Γνωστό ΑΕΙ θα μείνει χωρίς ρεύμα τις επόμενες ημέρες

Στη χειρότερη θέση βρίσκεται Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πατρών όπως και όμορα ιδρύματα εκπαίδευσης, λόγω τεράστιων οικονομικών οφειλών, στα οποία οδήγησε η οικονομική κρίση στη χώρα. Από το Υπουργείο Παιδείας, δίνεται «μάχη» ώστε να κρατηθούν ανοιχτά, αφού πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, με συνέπεια να παραμονεύει ο κίνδυνος λουκέτου.

Τι λέει  το υπουργείο;

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει η βουλευτής και αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Πρακτορείο 104,9 FM, τόνισε πως «είμαστε σε συνθήκες περίπου πολέμου» αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Η κα Αναγνωστοπούλου είπε ότι οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο, προκειμένου να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών ενώ ερωτηθείσα αν υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές που καθορίζουν τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου και αν στην Ελλάδα έχουμε περάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε περάσει πολλές κόκκινες γραμμές, «όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, αλλά για τα νοσοκομεία και για τα πάντα».

 

Βοήθεια από τη ΔΕΗ

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να ενταχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στους λεγόμενους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν μειωμένα τιμολόγια.

«Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τα πανεπιστήμια. Έχουμε συζητήσει επίσης τι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κάνουμε, για να έχουν κάποια ευελιξία οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια με διαφορετικούς κωδικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων» 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *