HSBC: Οι κορυφαίες χώρες για σπουδές στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της τελευταίας έκδοσης της έκθεσης της HSBC «Η αξία της εκπαίδευσης», με τίτλο «Ολοένα και υψηλότερα», η παγκοσμιοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης δεν παρουσιάζει σημάδια κάμψης. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 γονείς σε 15 χώρες και περιφέρειες, αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα δύο πέμπτα (42%) των ερωτηθέντων θα δαπανούσαν χρήματα προκειμένου να σπουδάσει το παιδί τους στο εξωτερικό. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ήταν 35%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 7%.

Οι Ασιατικές χώρες είναι μεταξύ των πιο εξωστρεφών, αφού αποτελούν τις τέσσερεις από τις πέντε κορυφαίες χώρες που οι γονείς σκέφτονται την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται στην Ινδία (62%, +15 μονάδες βάσης), την Ινδονησία (61%, +1 μ.β.), την Κίνα (59%, +15 μ.β.) και το Χονγκ Κονγκ (52%, -2 μ.β.). Ακόμα και στις χώρες όπου τα ποσοστά εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι χαμηλά, όπως η Αίγυπτος (+26 μ.β.), οι ΗΠΑ (+14 μ.β.), η Γαλλία (+9 μ.β.), ο Καναδάς (+6 μ.β.) και η Αυστραλία (+1 μ.β.), παρουσιάζεται τάση ανόδου στα ποσοστά των γονέων που εξετάζουν τις πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Αυτό αντανακλά και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που υπογραμμίζουν ότι, παγκοσμίως, οι Ασιάτες αποτελούν το 53% των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education) που συνεργάζεται με την HSBC, η Κίνα είναι η βασική χώρα προέλευσης φοιτητών, στέλνοντας 810.000 φοιτητές στο εξωτερικό το 2016, ενώ η Ινδία (182.000 φοιτητές το 2015) και η Μαλαισία (64.000) στέλνουν επίσης σημαντικούς αριθμούς φοιτητών.

Γενικότερα, η κινητικότητα των φοιτητών εξακολουθεί να αυξάνεται, με πάνω από 4,6 εκατομμύρια φοιτητών ανώτατης εκπαίδευσης να σπουδάζουν στο εξωτερικό το 2017. Το αντίστοιχο νούμερο το 2001 ήταν 2,1 εκατομμύρια.

Κορυφαίοι προορισμοί για σπουδές στο εξωτερικό

Για τους γονείς τα βασικά πλεονεκτήματα των σπουδών στο εξωτερικό είναι πρώτον ότι δίνεται στα παιδιά τους η ευκαιρία να αποκτήσουν διεθνή επαγγελματική εμπειρία (49%), δεύτερον ότι βελτιώνουν τις δεξιότητές τους σε ξένες γλώσσες (49%) και τρίτον ότι εκτίθενται σε νέες εμπειρίες, ιδέες και κουλτούρες (48%).

Γενικώς, οι ΗΠΑ (47%) αποτελούν τον κορυφαίο προορισμό για τους γονείς, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία (40%), το Ηνωμένο Βασίλειο (39%), ο Καναδάς (25%) και η Γερμανία (23%). Οι γονείς που δήλωσαν ότι προτιμούν τις ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι ένας καλός προορισμός ως προς τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων (86%). Αυτοί που προτιμούν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι προσφέρει υψηλό επίπεδο κολλεγίων και πανεπιστημίων (94%) και οι γονείς που επιλέγουν τον Καναδά υποστηρίζουν ότι παρέχει καλή ποιότητα ζωής στους φοιτητές.

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης εκτιμά ότι το 2016/2017, οι ΗΠΑ προσέλκυσαν 1.078.820 φοιτητές από το εξωτερικό, το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 497.000, η Κίνα 397.000, η Γαλλία 310.000 και η Αυστραλία 292.000.

Επιπλέον, σχεδόν τα δύο πέμπτα των γονέων (39%) έχουν κατά νου συγκεκριμένα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, βάσει της ποιότητας της παρεχόμενης διδασκαλίας, του κύρους τους και των ευκαιριών εργασίας που εκτιμούν ότι θα προσφέρουν στο παιδί τους.

Κόστος και αξία της διεθνούς εκπαίδευσης

Η πλειοψηφία των γονέων (73%) που σκέφτονται το ενδεχόμενο πανεπιστημιακών σπουδών στο εξωτερικό θεωρούν ότι οι ίδιοι θα έχουν σημαντική οικονομική συνεισφορά στα δίδακτρα και εκτιμούν ότι το μέσο συνολικό κόστος των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών είναι 157.782 δολάρια (71.580 για το πρώτο πτυχίο και 86.202 για το μεταπτυχιακό). Πολλοί γονείς (45%) προχωρούν ακόμα περισσότερο και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ακινήτου στη χώρα όπου σπουδάζει το παιδί τους.

Η προθυμία των γονέων να δαπανήσουν για τη διεθνή εκπαίδευση φέρνει τεράστια δυνητικά οφέλη στις οικονομίες των χωρών υποδοχής των φοιτητών. Σύμφωνα με έρευνες από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης, οι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το εξωτερικό συνέβαλαν κατά 39,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ το 2016, καθιστώντας την εκπαίδευση τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο στον τομέα των υπηρεσιών.

Πρακτικά βήματα για τους γονείς

• Σκεφτείτε τα οφέλη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να γίνουν ανεξάρτητα και να ενισχύσει τις προοπτικές της καριέρας τους.
• Να είστε ρεαλιστές για το κόστος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους κόστους από τα δίδακτρα, τα ταξίδια, τη διαμονή, τα καθημερινά έξοδα και τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις
• Αρχίστε να προγραμματίζετε και να αποταμιεύετε νωρίς. Ο έγκαιρος προγραμματισμός και η αποταμίευση μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους και να περιορίσουν την πίεση των οικογενειακών σας οικονομικών. Η αναζήτηση επαγγελματικών συμβουλών μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε σωστά και να κάνετε ορθότερες επιλογές.
• Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ακίνητο στο εξωτερικό επιλέξτε ένα στεγαστικό που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας. Σκεφτείτε το επιτόκιο, το χρόνο αποπληρωμής, setting-up fees, ευελιξία πρόωρης αποπληρωμής και τις χρεώσεις ακύρωσης. Λάβετε υπόψη σας τα κόστη των φόρων και του συναλλάγματος.

Πρακτικά βήματα για τους φοιτητές

• Μάθετε για τη νέα χώρα, την κουλτούρα της και τις συνήθειες των ντόπιων πριν μετακομίσετε εκεί.
• Συμμετάσχετε σε μαθήματα που ενδεχομένως σας παρέχει το πανεπιστήμιό σας για να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στο νέο σας περιβάλλον.
• Μιλήστε με άτομα που πρόσφατα αποφοίτησαν από πανεπιστήμια του εξωτερικού για την εμπειρία τους η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε πιο γρήγορα.
• Εξερευνήστε τη νέα χώρα και προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί σε νέες φιλίες.
• Πάρτε μέρος σε μη ακαδημαϊκές δραστηριότητες του πανεπιστημίου εκμεταλλευόμενοι του συλλόγους, τις αθλητικές ομάδες και τις κοινωνικές εκδηλώσεις έτσι ώστε να έρθετε σε επαφή με φοιτητές με διαφορετικό υπόβαθρο.

πηγή:businessnews.gr


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *