Γνωρίστε τα παιδιά πίσω από το 100mentors

Βρες τον μέντορα που σου ταιριάζει
Ο διαγωνισμός «iBank Καινοτομία & Τεχνολογία» συνεχίζει ακάθεκτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, καταφέρνοντας να τραβήξει πάνω του όλα βλέμματα του επιχειρηματικού και Πανεπιστημιακού κλάδου της Ελλάδος και… όχι μόνο. Σου δίνει τη δυνατότητα, εάν διακριθείς, εκτός από την εμπειρία της συμμετοχής και τη σημαντική προβολή στον τύπο να κερδίσεις χρηματικά έπαθλα αλλά και το σημαντικότερα όλων, να μοιραστείς την ιδέα σου με ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και καθηγητές Πανεπιστημίου οι οποίοι θα σε συμβουλέψουν για τις επόμενες επιχειρηματικές σου κινήσεις

Και αν ακόμα δεν έχεις πειστεί, διάβασε τι λένε, στο mycampus.gr, ο Γεώργιος Νικολετάκης και η Παναγιώτα Ντελή, οι οποίοι κέρδισαν την τρίτη θέση του περσινού διαγωνισμού «iBank Καινοτομία& Τεχνολογία» έχοντας μια αρκετά πρωτότυπη και καινοτόμα ιδέα. 
 

Τι είναι το 100mentors?
Γιώργος Νικολετάκης: Οι 100mentors είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα που απαντά στο πιο κρίσιμο από τα ερωτήματα που θέτει σήμερα ένας νέος στον εαυτό του: «Τί θέλω να είμαι σε 5 χρόνια από τώρα?» Και δίνουμε απάντηση στο τί αλλά και το πώς θα το κάνω αυτό!Αναλόγως τις απαντήσεις σου όταν γράφεσαι, σε κατευθύνουμε να μιλήσεις μέσω live video με μέντορες από τα πανεπιστήμια και τις εταιρίες/οργανισμούς στόχους σου. Επιπλέον φροντίζουμε αυτοί οι μέντορες να έχουν το ίδιο background με το προφίλ σου τη στιγμή που κάνεις το επόμενο βήμα σου στην ακαδημαϊκή ή επαγγελματική σου καριέρα.Στόχοι όπως η Google και το Ηarvard, δεν αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός», αρκεί να δουλέψεις συστηματικά με ανθρώπους από εκεί, τις κοινότητες στόχους σου, που βήμα-βήμα θα σε κατευθύνουν να καταστρώσεις και να πετύχεις το σχέδιο σου. Να πάρεις τις σωστές αποφάσεις, τί να αποφύγεις, σε ένα σχέδιο δράσης που θα φτιάξετε μαζί. Μαζί με αυτούς δηλαδή που το έχουν κάνει επιτυχώς πριν από εσένα, για εσένα. Το δύσκολο δεν είναι να προετοιμαστείς για ένα τέτοιο μεγάλο στόχο.Το δύσκολο είναι να βρεις  τί θέλεις να κάνεις και  τον άνθρωπο με τον οποίο θα το κάνεις, ο οποίος γνωρίζει για την προσωπική σου ανάγκη καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο με βάση το προφίλ και τις ανάγκες σου.Αυτό το πρόβλημα λύνουμε στους 100mentors.
 
Μπορείτε να μας πείτε με συνοπτικές διαδικασίες πώς λειτουργεί;
Γ.Ν: Πολύ απλά, όπως θα έπρεπε να είναι αυτή η διαδικασία:
1)   μπαίνεις στο 100mentors και εγγράφεσαι ως mentee,
2)   συμπληρώνεις τις ερωτήσεις (παίρνει 1-2 λεπτά)
3)   σε συνδέουμε με τους μέντορες που μας υπέδειξαν οι απαντήσεις σου και μιλάς μαζί τους σε live video.
Φαίνεται απλό και έτσι πρέπει να είναι. Και αυτό γιατί, εμείς "από πίσω"  έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για:
1) να φέρουμε τους καλύτερους μέντορες από όλο τον κόσμο,
2) να εκπροσωπηθεί ό, τι καλύτερο από 500 και πάνω, αυτή τη στιγμή, εταιρίες και πανεπιστήμια,
3) να βάλουμε σε εφαρμογή τις πιο ευέλικτες διαδικασίες που θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος και το ρίσκο. Χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία και γνώση του χώρου της παιδείας και της εκπαίδευσης. Και βαθιά πίστη σε αυτό που ονομάζουμε sharing economy, της οικονομίας που ξέρει να μοιράζεται.
Υπάρχει κάποιο παράδειγμα όπου κάποιος φοιτητής / φοιτήτρια βρήκε μέντορα μέσα απ’ αυτήν την πλατφόρμα και αν συνεχίζει κάποιες μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές;
Παναγιώτα Ντελή: Τους τελευταίους μήνες έχουμε να παρουσιάσουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα φοιτητών. Για παράδειγμα, η νέα τάση που έχουμε αντιμετωπίσει τώρα τελευταία είναι φοιτητές με background μηχανικών, μαθηματικών και φυσικών επιστημών οι οποίοι θέλουν να “κάνουν στροφή” προς τα χρηματοοικονομικά. Αλλά ακόμα και σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών έχουμε παράδειγμα φοιτήτριας Οικονομικών η οποία είχε εξαιρετικό βιογραφικό αλλά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα μεγάλα οικονομικά ποσά που απαιτούνται πρωτίστως για μεταπτυχιακές και έπειτα για διδακτορικές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Μετά από επικοινωνία με μέντορα από την πλατφόρμα μας ενημερώθηκε λοιπόν ότι υπάρχουν εξαιρετικά προγράμματα σε χώρες όπως η Ισπανία, στα οποία όχι μόνο δεν καλείσαι να πληρώσεις για να φοιτήσεις, αλλά σε δέχονται και με υποτροφία. Τώρα λοιπόν ξεκίνησε να φοίτα στη Μαδρίτη. Αυτή τη πληροφόρηση ίσως να μην την είχε λάβει αν δεν είχε απευθυνθεί σε εμάς.
 
Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε σαν ομάδα στην αρχή;
Γ.Ν: Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες που έχουν ένα όραμα αλλά δεν έχουν τα resources να μπουν δυνατά στην αγορά. Αυτό το υπερκαλύψαμε με πολλές ώρες δουλειάς, ξενύχτια, με πολύ καλή διάθεση όμως και δημιουργικό, ομαδικό πνεύμα. Ο καθένας μας πρέπει να αφήσει πολλά πίσω του προκειμένου να γίνει αυτό το εγχείρημα επιτυχές και να έχει επίδραση στους γύρω μας, τους νέους.
 
Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η πλατφόρμα;
Π.Ν: H εξέλιξη μέχρι σήμερα μας δείχνει ότι πρόκειται για ένα project που μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς (πάνω από 3000 χρήστες μηνιαίως, 200 μέντορες, 300 pending applications, αγορές υπηρεσιών κάθε μέρα). Αναμένουμε στις αρχές του νέου χρόνου να έχουμε πάνω από 1000 μέντορες που θα καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος ειδικοτήτων σε διαφορετικούς τομείς, και από ένα πολύ μεγάλο αριθμό εταιριών και σχολείων. Ήδη καλύπτουμε πάνω από 500 διαφορετικά ακαδημαϊκά προγράμματα κυρίως στην Αμερική και στην Αγγλία, καθώς και εκατοντάδες εταιρίες. Παράλληλα το project προσφέρει μεγάλα περιθώρια κέρδους αφού οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να τεστάρουν πολλαπλά τους μέντορες που επιλέγουν πριν τους “κλείσουν” έστω και για μια ώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και υποψήφιοι από όλο τον κόσμο να κάνουν αγορές πακέτων υπηρεσιών πολλών ωρών. Τώρα προσθέτουμε και τα reviews που αναδεικνύουν ακριβώς αυτή τη διαφάνεια στο σύνολο της διαδικασίας, από το ξεκίνημα της αναζήτησης μέχρι το τέλος και μετά από αυτό, που είναι και το πιο σημαντικό για την κοινότητά μας! Επίσης το project έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά: κίνηση από 53 χώρες, υποψήφιοι από 25 χώρες, μέντορες από περίπου 40 εθνικότητες από τις καλύτερες εταιρείες και σχολεία του κόσμου. Τέλος, τις καλύτερες ενδείξεις για το πώς πάει το εγχείρημα, μπορείς να τις πάρεις μόνο αν μιλήσεις με τους πελάτες σου. Και οι ιστορίες γέννησης, όχι απλά επιτυχιών, αλλά σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μεντόρων και των υποψηφίων, μέσα από την πλατφόρμα, ενισχύουν την πίστη μας ότι φτιάχνουμε ένα προϊόν που αλλάζει τη ζωή αυτών που το χρησιμοποιούν.
 
Πώς ανακαλύψατε τον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας «i-bank Καινοτομία και Τεχνολογία»;
Γ.Ν:  Ήμαστε σε ένα στάδιο που τεστάραμε την ιδέα, όταν ακούσαμε για το διαγωνισμό και καταλάβαμε ότι η Εθνική προσέφερε μια οργανωμένη διαδικασία στην οποία θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πολλαπλά το proof of concept της ιδέας μας και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το προϊόν μας. Άλλες ομάδες και εταιρείες πληρώνουν για να έχουν τις ευκαιρίες δοκιμής του προϊόντος τους μπροστά σε κοινό, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες σε επιχειρηματικά θέματα, μέσα από την Εθνική Τράπεζα, καθώς και οι κορυφαίοι καθηγητές των οικονομικών και σχολών διοίκησης επιχειρήσεων και βέβαια από τις πολυτεχνικές σχολές.Την ίδια στιγμή μάθαμε και για τη συστηματική προσπάθεια της Εθνικής για την ενίσχυση του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων, μέσα από το πρόγραμμα του ΣΕΝ – Junior Achievement, το οποίο έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στο να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό, μιας και υπάρχει μεγάλη συνάφεια του προγράμματος με το σκοπό των 100mentors: τον επαγγελματικό προσανατολισμό και η αύξηση των υγιών προτύπων που οδηγούν τους ‘Έλληνες σε υγιείς και συνειδητοποιημένες επιλογές σπουδών και καριέρας.
 
Ανεξαρτήτως διάκρισης και θέσης στο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, θεωρείτε ότι και μόνο που λάβατε μέρος, βοηθηθήκατε σαν ομάδα; Αν ναι, σε ποια σημεία;
Π.Ν: Καταρχάς η συμβουλή που δίνουν σε εμάς συνεχώς και οι δικοί μας μέντορες είναι ότι μια νέα επιχειρηματική ιδέα πρέπει να τεστάρεται συνεχώς. Συνεπώς κάθε διαγωνισμός αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο τεσταρίσματος. Πόσο μάλλον ο διαγωνισμός της Εθνικής στον οποίο κριτές ήταν άνθρωποι και από το χώρο της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων στον οποίο εμείς απευθυνόμαστε. Ταυτόχρονα η δημιουργική τριβή μας με τους ανθρώπους που διοργανώνουν τον διαγωνισμό καθώς και οι κριτικές που ακούσαμε, μας βοήθησε πάρα πολύ στο να εξελίξουμε και να βελτιώσουμε όχι μόνο την ιδέα και το προϊόν αλλά και τον τρόπο που το επικοινωνούμε στο κοινό. Άλλωστε είναι βαθειά πίστη μας ότι και στην Ελλάδα ακούγονται καταπληκτικές ιδέες αλλά πάσχουμε στην εφαρμογή τους και στον τρόπο με τον οποίο τις επικοινωνούμε. Και σε αυτό το σκέλος λοιπόν μας βοήθησε ο διαγωνισμός με το κατάλληλο mentoring, την προσοχή και τις συμβουλές που δώσανε σε όλους τους διαγωνιζόμενους. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο λόγος που απευθύνεται και το περιοδικό σας σήμερα σε εμάς είναι αυτός ο διαγωνισμός.Τέλος θα ήθελα να αναφέρω και κάτι πολύ σημαντικό που προσκόμισε η ομάδα των  100mentors από αυτό το διαγωνισμό. Και αυτό είναι ότι και εμείς με χαρά ανακαλύψαμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας για την εκπαίδευση και δη για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Για παράδειγμα την συνεργασία της Τράπεζας με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων. Δεδομένου ότι σύντομα θέλουμε να απευθυνθούμε και στα σχολεία για επαγγελματικό προσανατολισμό μέσα από live video των τάξεων με ανθρώπους από κάθε επάγγελμα, αντιλαμβάνεστε ότι η συνεργασία μας με την Εθνική στα πλαίσια του διαγωνισμού μας δίνει μια extra ώθηση.
 
Θεωρείτε ότι το εγχείρημα αυτό έδωσε στην ιδέα σας μια παραπάνω ώθηση από την ήδη υπάρχουσα;
Γ.Ν: Το χρηματικό έπαθλο για μια startup είναι πάντα ισχυρότατο κίνητρο για να συμμετέχουμε .Παρά ταύτα η συστηματική στήριξη της Τράπεζας σε θέματα προσανατολισμού των νέων στα σχολεία ήταν ο βασικός λόγος που είδαμε την Εθνική ως σύμμαχο στον κοινό μας σκοπό, από την πρώτη διαγωνιστική φάση, ανεξάρτητα από την έκβαση των αποτελεσμάτων.Οι 100mentors είναι έτοιμοι να προσφέρουν, πέρα από αυτό που προσφέρεται ήδη (το b2c κομμάτι των μεντόρων στον καθένα υποψήφιο ξεχωριστά), τη δυνατότητα live video επαγγελματικού προσανατολισμού ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σχολεία της χώρας μας. Και ζητάμε τη στήριξη της Εθνικής που το κάνει ήδη επιτυχώς. Φανταστείτε τη δυνατότητα που γεννιέται σε ένα παιδί και τον τόπο του, ακόμα και σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου, όταν αυξάνονται τα πρότυπά του από 1-2 που είναι σήμερα, σε 100 δουλειές και ρόλους στους οποίους μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του, σπάζοντας τα κληρονομικά πρότυπα του μπαμπά και της μαμάς που τον περιορίζουν και ανοίγοντας ορίζοντες που δεν τους είχε φανταστεί. Αυτό είναι το όραμά μας και χρειαζόμαστε συμμάχους.Η συνεργασία λοιπόν της Εθνικής με προγράμματα τέτοιου σκοπού δίνει μεγάλη ώθηση στην εξάπλωση της ιδέας στα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπου ο καλός επαγγελματικός και ακαδημαϊκός προσανατολισμός είναι πιο απαραίτητος από οπουδήποτε αλλού.
 
Γιατί κάποιος να καταθέσει πρόταση στον 5ο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη;
Π.Ν:  Γιατί μια ιδέα έχει αξία όταν κοινοποιείται, παρουσιάζεται, δέχεται κριτική και τεστάρεται. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος σε οποιοδήποτε στάδιο και να βρίσκεται κάποιος από το διαγωνισμό της Εθνικής. Γιατί ένας διαγωνισμός σε αναγκάζει να κάνεις αυτά που σκέφτεσαι ακόμα πιο γρήγορα από όσο το να περιμένεις να τα κάνεις υπό συνθήκες ηρεμίας. Γιατί σίγουρα η κριτική που θα ακούσεις είναι εποικοδομητική και παραγωγική και μόνο να βελτιωθείς μπορείς. Και φυσικά γιατί μπορεί και να κερδίσεις.
 
 

Total
0
Shares