Η δύναμη του να χαμογελάς κάθε μέρα!

Όπως είναι φυσικό όλοι μας λίγο-πολύ, ήδη από την αρχή  της ημέρας νιώθουμε καταβαλλόμενοι από με μια συγκεκριμένη ενέργεια. Από την ώρα που θα ξυπνήσουμε μέχρι την ώρα που θα κοιμηθούμε, λαμβάνουμε χιλιάδες μικρές επιλογές για την καθημερινή μας ζωή που στο σύνολο τους μας κάνουν αυτό που πραγματικά είμαστε.

Γράφει ο Γιώργος Μπάκουλης

Η δύναμη του χαμογελάω

Η αυξομείωση της ενέργειας αυτής  οφείλεται  κατά κύριο λόγο στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας. Μάλιστα ένα από τα δημοφιλέστερα quotes του Erich Heller λέει το εξής: «Be careful of how you interpret the world. It is like that» –πρόσεχε πως «βλέπεις» τον κόσμο. Έτσι ακριβώς είναι-. Όσο προφανές ακούγεται άλλο τόσο κατακλυζόμαστε από ανθρώπους γύρω μας οι οποίοι έχουν ξεχάσει την βασικότερη τους δύναμη…τη δύναμη να χαμογελάνε. Και όταν ακόμα το κάνουν, η αυθεντικότητα της χαράς είναι αμφιλεγόμενη. Ο δρόμος για να βρούμε τη δύναμη του να χαμογελάμε. O δρόμος προς την ευτυχία δεν είναι μόνο ένας. Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Ας σεβαστούμε την διαφορετικότητα  του κάθε ανθρώπου.

Πέρα της διαφορετικότητας του καθενός  μας, θα αναφερθώ σε δύο βασικά σκεπτικά (mind-sets)  για αυτόν που αποζητά να μάθει την «δύναμη του χαμόγελου ».

Η δυσπιστία θα πρέπει να κερδίζεται.

Σοκαρίστηκες; Είχες συνηθίσει να αναπαράγεις ξανά και ξανά τη φράση «η εμπιστοσύνη θα πρέπει να κερδίζετε» χωρίς να καταλάβεις ότι το σκεπτικό που αρχίζεις οποιοδήποτε σχέση, ανήκει στο οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον ή ακόμα και στα μέσα ενημέρωσης;

Είναι λογικό να μην ανήκει σε σένα, είναι καλό να συνειδητοποιούμε και να ελέγχουμε όσο μπορούμε τα μέσα από τα οποία επηρεαζόμαστε. (Για τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι επηρεάζονται δύσκολα, θα μιλήσουμε για αυτό το θέμα σε επόμενο άρθρο).Είμαι σίγουρος ότι έχεις βιώσει την προδοσία, αλλά το παρελθόν σου δεν καθορίζει τις μελλοντικές σου σχέσεις. Καταλαβαίνεις ότι η πληθώρα των σχέσεων είτε είναι διαπροσωπικές, είτε είναι επαγγελματικές και αρχίζουν με αρνητικά συναισθήματα του τύπου «δεν σε εμπιστεύομαι ακόμα… θα πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη μου» δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λύση: Ξεκίνα με θετικό υπόβαθρο οποιοδήποτε σχέση, αν αυτός που έχεις απέναντι σου νιώσεις ότι προδίδει την εμπιστοσύνη με τις πράξεις τότε πράξε ανάλογα. Απελευθερώσου από την ατέρμονη καχυποψία.

Η σημαντικότητα της ορμής.

Λίγο-πολύ όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων το πιστεύει ακράδαντα, ένα άλλο μέρος το αγνοεί. Το παράδοξο βρίσκεται στο ότι και οι δύο μεριές έχουν δίκιο. Οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί να διαλέγουν ποιο μέρος να διαλέξουν. Ο στόχος όμως είναι να καταλάβουμε τι πάει να πει ορμή και πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.

Για πρώτη φορά είχαμε ακούσει την ορμή στο σχολείο ορμή = μάζα Χ ταχύτητα. Αν επιχειρήσουμε να φτιάξουμε μια αντίστοιχη εξίσωση για την ροή των θετικών συναισθημάτων μας και πως χτίζονται αυτά, θα λέγαμε ότι ορμή=συναισθήματα Χ καθημερινές πράξεις  . Όσο περισσότερες κινήσεις κάνεις που συγκλίνουν με τον στόχο, όσο περισσότερο πίστη δείχνεις στους ανθρώπους γύρω σου, τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι.

Για όσους δεν έχουν καταλάβει την σημαντικότητα της ορμής ή αμφισβητούν τη δύναμη της, σας προσκαλώ να κάνετε ένα «πείραμα».

Λύση: Σηκωθείτε αύριο το πρωί και αρχίστε να χαμογελάτε για κάποια λεπτά. Αισθανθείτε το σώμα σας ενώ παράλληλα ανοίγετε τους ώμους σας προς τα έξω. Παρατηρείστε την συναισθηματική επίδραση σε εσάς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εξάσκηση

Φυσικά όπως και στο προηγούμενο μου άρθρο, τα σκεπτικά που παραθέτω χρειάζονται εξάσκηση. Τίποτα δεν γίνεται από μόνο του. Βάση ερευνών για να σχηματιστούν οι κατάλληλοι νευρώνες για μια καινούργια συνήθεια χρειάζονται 67 μέρες. Φυσικά τα νούμερα ποικίλουν για κάθε άνθρωπο αλλά δεν έχει σημασία γιατί τότε θα χαμογελάς περισσότερο.

 

Total
3
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *