Φοιτητική ζωή: 5 tips για να κάνεις καλύτερες παρουσιάσεις!

Στη φοιτητική ζωή σου και στο πανεπιστήμιο θα έχεις να αντιμετωπίσεις αρκετές εργασίες. Μέχρι, τη στιγμή αυτή έχεις κάνει κάποιες εργασίες στο σχολείο, αλλά ποτέ σε τέτοιο επίπεδο και τα έχεις λίγο χαμένα. Αν χρειάζεται και παρουσίαση; Τότε είναι που δε ξέρεις τι να κάνεις!

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες εργασίες στο πανεπιστήμιο θέλουν να την παρουσιάσεις κιόλας μπροστά στους συμφοιτητές σου και στον καθηγητή. Επίσης, αν πάρεις διπλωματική θα πρέπει να την παρουσιάσεις μπροστά σε επιτροπή που θα σου κάνει και ερωτήσεις στο τέλος.

Για αυτό σου έχω συγκεντρωμένες κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την τέλεια παρουσίαση της εργασίας σου!

1. Μη γράφεις κείμενα 

Θα είναι πολύ κουραστικό για τους ακροατές σου να σε παρακολουθούν αν η εργασία σου είναι τεράστια κείμενα που θα πρέπει να διαβάζουν. Χρησιμοποίησε bullets, βελάκια ή άλλους τρόπους για να δείξεις τα βασικά σημεία και αυτό που πρέπει να καταλαβαίνει ο άλλος από κάθε διαφάνεια. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα πεις εσύ!

2. Να μην υπάρχει κίνηση (πολύ) στην παρουσίαση

Ξέρεις τι εννοώ! Όλα αυτά που έχεις μάθει να κάνεις με τα βελάκια που πετάνε, τα συννεφάκια που στριφογυρίζουν και όλα τα άλλα, δεν πρέπει να υπάρχουν. Ζαλίζουν τον ακροατή σου και δεν παρακολουθεί. Άσε που μία πανεπιστημιακή εργασία πρέπει να είναι και σχετικά απλή.

3. Όσο πιο απλή τόσο το καλύτερο

Και δεν εννοώ το θέμα. Εννοώ το πώς θα είναι οι διαφάνειες! Όσο πιο απλές και όσο λιγότερη… «φασαρία» έχουν τόσο το καλύτερο. Και ο ακροατής σου θα μπορεί να σε παρακολουθεί και εσύ θα μπορείς να βρίσκεις εύκολα πράγματα για να σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις, αν το χρειαστείς.

4. Να την κάνεις πιο ζωντανή

Όταν φτάσει η στιγμή της παρουσίασης θα μπορούσες να την κάνεις πιο ζωντανή. Μην είσαι σε ένα σημείο και απλά λες αυτά που είναι να πεις. Περπάτα στον χώρο, δείξει στον πίνακα τα διάφορα πράγματα που θέλεις να μείνουν στον ακροατή σου και προσπάθησε να μην τους κάνεις να βαρεθούν.

5. Κάνε ένα σχεδιάγραμμα με το τι θέλεις να πεις

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι θέλεις να πεις και πόσο θα διαρκέσει η ομιλία σου. Οπότε, γράψε σε ένα χαρτί αυτά που θέλεις να πεις σε κείμενο και κάνε άπειρες πρόβες. Διόρθωσε λάθη που δεν είχες δει, φτιάξε ένα καλύτερο πλάνο και βγάλε ότι μπορεί να θεωρηθεί πολυλογία!

Πηγή: www.neolaia.gr

Total
4
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *