Γαλλία: Ο πυρετός των διαδηλώσεων

Παρίσι, Μασσαλία, Λυόν, Ναντ, όλη η Γαλλία ζει και κινείται στους ρυθμούς των μαζικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 62 χρόνια.

Παρίσι, Μασσαλία, Λυόν, Ναντ, όλη η Γαλλία ζει και κινείται στους ρυθμούς των μαζικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 62 χρόνια.
Στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια μετέφεραν τα μπλόκα τους οι διαδηλωτές στη Γαλλία, καθώς η αστυνομία με εντολή του προέδρου Νικολά Σαρκοζί έσπασε διά της βίας τον αποκλεισμό τριών μεγάλων διυλιστηρίων και 21 μονάδων αποθήκευσης καυσίμων.
Ωστόσο η χώρα οδηγείται με «στεγνά» τα ρεζερβουάρ στην ψήφιση από τη Γερουσία, ενδεχομένως και σήμερα, του νομοσχεδίου που αυξάνει τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν καθηλωθεί, καθώς τα 3.500 από τα 12.500 πρατήρια καυσίμων δεν έχουν καθόλου βενζίνη, ενώ πολλά άλλα εφοδιάζονται μετ΄ εμποδίων.
Παράλληλα, περίπου 400 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ ταραχές με μαθητές Λυκείου και φοιτητές σημειώθηκαν χθες στη Λυών και στη «φοιτητούπολη» της Ναντέρ έξω από το Παρίσι. Πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και αυτοκίνητα, αλλά οι εκδηλώσεις βίας δεν έλαβαν μεγαλύτερη έκταση. Τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από 1.400 άτομα έχουν προσαχθεί στα αστυνομικά τμήματα για πρόκληση βίαιων επεισοδίων κατά τις διαδηλώσεις, ενώ 62 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
Στα αεροδρόμια «Σαρλ ντε Γκωλ» και Ορλί χιλιάδες απεργοί επέβαλαν περιορισμένο αποκλεισμό και έπαιξαν «κλεφτοπόλεμο» με τους αστυνομικούς, οι οποίοι επενέβαιναν κάθε λίγο και λιγάκι αποκαθιστώντας την πρόσβαση για πληρώματα αεροσκαφών και επιβατικό κοινό. Ακυρώθηκε το 20% των πτήσεων και σημειώθηκαν καθυστερήσεις στις υπόλοιπες. Εκατοντάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να περπατήσουν για πολλή ώρα «σέρνοντας» τις βαλίτσες τους προκειμένου να μη χάσουν την πτήση τους. Προσωρινοί αποκλεισμοί σημειώθηκαν και στα αεροδρόμια της Νίκαιας και της Νάντης.
Ο γάλλος πρόεδρος βλέπει τη δηµοτικότητά του να κατρακυλάει επικίνδυνα: αρνητική άποψη γι’ αυτόν έχει πλέον το 69% των Γάλλων, γεγονός που τον καθιστά τον πλέον αντιδηµοφιλή πρόεδρο της Πέµπτης Δηµοκρατίας. Ο Σαρκοζί ελπίζει οι διαδηλώσεις να υποχωρήσουν µετά την ψήφιση της µεταρρύθµισης από τη Γερουσία, που τοποθετείται είτε το βράδυ της Παρασκευής είτε τη Δευτέρα. Τα συνδικάτα όµως έχουν δεσµευτεί ότι θα συνεχίσουν.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *