερα. Σας παραθέτουμε τις απόψεις τους.

Δ.Α.Π. Ν.Δ.Φ.Κ.
Τμήμα: Γαλλική Φιλολογία
Σχολή: Φιλοσοφική

Ποιος είναι ο βασικότερος τρόπος με τον οποίο έρχεστε σε επαφή με τους φοιτητές ώστε να τους ενημερώσετε σχετικά με τις θέσεις και τις υποψηφιότητες σας;

Για μας το βασικότερο όλων είναι να υπάρχει επικοινωνία με τους συμφοιτητές μας. Βασιζόμαστε σε μία οικεία σχέση μαζί τους ώστε να νιώθουν έμπρακτα ότι κατανοούμε τις ανάγκες τους και ότι θα τους στηρίξουμε σε κάθε περίσταση. Και αυτό μπορεί αν έχει σχέση με απλές απορίες για τη γραμματεία ή κάποιο μάθημα έως και ζητήματα που δεν αφορούν άμεσα τη σχολή.

Πόσοι ώρα αφιερώνετε καθημερινά, σε προεκλογική περίοδο όπως τώρα;

Είμαστε από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 16:00 σίγουρα, εκτός αν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο και καθίσουμε ακόμη περισσότερο. Προσπαθούμε να αφιερώνουμε πολύ χρόνο για να έρθουμε σε επαφή με όσο τον δυνατόν περισσότερους και κατ’ επέκταση να καταλάβουμε στον απόλυτο βαθμό τι προβλήματα και ανάγκες υπάρχουν, πέρα από αυτές που είναι γνωστές και αντικειμενικές.

Δ.Α.Π. Ν.Δ.Φ.Κ.
Τμήμα: Πολιτικών Μηχανικών
Σχολή: Πολυτεχνείο

Σας έχουν ζητήσει ποτέ κάτι περίεργο προκειμένου να σας ψηφίσουν;

Δεν έχει υπάρξει κάτι περίεργο. Αυτό που μας ζητούν είναι να έχουμε κάποια ορθή πολιτική. Όσον αφορά το συμφέρον της σχολής έχουμε πετύχει ήδη κάποια πράγματα σχετικά με τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης του φοιτητή και δε σταματάμε να διεκδικούμε ποτέ για τα «πιστεύω» μας.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας επιγραμματικά τα τρία σημαντικότερα προβλήματα του Πανεπιστημίου;

Η παράταξη μας θέτει στο επίκεντρο πρώτον το σωστό και ορθολογικό τρόπο εκπαίδευσης. Τη σφαιρική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας τόσο από την πλευρά του εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και από την πλευρά του φοιτητή. Δεύτερον θέτουμε τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του Πανεπιστημίου και τρίτον την αυθαίρετη και προς αντιδημοκρατική κατεύθυνση εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων και διαχρονικών αξιών από μερίδες φοιτητών ή και εξωπανεπιστημιακών. Αναφερόμαστε στο άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που αυτό αντιπροσωπεύει.

Ε.Α.Α.Κ.
Τμήμα: Φιλολογία
Σχολή: Φιλοσοφική

Ποιος είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας με τους φοιτητές;

Βρισκόμαστε καθημερινά στον κοινωνικό χώρο προωθώντας τη λογική των γενικών συνελεύσεων που σαν δομή αποτελεί το ύψιστο όργανο των φοιτητικών συλλόγων. Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε στους φοιτητές μας το συλλογικό τρόπο διεκδίκησης καλύτερων όρων ζωής στο Πανεπιστήμιο και σε όλη την υπόλοιπη ζωή. Θεωρούμε ότι στα συλλογικά προβλήματα δε χωρούν ατομικοί μονόδρομοι και οι φοιτητές πρέπει να αντιληφθούν ότι μπορούν να πράξουν πολιτική, ο καθένας για τον εαυτό του και το σύνολο χωρίς να αναθέτουν τις ανάγκες και τα «θέλω» τους σε «πεφωτισμένους» πολιτικάντηδες.

Πως θα προσεγγίζατε τους αναποφάσιστους;

Η Ε.Α.Α.Κ. στις εκλογές παρεμβαίνει με ανοιχτό ψηφοδέλτιο το οποίο καθορίζει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να λειτουργεί το πολιτικό υπόβαθρο της σχολής. Επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι το ανώτερο όργανο των συλλόγων είναι οι γενικές συνελεύσεις, κατεβαίνουμε με ανοιχτό ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορεί να γράψει ο καθένας το όνομα του. Ψηφίζοντας ουσιαστικά ανοιχτά και χωρίς σταυρό γιατί ακριβώς ψηφίζεται η αντίληψη των συλλογικών αποφάσεων και της άμεσης δημοκρατίας. αναδεικνύοντας τη λογική μας για την εκλογή η οποία βασίζεται «εντός εκτός και εναντίον». Εντός της εκλογικής διαδικασίας για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να ενημερωνόμαστε από τα όργανα συνδιοίκησης. Εκτός γιατί δεν αποδεχόμαστε τη λογική της αντιπροσώπευσης και εναντίον γιατί δεν πιστεύουμε ότι με την εκλογή θα αλλάξει ο χώρος του Πανεπιστημίου και ο τρόπος ζωής εδώ μέσα.

ΠΑΣΠ
Τμήμα: Οικονομικές Επιστήμες
Σχολή: Νομική

Πόσοι ώρα αφιερώνετε στην παράταξη στις προεκλογικές περιόδους;

Είμαστε εδώ από τις 10:00 μέχρι τις 17:00 ή 18:00 το απόγευμα προκειμένου να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας σε οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα έχουν. Να τους ενημερώσουμε για τα νέα του Πανεπιστημίου και γενικότερα είμαστε δίπλα τους αν προκύψει κάποιο θέμα με τη γραμματεία ή με κάποιον καθηγητή.

Τι θα λέγατε σε έναν αναποφάσιστο ψηφοφόρο για να ψηφίσει;

Θα τους ενημερώσουμε για την παράταξη μας, θα τους εξηγήσουμε τις θέσεις μας, και θα τους αφήσουμε να αποφασίσουν αφού κάνουν μία έρευνα και στις θέσεις των άλλων παρατάξεων.

Γιατί πιστεύετε ότι δε συνεργάζονται οι παρατάξεις για να καταλήξουν σε ένα κοινό αποτέλεσμα προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας;

Κάθε παράταξη είναι διαφορετική. Έχει διαφορετική πολιτική φιλοσοφία, ιδεολογικές απόψεις και άλλες προσδοκίες για το Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι και η δημοκρατία υπάρχουν πολλές απόψεις, που δυστυχώς ή ευτυχώς δε μπορούν να μπουν πάνω στο ίδιο τραπέζι.

ΠΑΣΠ
Τμήμα: Πολιτικές Επιστήμες
Σχολή: ΝΟΠΕ

Ποια είναι επιγραμματικά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια;

Προβλήματα εγκαταστάσεων, κυρίως με τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα που είναι λίγα και σε κακή κατάσταση. Η καθυστερημένη διανομή βιβλίων, η γραμματεία που λειτουργεί μία ώρα την ημέρα και έχει να εξυπηρετήσει έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Η μη προσέλευση στις συλλογικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου και πολλά ακόμη.

Με ποιο τρόπο προσεγγίζετε τους νέους ψηφοφόρους;

Δίνουμε τα επιχειρήματα μας για ποιο λόγο θέλουμε την ψήφο του. Νοιαζόμαστε για το καλό της σχολής, προσπαθούμε για να βελτιωθεί το πτυχίο μας στην αγορά εργασίας. Έχουμε μια πολιτική ταυτότητα και θέση που την εξηγούμε στο φοιτητή χωρίς να θέλουμε να του κάνουμε πλύση εγκεφάλου, αλλά αφήνοντας τον αν αποφασίσει με τη θέληση του.

Πως προσεγγίζετε τους φοιτητές για να τους ενημερώσετε σχετικά με τις θέσεις σας;

Προσεγγίζουμε πολιτικά και όχι με γνώμονα τις διαπροσωπικές ή κοινωνικές σχέσεις, τη διοργάνωση πάρτι και άλλων παρόμοιων τεχνικών. Είμαστε κοντά τους ουσιαστικά όχι μόνο όταν είναι να μας ψηφίσουν αλλά κάθε στιγμή. Με απλά λόγια προσπαθούμε να πολιτικοποιήσουμε σε μια εποχή απολιτίκ και όχι να στρατολογήσουμε. Στόχος μας είναι να αφυπνιστεί μια μερίδα φοιτητών και μόνη της να επιλέξει ανεπηρέαστα ποια παράταξη την εκφράζει.

Μ.Α.Τ.Σ.Ε.Τ.Α.
Τμήμα: Ψυχολογία
Σχολή: Φιλοσοφική

Πως ενημερώνετε τους φοιτητές για τις θέσεις σας και πως προσεγγίζετε νέους ψηφοφόρους;

Οι φοιτητές ενημερώνονται μέσα από μια σειρά δράσεων. Αρχικά με φυλλάδια και προκηρύξεις σε αμφιθέατρα και αίθουσες. Στη συνέχεια με καλέσματα γενικών συνελεύσεων, στις οποίες μπορεί να παραστεί οποιοσδήποτε. Με αφίσες και ακτιβιστικές ενέργειες (πανό, banner κτλ). Καθώς επίσης με προβολές ταινιών και οργάνωση άλλων εκδηλώσεων που αφορούν κοινωνικά ζητήματα, θέματα της σχολής ή και του αντικειμένου μας, την ψυχική υγεία.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο;

Είναι πολλά, αλλά αν χρειάζεται να ξεχωρίσουμε κάποια θα λέγαμε την υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Την κακοδιαχείριση των όποιων πόρων αλλά και την αδιαφάνεια. Η εργασιακή ομηρία που προκύπτει από τις εργολαβίες. Οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι καθώς και η απαξίωση των πτυχίων μας.

Π.Κ.Σ.
Τμήμα: Οικονομικές Επιστήμες
Σχολή: Νομική

Γιατί πιστεύετε ότι δε μπορούν οι παρατάξεις να καταλήξουν σε ένα κοινώς αποδεκτό εκλογικό αποτέλεσμα;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν όργανα των φοιτητών. Δεν υπάρχει Ε.Φ.Ε.Ε. και η Ε.Σ.Ε.Ε. για να μπορεί να ελέγξει τις διαδικασίες των φοιτητών. Με αποτέλεσμα ανάλογα με τους συσχετισμούς δύναμης που έχει κάθε παράταξη να διαμορφώνει τα δικά της αποτελέσματα.

Ποιος έχει την ευθύνη και γιατί;

Υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση είναι κυρίως οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ όπου αρνούνται να ορίσουν εκπροσώπους για την επαναλειτουργία των οργάνων αυτών και θέλουν το φοιτητικό κίνημα διαλυμένο χωρίς να βάζει μπροστά τις ανάγκες που έχουν οι φοιτητές και να τις διεκδικεί. Να κρίνει ο κάθε φοιτητής με αξιοπιστία την κάθε παράταξη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μόνο η Π.Κ.Σ αναρτά στο site της τα αποτελέσματα από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας ακόμη και από αυτούς στους οποίους δεν έχει υποψηφίους.


Π.Κ.Σ.
Τμήμα: Οικονομικές Επιστήμες
Σχολή: Νομική

Τι θα λέγατε σε έναν αναποφάσιστο φοιτητή ώστε να ψηφίσει;

Ειδικά μέσα στην περίοδο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών όπου γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης στα δικαιώματα μας και συνολικά στη ζωή μας δε μπορεί κανένας φοιτητής και κανένας νέος να μείνει αμέτοχος από τις μαζικές διαδικασίες των φοιτητών. Θα πρέπει να κρίνει ο κάθε φοιτητής ξεχωριστά την πολιτική που ακολουθεί κάθε παράταξη και τη στάση που κρατάει σε ζητήματα που επηρεάζουν όχι μονάχα τη ζωή μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά και μετέπειτα που θα βγει στην αγορά εργασίας. Η Π.Κ.Σ. είναι η μόνη παράταξη που κινητοποιεί τους φοιτητές και τους καλεί να παλέψει γι’ αυτά που σήμερα μας τραβάνε πίσω. Έχει αιτήματα που αντιπροσωπεύουν και ικανοποιούν τις ανάγκες κάθε φοιτητή. Καλούμε όλους τους φοιτητές να παλέψουν μέσα από τις επιτροπές αγώνα που υπάρχουν σε κάθε σχολή, η οποία στηρίζει την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *