Φροντιστήρια: Με υποχρεωτική μάσκα οι μαθητές

Αναλυτικά τι θα ισχύει για τη λειτουργία τους

Οι μαθητές των φροντιστηρίων καλούνται να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά μάσκα από την αρχή της σχολικής χρονιάς που ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου.
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση της μάσκας για τους μαθητές στα φροντιστήρια από τη νέα σχολική χρονιά, η οποία και ξεκινά από την προσεχή Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Όπως γίνεται σαφές από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μη ιατρική μάσκα σε συγκεκριμένες περιστάσεις που αφορούν τις δραστηριότητές τους.

Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας
Η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών και εκπαιδευτικών -εν γένει- μονάδων.

Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών και εκπαιδευτικών μονάδων.
 • Στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών και εκπαιδευτικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική και εκπαιδευτική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση  συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου.
 • Στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
 • Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό
 • Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής
 • Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας.
 • Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.

Πότε προκρίνεται η χρήση χειρουργικής μάσκας

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους γονείς κατ’ επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Μερικά από αυτά τα νοσήματα είναι τα εξής:

 • Μαθητές με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου).
 • Μαθητές με ινοκυστική νόσο, Τεύχος B’ 3780/08.09.2020 ΦΕΚ 38677.
 • Μαθητές που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι τα παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
 • Μαθητές με μεσογειακή αναιμία.
 • Μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο και στις εκπαιδευτικές μονάδες, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.

Έτσι, αυτοί που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι οι εξής:

Μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς.
Μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
Για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.
Προβλέπεται εκπαίδευση εντός της σχολικής μονάδας για την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Πηγή: athensvoice.gr

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *